Parc Central, Guangzhou / Benoy

Shopping mall in the park

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 Benoy 对gooood的分享 。更多请至: Benoy on gooood
Appreciation towards Benoy for providing the following description:

贝诺很高兴地宣布,都市公园式零售发展项目天环经已顺利完工,现于中央商务区最核心区域正式开幕。贝诺很荣幸获委任担纲该计划的总体规划、建筑设计和室内设计,并与吕元祥建筑师事务所合作完成项目的交付工作。

天环坐落于广州新中央商务区最核心区域,为这个迅速发展的珠三角城市带来新模式,提供多层融合地上和地下的公园式零售商场。这个零售场馆沿城市主要街道而立,将为广州市景观增添新意,是一个揉合了零售、交通导向发展及公共领域设计的综合体。

Benoy is excited to announce that construction has completed on Parc Central, Guangzhou and the urban park retail development has now fully opened in the heart of the city’s Central Business District. Benoy was commissioned as the Masterplanner, Architect and Interior Designer on the scheme and delivered the project in collaboration with Ronald Lu and Partners.

Set in the heart of the Guangzhou’s new Central Business District, Parc Central has introduced a new typology to the burgeoning Pearl River Delta city; a ‘Stadium for retail’ which uniquely blends the low-rise above and below-ground retail development within a multi-level parkland. Positioned along one of the city’s major thoroughfares, this development is a compelling addition to the cityscape of Guangzhou, and combines retail, transit-oriented and public realm design strategies.

002-Parc Central, Guangzhou by Benoy

 

标志性建筑 Symbolic Architecture

天环高24米,是一个低层建筑,建有两层地面和三层地下层。由于项目高度较周边建筑为低,设计上采用抢眼和强烈的视觉效果,为广州新中轴增加韵律感。

建筑设计概念来自中国文化中象征着和平、和谐和财富的鲤鱼,不锈钢硬壳型结构屋顶酷似两条游动的鱼。双鱼造型大楼环绕中央花园而建,通过人行天桥连接。巨大的树状柱子支撑着屋顶,下方的花园空间将景观元素一直延伸到大楼室内。

项目规划亦考虑到可持续发展设计,雨水收集系统、节能低辐射玻璃幕墙和EFTE薄膜屋顶可提高建筑物的环保成效。

Parc Central is a low-rise building, standing 24m in height with two levels above ground and three levels underground. Being lower than the surrounding buildings, the design called for an eye-catching and powerful visual statement; one which would add to the rhythm of the city’s central axis.

Drawing on the symbol for peace, harmony and fortune in the Chinese culture, the architecture references the ‘Double fish’ in the form of a steel monocoque roof structure. The two buildings curve around the central gardens and are joined by a pedestrian bridge at one end. The monocoque roof canopies are supported by  tree-like columns beneath which sit a series of gardens which extend the landscape element up the building.

Sustainably designed, Parc Central’s environmental performance is also enhanced through the addition of a rainwater collection system and low-E glass façades and an EFTE roof.

001-Parc Central, Guangzhou by Benoy

 

公民空间设计 Civic Design

天环原址是一片广场,新方案的愿景旨在促进广州市的社会、空间和经济发展,成为广州绿色中轴线的焦点,沿广州市天河路一带创造新中央公园。

110,000平方米的零售发展独具匠心地围绕开放式的公园环境,层叠起伏的绿化景观构成发展项目的中心,创建出一个独具魅力的社交、休息娱乐场所,在繁忙的市中心提供让人喘息的地方。项目大部分空间设于地下,以保留地面环境来打造新中央公园。

花园、青翠走道和绿墙创造了郁郁葱葱的绿色空间,与发展项目和周边街景浑然融为一体,在天河区创造一个舒适和平衡的环境。

Developed on the site of a former square, the vision for Parc Central was to contribute socially and spatially to the city, as well as economically. Located along the city’s ‘Green Axis’, the vision for Parc Central was to form the focal point of this initiative and create a new ‘Central Park’ along the major Tianhe Road thoroughfare which dissects the city.

The result is a distinctive 110,000m2 retail development which is designed around an open parkland environment. Forming the heart of the development, the landscape, with its varying levels and forms of greenery, has created a place to socialise, rest and relax; a ‘Place to breathe’ within the city centre. Much of the development has been placed underground to achieve this and preserve the ground level environment.

The gardens, planted walkways and living walls create an undulating green space which integrates not only with the development itself but the surrounding streetscape. Ultimately, the design offers a soothing and re-balanced environment to the Tianhe district.

003-Parc Central, Guangzhou by Benoy

004-Parc Central, Guangzhou by Benoy

005-Parc Central, Guangzhou by Benoy

007-Parc Central, Guangzhou by Benoy

009-Parc Central, Guangzhou by Benoy     010-Parc Central, Guangzhou by Benoy

008-Parc Central, Guangzhou by Benoy

011-Parc Central, Guangzhou by Benoy

 

动感室内设计 Dynamic Interiors

贝诺的室内设计团队加入几何结构的流线凹圆天花板,沿中空边缘不间断的连在一起。大型中庭除了可点缀购物之旅,而且能有效地将自然光引入商场室内,创造出舒适的环境。

白色和再造石中性色调为商场打造自然背景,使租户商品展示达到最佳效果。

Benoy’s Interior Design Team has also introduced the geometry of the architecture, with fluid ceiling cove forms and uninterrupted joinery along the void edges. Large atriums punctuate the retail journey and draw light into the arcades.

A neutral colour palette of white and reconstituted stone creates a natural background for the mall, showcasing its tenants and their merchandise to maximum effect.

014-Parc Central, Guangzhou by Benoy

015-Parc Central, Guangzhou by Benoy

016-Parc Central, Guangzhou by Benoy

017-Parc Central, Guangzhou by Benoy

 

公交导向发展项目 Transit Oriented Development

这个以公共交通为主导,面积占地110,000平方米的发展项目为广州建立了一个新的公共交通中转站。天环与中国地铁系统和公车网络无缝相连,且有架空天桥连接周边的发展项目,交通四通八达。项目的架空、地面及地下通道均无障碍,方便易达,是社交聚会理想之地。

天环是贝诺在广州首个完成的TOD方案 ,成为贝诺于生机勃勃的珠三角地区再续辉煌之作。贝诺过去在多个不同的计划中与领先的香港地产开发商新鸿基地产多番合作,其中包括上海环球贸易广场(ICC) ,上海国际金融中心(IFC)和香港APM。

As a true Transit Oriented Development (TOD), the 110,000m2 scheme also establishes a new public transport interchange for Guangzhou. Seamlessly connected above and below ground, Parc Central will be accessible via China’s metro system and bus network and is linked by overhead footbridges to the district’s neighbouring developments. The design enables the development to function as a multi-dimensional gathering space with convenient accessibility above, below and at ground level.

Parc Central adds to Benoy’s growing portfolio in the exciting Pearl River Delta Region and is Benoy’s first completed TOD scheme in Guangzhou. Benoy has previously worked with leading Hong Kong property developer Sun Hung Kai on a number of schemes which include the Shanghai International Commerce Centre (ICC), Shanghai International Finance Centre (IFC) and APM in Hong Kong.

012-Parc Central, Guangzhou by Benoy

013-Parc Central, Guangzhou by Benoy

▽ 广州中轴线,the central axis

018-Parc Central, Guangzhou by Benoy

▽ 一层, first floor

G:L3159 Guangzhou, Tianhe Plaza- underground mall1 AR (Archit

▽ 地下层,underground floor

G:L3159 Guangzhou, Tianhe Plaza- underground mall1 AR (Archit

▽ 剖面,section

Parc Central, Guangzhou, China - Credit Benoy (21) - Section LR

项目详情:
开发商:新鸿基地产
规模(建筑面积):110,000平方米
总体规划:贝诺
建筑设计:贝诺
执行建筑师:吕元祥建筑师事务所
室内设计:贝诺

Project Details:
Developer: Sun Hung Kai Properties
Size (GFA): 110,000m2
Masterplanner: Benoy
Design Architect: Benoy
Executive Architect: Ronald Lu and Partners
Interior Designer: Benoy

MORE:  Benoy, 更多请至: Benoy on gooood 

Post a Comment