Reform Apartment In Social Housing Block in Madrid by g+f arquitectos

The new life of the old house

Project Specs

Location:

感谢 g+f arquitectos 对gooood的分享。更多关于:g+f arquitectos on gooood
Appreciation towards g+f arquitectos for providing the following description:

无论是从城市规划的角度看,还是从建筑的类型来看,西班牙马德里的主要建筑环境都是由建于20世纪50-60年代的高质量住宅楼所构成的。本项目位于马德里的Carabanchel社区,其旧址是由José Luis Romany、Carlos Ferrán和Eduardo Mangada设计的,还发表在了当时的专业杂志上。从体量造型上看,该公寓楼采用了“剪刀公寓”的形式。

The city of Madrid in Spain counts on high-quality residential buildings made in the 50s and 60s, both at the urban planning level and at typology of buildings and homes. This is the case of the Juan XIII Colony in Carabanchel neighborhood designed by José Luis Romany, Carlos Ferrán and Eduardo Mangada and published in specialized magazines of the time. In this colony the architects built a type of housing imported from the London County Council: the “scissors flat”.

▼公寓公共空间概览,overview of the public space of apartment ©Joaquín Mosquera Casares

本公寓被分为了三部分。起居室、厨房和露台位于东南侧。中间部分在地坪上比东南部分高半层,容纳着两间浴室和一间卧室。西北部分包括了三间卧室。门厅位于中间部分空间的下方,可以通过一条走廊进入。

▼公寓空间轴测图,the axon ©g+f arquitectos

The house has three bays. The living room, the kitchen and the terrace are located in the southeast bay. In the intermediate bay, which rises half a floor from the exterior bays, there are two bathrooms and a bedroom. In the northwest bay there are three bedrooms. The hall that is accessed from a gallery is located in the intermediate bay below the bathrooms and the bedroom.

▼公寓门厅,the hall of the apartment ©Joaquín Mosquera Casares

▼位于东南侧的起居室,the living room located in the southeast bay ©Joaquín Mosquera Casares

▼开放式的起居室空间,the open living room ©Joaquín Mosquera Casares

▼厨房,the kitchen ©Joaquín Mosquera Casares

本公寓的改造在充分尊重原始空间的基础上,致力于寻找一种更强烈的空间连续性。双层的外表皮系统可以改善室内的自然通风情况,从而进一步加强住户对流动性空间的体验。为了实现上述目标,设计团队拆除了室内原有的楼梯间隔墙。位于中间部分的卧室的隔墙被一个透明的玻璃围护结构所代替。玻璃结构的内部悬挂着一个不透明的窗帘,必要的时候住户可拉起窗帘以创造一种私密性和一个相对较为昏暗的空间。最后,设计团队拆除了另一间卧室的围墙,使其成为了与楼梯和起居室相连的书房。最终,整个公寓在视觉上的总长度达到了14米。

The reform of this house respects the spatial quality of the original home and seeks to give greater spatial continuity. The perception of fluid space is enhanced by enjoying the interior unevenness and cross ventilation offered by the double facade. For this, the stair is given prominence by cleaning it from the partitions that encased it. The bedroom partition located in the middle bay is replaced by a glass enclosure that allows transparency that is complemented by an opaque fabric that hangs from a rail and allows privacy and darkness to be generated when necessary. Finally, the partition of the central bedroom of the exterior bay is removed, making it a study in continuity with the staircase and the living room. In this way it is possible to visualize the total length of the house of 14 meters.

▼拆除室内原有的楼梯间隔墙,the stair is given prominence by cleaning it from the partitions that encased it ©Joaquín Mosquera Casares

▼与楼梯和起居室相连的书房,the study in continuity with the staircase and the living room ©Joaquín Mosquera Casares

▼位于中间部分的卧室的隔墙被一个透明的玻璃围护结构所代替,the bedroom partition located in the middle bay is replaced by a glass enclosure ©Joaquín Mosquera Casares

▼玻璃结构的内部悬挂着一个不透明的窗帘,the glass enclosure is complemented by an opaque fabric ©Joaquín Mosquera Casares

▼必要的时候,住户可拉起窗帘以创造一种私密性和一个相对较为昏暗的空间,the opaque fabric allows privacy and darkness to be generated when necessary ©Joaquín Mosquera Casares

▼卧室及室内空间局部,the bedroom and partial interior view ©Joaquín Mosquera Casares

本公寓位于住宅楼的顶层,因此中间部分享有自然采光。置身于此,住户们可以感知到一整天内投射在各个区域中的阳光。

Thanks to the fact that the house is on the top floor, the intermediate bay has natural light. Throughout the day you can perceive the sun’s rays penetrating the different areas of the continuous space.

▼住宅楼顶层,设有采光天窗,the top floor of the building with skylights for natural light ©Joaquín Mosquera Casares

▼住宅楼内部,interior view of the building ©Joaquín Mosquera Casares

▼住宅楼屋顶,设有天窗,the roof of the building, with skylights ©Joaquín Mosquera Casares

▼公寓楼外观,exterior view of the building ©Joaquín Mosquera Casares

▼平面布置图,layout plan ©g+f arquitectos

▼剖面图,section ©g+f arquitectos

Project name: Reform Apartment in social housing block in Madrid
Company name: g+f arquitectos
Location: España
Completion Year: 2019
Superficie construida: 90m2
Project location: Carabanchel, Madrid, España
Photo credits: Joaquín Mosquera Casares

More: g+f arquitectos        更多关于:g+f arquitectos on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment