Nai Villa DPD Consultant office by DPD

Inspiration can only explode in a neat and clean ambient

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 DPD香港递加设计(联系邮箱:brand@designplusdesign.com)予gooood分享以下内容。
Appreciation towards DPD (mail: brand@designplusdesign.com) for providing the following description:

“迺廬”,迺,“乃”字的繁体字,为罕见姓氏。听闻别墅主人的先祖年轻时为了养家糊口漂洋过海到旧金山工作,后来老有所成一心回国发展,继而选择在这里安居乐业。然而别墅的主人从小对艺术就有着浓厚的兴趣,在当初挑选众多竞标入驻品牌公司的时候,发现了DPD设计,仿如千里马遇到伯乐一样,也因这样,DPD设计咨询公司办公室新址就诞生了。它虽然立于东山口群楼别墅之中,却尽享环境之优异,于闹市中一片宁静。不参与外界的纷纷扰扰,只想用设计和艺术创造出属于自己的特色。东山口向来是广州权势实力人士的的世居地,出入东山多是官家子弟。花园式洋房与现代高楼,现代与传统,各分东西,相辅相成,是支撑着整个三十年代广州商业社会的两大缩影。走过一条条有着经过时代冲洗过的西式别墅,安静整洁的街道,转角就能看到了一栋白灰结合的别墅,在欧式的外形建筑风格包裹下,你未必能猜到里面是一片怎样的天地。

▼办公室新址位于一幢西式别墅,the new office is located in a modern villa

Nai, the last name of the villa owner, is rarely seen in China. Word has it that the ancestor of the owner went all the way to San Francisco to search for fortune when he was young. In older age he had achieved what he dreamt of and decided to go back to China. He then settled down in this villa and developed his career and family. The owner had great interest in art since childhood, so when he met DPD in all the competing companies he felt like he finally found the lost glass slipper. Therefore, DPD Consultant started its journey here, surrounded by all kinds of villas in Dongshankou, yet keeps its inner peace in the busy noisy world. It only focuses on creating its own corner of design and art, regardless of the changes outside. Dongshankou is traditionally the residential area for rich and powerful people in Guangzhou. Little houses with gardens and tall buildings, tradition and modern times co-exist harmoniously together here, reflecting the commercial society of Guangzhou in 1930s. When you stroll down the quiet street of western style old villas, you will meet a little black-and-gray one. It has the surface of a European architecture, but you will not possibly know what it looks like inside.

▼大门与入口,the gate and entrance

   

说起办公室,普遍都是给人一种专业,严肃,规整的感觉。但我不这样认为,我觉得它也可以变得舒适,充满独特的设计和时尚元素。或许,当你遇到一个让你喜欢的办公环境时,你不单单是在专心工作,还会享受于自身的环境里工作。

We’re just tired of the boring working environment. Sometimes a little bit change will make a whole lot of difference. People usually think office is neat, professional and serious. However, I think office can be comfortable, unique and fashionable.  Maybe when you’re in an office you really like, you don’t only work but also enjoy the environment surrounds you.

▼内部空间,internal space

▼在窗洞间偶遇两只小王子, meet two cute cat princes at the round window

   

如今,我们的生活处处离不开设计,设计在不知不觉中已然成为最真实的生活写照以及特定时期内人类种种需求的综合体现。离开繁忙多人的环境,让自己处于一片干净舒服的工作环境中发挥天马行空。据了解,DPD主持设计师Michael.LIN在当初对办公室的设计构思上,是旨在打造出一个舒适的生活工作空间。简单的白色墙体其他灰白色的色泽搭配,空间的立体效果和象征简约自由的风格被诠释的淋漓尽致。在部分材料上采用原木材质的门板和简约风的家具选用使得室内的装饰贴切自然,配合一些简约具有设计感的摆饰,还有猩猩、大象、野猪和DPD的两只小王子,给安静舒服的环境中增加了不少生气,顿时整个氛围变得不一样。

Nowadays, design is everywhere. It’s gradually becoming a necessary in every aspect of life. When you get away from the crowded society, you will want to work in a clean comfortable working environment. When Michael Lin, the main designer of DPD, first started to design this office, he wanted to create a comfortable space for work as well as living. White walls go along perfectly with gray and other natural colors. He successfully displayed a space of freedom and simplicity. Simple wood doors and furniture make the office closer to nature. Some special decorations like gorillas, elephants, boars, together with two cute cat princes totally bring the office to life.

▼具有设计感的装饰为办公室带来生气,special decorations bring the office to life

   

▼木质材料增添了自然之感,the use of different materials offers a natural sense

   

二楼的露天阳台是一个方便大家休息,闲来小聚一下的地方,DPD的另一位负责人Seven.Mok说过,这是整栋别墅中最受欢迎的地方之一。平时大家都喜欢带上一杯茶饮围坐在这里,呼吸着新鲜的空气,高谈论阔;有时候会嘻嘻闹闹分享着自己的生活点滴,有时候会在这互相讨论项目上自己的构思想法。来公司见面的客人很多也都喜欢在这里坐着休息或者看看周边风景。沿着楼梯往上走,温暖的阳光照射进来让人觉得很惬意。你会发现发现这里每一个角落都很有趣,仿佛随便找一个地方都是可以让你有不同感觉。楼梯是采用柚木板搭铺,让人有一种贴近大自然的感觉,而这也是对木材情有独钟的一个原因之一。

The open balcony on the second floor is for people to rest and party. Another founder of DPD, Seven Mok said it is the most popular place in this villa. People like to come here to drink tea, get fresh air and chat about daily life or new project ideas. Many clients also like to have a rest here and enjoy the sceneries around. Following the sunshine upstairs, you will find that every corner of the office has its own charm and will give you different feelings. The stairs are made of teak which will bring you closer to nature. This is one of the reasons why we prefer wood than other materials.

▼二楼的露天阳台颇受欢迎,the open balcony on the second floor becomes a popular place

为了塑造更加休闲舒适的办公环境,办公环境的家具都是以简约的黑白为主,在办公区还特意空出一角,搭配舒适的Grado品牌贝壳椅,以及便利的多用途沙发,可以让员工不受外界的干扰而专注于思考或者一起展开讨论,工作效率也会随之而提高。连设计师Michael本人都会喜欢坐在这里安静的看一个下午的书。对传统室内空间的定义应该由单纯的内部空间转变为室内和室外空间之间的紧密接连,这种转变打破了私人和公共空间之间的界限。空间的布局可以影响很多东西,从合理人性化到施工落地所需。项目的完成从空间的布局,材料的挑选,到最后施工落地,每一个环节都紧紧相扣,设计项目成品,就像打磨一块上等玉石一样,经过时间和制作者日以继夜的用心开拓,才成让它变得发光发亮。在项目完成后的蜕皮都是漫长和耐心。

In order to make the office more casual and comfortable, all the furniture are basically black and white. We also saved a corner for discussion, in which we put Grado shell chairs and multipurpose sofas. Even Michael himself enjoys reading in this corner. The definition of space is not limited to indoor anymore. It’s more about the connection between indoor and outdoor space, which breaks down the barrier between personal and public areas. In order to achieve this, we started from design, to material choosing, to construction, to the final masterpiece. Countless time and hard work was devoted to it. We treat it like polishing a high quality jade. Only with patience can we make it smooth and shiny.

▼休憩空间,space for having a rest

   

▼一层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

 

项目标签 「迺廬」 DPD工作室
项目地址:中国.广州市越秀区新河浦五横路1号
项目面积:510平方
设计范围:建筑外观改造,室内设计
项目设计时间:2016年10月,竣工时间:2017年4月
设计导演:Michael.LIN 林镇
项目团队:Gaby.Deng(加拿大籍),Seven.Mok,Tomson.Leung,
空间导视:谢柏哼
Logo设计:Madbull Design
摄影: 感光印画
主要材料:华鹏29°柔光大理石砖,拉丝黑钢,钢化玻璃,防水乳胶漆,柚木
特别鸣谢:华鹏陶瓷,Grado原创家具部分软装支持
Project Name: Nai Villa DPD Consultant
Project Address: No. 1, Xinhepu 5 St, Yuexiu District, Guangzhou, China
Project Area: 510 m2
Project Range: Building reconstruction; Interior design.
Project Start Time: October, 2016
Project Finish Time: April, 2017
Main Designer: Michael Lin
Project Team: Gaby Deng (Canadian), Seven Mok, Tomson Leung
Space Guide: Boheng Xie
Logo Design: Madbull Design
Photography: MConcept
Main Materials: HOPO 29° marble tiles, black steel, tempered glass, waterproof latex paint, teak
Special Thanks: HOPO Ceramics, Grado Design

More:DPD香港递加设计(联系邮箱:brand@designplusdesign.com),更多请至:Design Plus Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment