Redondo, Coimbra by BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS

A rhythmical sequence of spaces

Project Specs

Location:

来自BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS 对gooood的分享。更多请至:BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS on gooood 
Appreciation towards BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS for providing the following description:

“Redondo”大楼位于葡萄牙科英布拉市中心,修建于20世纪,与之并排而列的还有同时期的三栋建筑,Redondo是位于最末端的一栋。圆柱形的体量迎合了两条街道之间倾斜的交叉口,同时也为建筑本身赋予了特征和名称(Redondo意为圆形)。大楼原先包含两间独立住宅:位于一层的公寓住宅,以及上方带有阁楼的双层住宅。该项目对此进行了保留。

The “Redondo” is the last of a row of four buildings built at the beginning of the 20th century in the center of Coimbra. Its cylindrical shape responds to the oblique cross between two streets, and gives the building a certain singularity and its name. The original organization in two independent houses: an apartment on the ground floor and a house with two floors and garret on the upper levels, was maintained.

▼Redondo位于科英布拉市中心,The “Redondo” is located in the center of Coimbra  ©Do Mal o Menos

▼建筑外观,exterior  ©Do Mal o Menos

既有的空间布局十分零碎:数个小房间分布在大厅周围。高耸的天花板为空间赋予了垂直性的特征。

The original layouts were very fragmented: several small rooms around a large hall. Their high ceilings conferred the inside space a characteristic sense of verticality.

▼圆柱形的体量迎合了两条街道之间倾斜的交叉口,the cylindrical shape responds to the oblique cross between two streets ©Do Mal o Menos

▼原有的墙壁被精确地打通,构建出水平的空间,through a series of precise cuts on the walls connecting the vertical ones, the horizontal space is introduced ©Do Mal o Menos (left) ©branco-delrio arquitectos

在该方案中,建筑师对空间进行了“3+1”式的介入:

1.精确地打通垂直的墙壁,构建出水平的空间,令建筑的空间比例与天花板的高度更加相衬。最终的空间呈现为一个完整的序列,门窗、细部与光影共同构成了优美的韵律。
2.为了维持空间的原有特征,建筑的基础设施完全被隐藏起来,看上去仿佛未作修改。
3.一系列独立式家具满足了所有的实用功能需求。简洁的用料(橡木与柚檀木)为整个空间赋予了特定的统一感和平衡感。
+1.原有阁楼的屋顶板被完整地拆除,从而形成一个能够俯瞰城市美景的露天平台,为居住者带来介于室内与室外、开放与私密之间的独特体验。

▼最终的空间呈现为一个完整的序列, the resulting space is the sequence of the original ones  ©Do Mal o Menos

▼简洁的用料为整个空间赋予了特定的统一感和平衡感,the reduced materiality of all these objects give the whole a certain unity and balance ©Do Mal o Menos

▼客厅一角,living room ©Asier Rua

▼浴室,bathroom ©Asier Rua

   

The intervention is based in 3+1 operations:

1. Through a series of precise cuts on the walls connecting the vertical ones, the horizontal space is introduced, whereas the original room proportions are kept readable on the ceilings. The resulting space is the sequence of the original ones, with its rhythms of windows, doors, details, lights and shadows.
2. All the infrastructures are integrated and hidden to maintain the original character of space. The result gives the feeling that nothing was done.
3. All the practical functions are solved with a series of free standing pieces: furniture. The reduced materiality of all these objects (built on oak and sucupira wood) give the whole a certain unity and balance.
+1. On the original garret, the elimination of a whole roof plane creates an uncovered patio. An ambiguous space between inside and outside, open and private, with a beautiful view of the city.

▼顶层阁楼,garret  ©Do Mal o Menos

©Do Mal o Menos

▼原有阁楼的屋顶板被完整地拆除,形成一个露天平台,on the original garret, the elimination of a whole roof plane creates an uncovered patio  ©Do Mal o Menos

©Asier Rua

©Do Mal o Menos

©Do Mal o Menos

▼平台细部,detail  ©Asier Rua

©Asier Rua

▼天窗,skylight  ©Do Mal o Menos

▼改造前后轴测示意(2层) ,axonometric scheme before and now (first floor)

▼改造前后轴测示意(屋顶层) ,axonometric scheme before and now (third floor)

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼顶层平面图,third floor plan

▼横剖面图,cross sections

ARQUITECTURA:João Branco, Paula del Rio
COLABORADORES: Gerson Rei
FISCALIZAÇÃO: André Leão
ESTRUTURA: Em Branco, Engenharia
ELECTRICIDADE: Fernando Canha
AVAC: IberConcept

More:BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS,更多请至:BRANCO-DEL RIO ARQUITECTOS on gooood

Post a Comment