Reconstruction Design of Tianmu Mountain Homestay, China by Hangzhou Ju He Architecture Design Firm

Rammed earth wall wrapped the craggy cliff stone

Project Specs

Location:

感谢 杭州巨合建筑设计事务所(联系邮箱:JUheAD@163.com)予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Hangzhou Ju He Architecture Design Firm on gooood
Appreciation towards Hangzhou Ju He Architecture Design Firm (contact: JUheAD@163.com) for providing the following description:

场地概况:本项目坐落于风景秀丽的天目山南靡大有村,民宿依山而建,青翠缭绕,建筑由一幢2层老式木结构瓦房和一幢2层混泥土结构新建房组成。设计的目的是将此打造成一个集会议、居住、餐饮、休闲为一体的综合民宿度假空间。

Site summary: our project is located in the beautiful Dayou village in the southern Tianmu Mountain. The building, surrounded by green, consists of a two-floor old wooden tile house and another two-floor newly-built house with concrete structure. The purpose of the design is to create a comprehensive Homestay retreats for vacation, which includes meeting room, accommodation , dining room, as well as entertainment.

▼民宿依山而建,青翠缭绕,由一幢2层老式木结构瓦房和一幢2层混泥土结构新建房组成,the building, surrounded by green, consists of a two-floor old wooden tile house and another two-floor newly-built house with concrete structure

 

现状分析|Analysis of current situation

场地中有三大场域特点,一是新旧共存的建筑结构和肌理,旧的木构、泥墙、黑瓦,新的钢筋混泥土、落地玻璃、屋顶花园,一新一旧,共同构成了本项目丰富而独特的空间感受;二是裸露的崖石,新建场地开挖露出的崖石突显在空间内部,沟壑纵生的崖石肌理增添了一份自然狂野。

There are three major features in the site: the first is the coexistence of the old wooden structure, cement walls, and black tiles, as well as the new reinforced concrete, French window, and roof gardens. Both the building structures and textures constitute a rich and unique feeling of space of this project; the second is the exposed cliff stone, which is created by new site excavation. The hilly and craggy cliff stone, not only highlights the interior space of the site, but adds a wild appeal to the nature.

▼改造前外观、新旧并存建筑、裸露的崖石,exterior, coexisting old and new buildings,  naked cliff-stone before the reconstruction

     

 

设计策略|Design strategy

对于老式木构建筑,考虑到其独特性,改造以保护和尊重其原有的外观和结构为基础,保留和修复原建筑夯土墙,门窗适当优化以改善室内采光和通透性,提高居住质量;结构上在一层通过加固钢结构来应对因植入新的生活的空间而增加的荷载需要。对于新建建筑,充分保留场地特色,突出其自然野趣,加大玻璃面,强化视觉景观。内部装饰设计既要突出传统的乡土性和趣味性,又要满足现代居住的舒适感。总体空间材质以传统夯土泥墙面、浅色艺术漆,灰色水磨石,及木色为主,营造简单、舒适、朴实的居住环境。

For the old wooden building, considering its uniqueness, the reconstruction is based on the protection and respect of its original appearance and structure, retaining and repairing the rammed earth wall of the original building, optimizing the doors and windows appropriately to improve the indoor lighting and permeability in an attempt to improve the living quality; in structure, a layer of steel structure is strengthened to deal with the increased load demand due to the newly-engaged living space. For the new building, we fully retain its site characteristics, highlight its natural wilderness and increase the glass surface so as to strengthen the visual effect.The interior decoration design should not only accentuate the traditional localism and interest, but also meet the needs of the comfort of modern housing. The overall spacial material focuses on the traditional rammed clay wall, light-colored art lacquer, gray terrazzo, and wood color, in order to create a simple, comfortable and earthy living environment.

▼改造以保护和尊重其原有的外观和结构为基础,保留和修复原建筑夯土墙,the reconstruction is based on the protection and respect of its original appearance and structure, retaining and repairing the rammed earth wall of the original building

▼改造后侧院,side courtyard after renovation

 

接待区域|Reception Area

在对建筑主体结构及材质进行保留和修复的前提下,根据功能需要,重新规划内部空间,拆除原来内部墙体,将客房分立两边,入口接待、等候、休息等功能居中布置。置入的黑色钢结构、白色楼梯、木色书架、竹子格栅等多样材质及造型,在强调新旧对比的同时,也求得不失平衡和融合。

On the premise of retaining the main structure and materials of the building, the interior space was redesigned, according to its various function .As the removal of the original interior wall , and the guest rooms were arranged in two sides,while some functional rooms which are used for entrance reception, waiting,resting arranged for the house center . Various materials and shapes, such as black steel structure, white staircase, wooden color bookshelf, bamboo grille and so on, emphasize the contrast and the balance, as well as, the combine between the new and old.

▼置入的白色楼梯和右侧的接待前台,the inserted white staircase and reception desk on its right

▼等候休息处围合的书架墙面,给古朴的空间增添了一份雅静,in the waiting area, the enclosed bookshelf wall adds elegance and quietness to the space

 

公共休闲空间|Public Leisure Area

我们将餐厅、水吧、书吧、会议、休闲等多种公共空间置于新建房的底层,这样既符合功能流线、满足来客的生活需求,同时还能充分利用和展现其裸露的崖石景观,营造自然野趣的公共空间,也以此希望除了为来客提供舒适的居住体验,还可以提供更为全面、有趣的生活体验。

The restaurants, water bars, book bars, conferences, leisure spaces and other public spaces were displaced on the first floor of new buildings, so that it can not only conform the functional streamline, meet the needs of visitors, but also create a public space of the charm Wild by fully displaying its cliff-stone landscape. Moreover, we hope to provide a comfortable living experience and a more comprehensive and interesting experience for visitors.

▼餐厅,dining room

▼充分利用和展现其裸露的崖石景观,营造自然野趣的公共空间,the design creates a public space of the charm Wild by fully displaying its cliff-stone landscape

▼休闲区,leisure area

▼书吧,book bars

▼壁炉区域,fireplace area

 

客房 | Guest room

根据业主需求我们设计了九间不同布局的客房,其中老房区五间,新房区四间,老房区的客房设计原则是以保留和修复原来基础结构、泥墙肌理为前提,适当加大窗户,改善采光,增加舒适度,优化室内居住环境,营造传统的生活氛围。

According to the owner’s requirement, we designed nine rooms with different layout, including five old rooms and four new rooms. On the premise of retaining the original infrastructure and mud wall texture,the glass windows of old rooms were broadened to improve the light intensity , optimize the indoor living environment and create the comfortable living atmosphere.

▼现代与原有材料营造独特的楼梯井空间,special staircase space with modern and old materials

▼老房区拥有五间客房,five old rooms

▼老房区客房设计原则以保留和修复原来基础结构、泥墙肌理为前提,old rooms design is on the premise of retaining the original infrastructure and mud wall texture

▼传统的舒适生活氛围,traditional comfortable living atmosphere

新房区设计上强调将外部自然环境引入室内,一方面充分利用现有条件,挖掘和凸显场地崖石景观野趣的特点,另一方面通过加大玻璃面,强化视觉景观,将外部自然景色引入室内,获得一种自然、舒适、野趣的居住体验。

The design of the new rooms emphasis that introducing the natural environment into the interior. On the one hand, it highlights the charm Wild of cliff-stone landscape by fully combining with the characteristics of local natural environment. On the other hand, it increase the application of glass partition to expand the visual landscape, provide a interesting, comfortable experience with wild charm to visitors.

▼新房区设计上强调将外部自然环境引入室内,the design of the new rooms emphasis on introducing the natural environment into the interior

▼通过加大玻璃面,强化视觉景观,the room enhance visual effect by large glass windows

▼卫生间内的岩石墙面,stone wall in the bathroom

▼总平面图,site plan

▼一层平面布置图,1F plan


▼二层平面布置图,2F plan

项目名称:天目山民宿改造设计
设计方:杭州巨合建筑设计事务所
联系邮箱:328990685@qq.com / JUheAD@163.com
项目设计:2018.10-12
完成年份:2018.09
主创及设计团队:巨合设计团队
项目地址:浙江·杭州·临安
建筑面积:1000m²
摄影版权:杭州巨合建筑设计事务所
主要材料: 夯土墙、木饰面、水磨石、艺术漆
Project name: Reconstruction Design of Tianmu Mountain Homestay
Design: Hangzhou Ju He Architecture Design Firm
Contact e-mail: 328990685@qq.com / JUheAD@163.com
Design year:: 2018.10-12
Completion Year: 2018.09
Project location: Lin an ,Hangzhou, Zhejiang
Gross Built Area: 1000m²
Photo credits: Hangzhou Ju He Architecture Design Firm
Main materials: Rammed Earth Wall,decorative panels, terrazzo, and Art lacquer

More: Hangzhou Ju He architecture design firm (联系邮箱 | contact: JUheAD@163.com),更多关于他们:Hangzhou Ju He Architecture Design Firm on gooood

Post a Comment