New Danone Headquarters in Hoofddorp by Powerhouse Company

A model for health and sustainability

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Powerhouse Company 予gooood分享以下内容。更多关于:Powerhouse Company on gooood
Appreciation towards Powerhouse Company for providing the following description:

全球领先的达能(Danone)食品公司在荷兰的霍夫多普正式成立了新总部。该总部被设置在阿姆斯特丹大都会区的战略性位置,主要针对婴幼儿营养品和医学保健品等方面的业务。2017年,Powerhouse Company赢得了办公楼项目(8400㎡)的设计竞赛,并与RED Company的开发商进行了合作。在总负责人Nanne de Ru的带领下,双方团队共同为项目打造了一个能够充分体现达能公司“One Planet. One Health”愿景的设计方案。基于对可持续性和健康的关注,新总部的目标是不断将“地球与人类健康互联”的信念付诸实践。

The world leading food company Danone has officially opened the doors of its new office in Hoofddorp. Designed and built for Danone in a strategic location of Amsterdam metropolitan area, the office will serve as the new headquarters for Early Life Nutrition and Advanced Medical Nutrition. Two of the company’s leading businesses and the global procurement function of Danone: Cycles & Procurement. In 2017 Powerhouse Company won the competition for the 8.400 ㎡ office building in collaboration with developers from RED Company. Nanne de Ru, founder and leader of both organizations, led his teams to deliver a building that strongly reflects Danone’s vision, “One Planet. One Health”. With its focus on sustainability and health, the new building gives shape to the belief that the health of the planet and people are interconnected.

▼项目概览,project overview ©Sebastian van Damme

 

简洁的线条和圆润的边角
Clean Lines and Round Corners

这座先进的办公大楼坐落在Taurusavenue大街,与1996年被列入世界文化遗产的Amsterdam Defense Line历史纪念区相邻。建筑的外观简洁而透明,旨在与特殊的场地背景相融。由浅色水磨石包覆的框架结构定义出宽阔的窗户,圆润的转角柔化了立面的几何网格,平衡了建筑体量到自然环境的过渡。由Powerhouse Company和Saint Gobain共同开发的大尺寸弧形玻璃为整个项目赋予了鲜明的特征。

The state-of-the-art office building is located on the Taurusavenue, near the historical monument of the Amsterdam Defense Line, listed as Unesco World Heritage since 1996. The exterior aspect of the building, with its clean lines and transparent character, was designed to match this special context. A grid of light-colored Terrazzo cladding frames the large openings. The transition from the building to the natural surrounding is mediated by the rounded corners of the building volume, that soften the geometric grid of the facade. To realize these perfectly rounded corners in the building, Powerhouse Company collaborated with Saint Gobain to develop the spectacular-size round glass that contributes to the unique character of the project.

▼圆润的转角柔化了立面的几何网格,the rounded corners of the building volume soften the geometric grid of the facade ©Sebastian van Damme

 

中庭:建筑的社交中心
The Atrium: Social Heart of the Building

建筑的内部空间分布在宽敞的、与花园相连的中庭周围。玻璃的屋顶与透明的立面使阳光洒满了首层空间的每个角落。作为建筑的“绿肺”,20米高的巨大绿墙成为中庭里最为引人注目的存在。四个楼层包含了1600平方米的办公空间,从每个楼层的阳台都可以直接望见宽敞的中庭空间。中庭西南侧的楼梯提供了通往二层的路径,同时也标志着整个建筑旅程的宏伟起点。楼梯的设计融合了非正式集会空间与展览空间的公共属性:大尺寸的台阶可供职员们交谈和休息,也可以作为展示和演讲空间。

▼中庭楼梯可作为非正式的集会空间,the large staircase of the atrium functions as an informal gathering space ©Sebastian van Damme

The interior of the building is shaped around a spacious atrium adjacent to the garden. A glass roof, together with the transparent facade, floods the space with natural light all the way through the ground floor. The atrium features the building’s ‘green lung,’ a spectacular 20-meter-high wall covered with plants, visible from all the balconies of the four 1600 ㎡ office floors that embrace the spacious void. On the southwest side of the atrium, visitors are led to the first floor through a large staircase, a volumetric element that defines the space and the grand start of the walking route throughout the whole building. Combining the informal quality of a gathering space with the public prominence of an exhibition space, the design of the staircase responds to its main functions: the large steps host flexible staff meetings and breaks, as well as presentations and lectures.

▼20米高的巨大绿墙成为中庭里最为引人注目的存在,the atrium features the building’s ‘green lung,’ a spectacular 20-meter-high wall covered with plants ©Sebastian van Damme

 

为未来量身打造
Tailored for the Future

建筑的首层容纳了前台和餐厅等公共功能。灵活的无柱式办公区域围绕面向中庭,拥有充足的自然光照。透过玻璃立面可以望见Schiphol机场、总部花园以及附近围垦地的壮观近景色。一系列气氛友好的非正式空间激发了员工之间的交流与协作。总部办公室位于建筑二层,包含众多大小型集会空间,可作为会议中心使用。总部办公室与餐厅和花园共同满足了公司各种类型的会议以及研讨活动的使用需要。

The ground floor accommodates the public functions of the building, such as the reception and the restaurant. The column-free office floors that face the atrium are filled with daylight and are designed as flexible workspaces. Through the glass facades, they also offer spectacular views on Schiphol Airport, the building garden, and the surrounding polder landscape. Inviting and informal working places stimulate different ways of working together throughout the whole building. The head office is located on the first floor. Featuring a variety of spaces for small and large gatherings, it can also be used as a meeting center. The space, together with the restaurant and the garden, meets Danone’s need to have all meetings and seminars in-house.

▼气氛友好的非正式空间激发了员工之间的交流与协作,inviting and informal working places stimulate different ways of working together throughout the whole building ©Maurice Heesen

 

绿肺
The Green Lung

中庭空间对于创造健康的工作环境而言有着至关重要的作用。占据着主导位置的楼梯提供了具有吸引力的社交空间,能够在降低电梯使用率的同时,为员工们创造更多邂逅和交流的机会。生长在垂直花园中的植物能够净化空气,使中庭成为真正意义上的“绿肺”。此外,中庭空间在空气流通、采光和用户互动方面也发挥着重要作用。

The atrium plays a central role in creating a healthy working environment, an essential requirement for Danone. The prominent positioning of the staircase, designed as an element of socialization, makes it more attractive to employees, encouraging them to ditch the elevators, which are hidden from the view. The air-purifying plants growing on the impressive vertical garden makes the atrium truly the “green lung” of the building. In addition to that, the atrium is crucial to ensuring optimal air circulation, daylight, and social interactions to its users.

▼中庭空间在空气流通、采光和用户互动方面发挥着重要作用,the atrium is crucial to ensuring optimal air circulation, daylight, and social interactions to its users ©Maurice Heesen

 

智能办公建筑
A Smart Office Building 

建筑的设计致力于实现达能公司“One Planet. One Health”的愿景,并在可持续和健康方面达到了最高的标准:项目已获得LEED和WELL的双金级认证。建筑结构采用了再生的钢材和混凝土,所有的材料都经过了严格的健康标准测试。随处可及的体育设施和绿化区能够鼓励员尽可能多地待在户外。公司食堂也只提供健康食品。

从技术角度看,办公楼装配了智能电网(bGrid),能够对建筑内部的温度、二氧化碳水平和采光进行调控。创新性的应用程序还支持“查找我的同事”,“办公室预约”和“查找工作空间”等功能,能够有效减少工作环境中可能出现的冲突,以确保最高的空间使用效率。以上这些设施也使达能总部大楼成为了荷兰可持续性最高和最健康的办公建筑之一。

Specifically designed to support Danone’s vision “One Planet. One Health”, the building achieved the highest ambitions in terms of sustainability and health, as demonstrated by the LEED Gold and WELL Gold certification. Sustainability measures, such as the use of recycle steel and recycled concrete, are paired with smart strategies essential to the physical and mental well-being of the employees. Materials are carefully selected on the basis of strict health criteria, the availability of sports facilities and green areas stimulates employees to exercise and spend time outside more often, and the canteen only serves healthy food.

From a technological standpoint, Danone’s office building is equipped with a smart grid (bGrid) that regulates, among other things, temperature, CO2 levels and light. Innovative apps are available not only to control climate and light, but also to support smart working: apps such as “Find my colleague”, “Roombooking”, and “Workplace finding” reduce friction in the work environment and ensure an optimal and sustainable use of space and resources. These measures make Danone one of the most sustainable and healthy office building in the Netherlands.

▼建筑已获得LEED和WELL的双金级认证,the building has LEED Gold and WELL Gold certification ©Sebastian van Damme

 

可持续的健康园区
A Sustainable and Healthy Campus 

达能公司总部大楼和同样由Powerhouse Company设计的ASICS新总部大楼将共同构成一个可持续的健康园区。由景观公司LAP Landscape and Urban Design设计的总部花园拥有蜿蜒的步道和葱郁的草地,可作为运动和户外活动场所。园区的开发为整个Beukenhorst South赋予了更加健康的形象,使其成为全欧洲可持续性最高的办公园区之一。

Danone’s head office and the new ASICS headquarters, also designed by Powerhouse Company, form together a sustainable and healthy campus with shared facilities. Located above a half underground parking garage, the campus has a spacious and lush garden for exercise and outdoor activities. The garden, with its winding walking routes and spacious lawn, was designed by landscape architect LAP Landscape and Urban Design. The development of the campus added the health theme to the profile of Beukenhorst South, already known as one of the most sustainable office parks in Europe.

▼达能公司总部和ASICS总部,Danone’s head office and  the ASICS headquarters ©Sebastian van Damme

Powerhouse Company的合伙创始人Nanne de Ru表示:“One Planet. One Health的信念和愿景是我们此次设计的灵感源泉。新的建筑将为这间以可持续发展和健康为核心价值的公司创造最理想的办公条件。凭借其面向未来的设计和技术,它将同时促进公司以及员工个人的发展。”

“We let Danone’s motto ‘One Planet. One Health’ inspire us to design a building we are exceptionally proud of. The head office will create the perfect working conditions for a company that has made sustainability and health its core values. With its future-proof design and technologies, the building will foster growth and innovation, both on an individual level as well as the company.”  — Nanne de Ru, Founding Partner at Powerhouse Company

▼园区夜景,campus by night ©Sebastian van Damme

▼场地平面图,site plan

▼剖面图,section

PROJECT DETAILS
Location: Hoofddorp, The Netherlands
Size: 8.400 m²
Typology: Commercial Headquarters
Period: 2017 – 2019
Status: Completed
Budget: Confidential
PROJECT CREDITS
Client: Danone
Developer: RED Company
Financer: NIBC
Investor: 90 North
Architect: Powerhouse Company
Landscape Architect: LAP Landscape & Urban Design
Interior design: DZAP
Construction: IMd Raadgevende Ingenieurs
Contractor: Pleijsier Bouw
Project management: DVP
Construction cost consultancy: DVP
MEP Engineer: Deerns
Building Physics: DGMR
Legal advisor RED Company: DLA Piper, Loyens & Loeff
Advisor RED Company: CBRE
Advisors 90 North: Van Gool Elburg, AC Niellsen, Simmons & Simmons
Advisor Danone: Cushman & Wakefield
Project Management Danone: DZAP
Partners in Charge: Nanne de Ru en Paul Stavert
Project Architect: Dirk Jan Schaap
Project team: Paul Sanders, Koen van den Dungen, Sandra Pyłczewska, Mitchel Veloo, Michiel Bosch, Viktor Kekesi, Erwin van Strien, Gert Ververs, Maarten Diederix, Bjørn Andreassen

More:Powerhouse Company。更多关于:Powerhouse Company on gooood

Post a Comment