Nanchang Sinic Center, China by Shanghai Tianhua Architecture Planning & Engineering Ltd.

Introducing the prosperous image to the riverbank

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 上海天华建筑设计有限公司 予gooood分享以下内容。更多关于:Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. on gooood. Appreciation towards Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. for providing the following description:

南昌新力中心以200m高、全曲面玻璃幕墙的挺拔灵动塔楼,作为门户式地标给人以欣欣向荣的深刻印象,与朝阳大桥附近、赣江沿岸诸多矩形体量、实体幕墙的原有建筑形成差异性,使整个赣江沿岸天际线更富动感与多样性。

Introducing the prosperous image to the riverbank, the 200-meter-high Nanchang Sinic Center with curved glass curtain wall covering the façade brings about dynamics and diversity to the skyline of Ganjiang riverfront in between those solid square buildings.

▼大楼全景,view of the tower

▼形体纯粹的塔楼直接落地,无裙房,the architecture from is pure without skirt buildings

俯瞰南昌新力中心,曲线柔和的建筑平面、景观与立交桥及城市肌理结合辉映,并与周边建筑方正的场地布局形成了差异性。

From a bird view, the architecture plan, landscape and highways with gentle curves respond to city texture and stand out from the square and upright site arrangement around.

▼带弧形的三角形平面化解了尖锐的感觉,the general plan is a triangle with curved sides, which both softens the sharp feeling brought by angles

南昌新力中心形体纯粹,塔楼直接落地,无裙房。建筑的底部设计综合考虑了建筑的整体布局和立面造型,以横跨超80m的三维曲面大雨蓬与塔楼交相呼应,从地面看宛若一条飘扬的缎带,极富动感。同时,它由地表逐渐升起,是建筑与地面完美的过渡,具有与立面和景观相呼应的动势。大雨蓬解决了出入口、落客等功能需求,也保证了消防环道的畅通,同时在节点设计上集成了排水与照明。其底层空间结合景观设计,对城市展现友好的开放姿态。

The architecture from is pure without skirt buildings. Integrally considering the overall organization and façade, architects used a more than 80 meters long three-dimensional curved rain shed on the first floor to echo the tower, which is like a dynamic fluttering ribbon when seen from the ground. The rain shed plays the role of transition in between architecture and the ground as it gradually rises from the ground and possesses vitally like the façade and landscape. Meanwhile, the rain shed satisfies the needs like arranging entrances and stopping places for cars, promises the smooth fire-fighting access, and integrates drainage systems and lighting systems in nodes. The ground floor is combined with landscape design, presenting an open and friendly attitude towards the city.

▼三维曲面大雨蓬与塔楼交相呼应,the building is surrounded by a three-dimensional curved rain shed

▼雨蓬从地面看宛若一条飘扬的缎带,the rain shed is like a dynamic fluttering ribbon when seen from the ground

▼夜景,night view

▼接待区域,reception

▼大厅,lobby

南昌新力中心总平面为带弧形的三角形,化解了三角形给人的尖锐的感觉,且合理避开与周边拟建建筑之间的视觉干扰。三角形切角核心筒压缩了核心筒面积,创造了更自由开敞的空间,连续的流线形平面形式使办公空间的景观视野最大化,创造了270°观江视域。

The general plan of Nanchang Sinic Center is designed to be a triangle with curved sides, which both softens the sharp feeling brought by angles and properly avoids eye distraction from buildings to be built next to it. As the shape of core tube structure is a triangle, the area proportion it may cover is reduced, creating a freer and more open space for users. Meanwhile, that continuous streamlined form of its plan maximums the width of glass of the office space, increasing the field of version towards Ganjiang River to 270°.

▼玻璃幕墙细部,facade detail

▼连续的流线形平面形式使办公空间的景观视野最大化,the continuous streamlined form maximums the width of glass of the office space

南昌新力中心由天华全程设计,彰显卓越设计和东方智慧的美学价值,呈现地标与文脉、建筑与城市、形式与功能的相生相成。

Tianhua led the whole design course of the building, which reveals the eastern wis-dom of aesthetics, presenting the integration and interaction between landmark and context, architecture and city, as well as form and function.

▼模型,model

▼手绘草图,design sketch

▼场地平面图,site plan

▼立面图,elevations

▼构造节点,structure detail

项目信息
项目名称:南昌新力中心
项目地址:江西 南昌
设计单位:上海天华建筑设计有限公司
业主及运营者:新力置地有限公司
设计时间:2012-2013年
竣工时间:2017年
用地面积:15 813㎡
建筑面积:90 895㎡
建筑高度:209 m
容积率:3.5
景观设计: 上海深圳奥雅园林设计有限公司
室内设计: 广州城市组设计有限公司
项目总控:陈易
项目主创:詹阳、刘奔
建筑设计团队:沈俊彦、黄志强、李苏洋、潘筱皎、袁为富、姜修乾
建筑后期团队:张际锋、黄先岳、杨国华
结构:李伟兴、曲宏、谢士华、胡俊、张小连、徐欣然
机电:沙高峰、张守峰、孙婧
建筑摄影:方健
Project Credits
Sinic Center, Nanchang
Location: Nanchang, Jiangxi Province
Design: Shanghai Tianhua Architecture Planning & Engineering Ltd.
Client: Sinic Real Estate Company Limited
Year of design: 2012-2013
Completion:2017
Floor area: 90895 sqm
Site area: 15813 sqm
Height: 209 m
Plot ratio: 3.5
Design Team
Interior design: CityGroup Design Co.,LTD
Landscape design: L&A Design
Porject controlling: Chen Yi
Lead architects: Zhan Yang, Liu Ben
Architecture design group: Shen Junyan, Huang Zhiqiang, Li Suyang, Pan Xiaojiao, Yuan Weifu, Jiang Xiuqian
Architecture producing group: Zhang Jifeng, Huang Xianyue, Yang Guohua
Structural design: Li Weixing, Qu Hong, Xie Shihua, Hu Jun, Zhang Xiaolian, Xu Xinran
Mechanical and electrical design: Sha Gaofeng, Zhang Shoufeng, Sun Jing
Photograph: Fang Jian

More: 上海天华建筑设计有限公司。更多关于:Shanghai Tianhua architectural design co. LTD. on gooood

Post a Comment