Mini Treehouse Residence by NCDA

A panoramic forested context within a compact setting

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 NCDA 对gooood的分享 。
Appreciation towards NCDA for providing the following description:

迷你树屋的设计意图在于与周围独特的城市森林环境相连接,通过错层式的设计策略来实现栖于林间的奇思妙想。这间面积为370平方英尺、层高为10英尺的紧凑小屋原本拥有一个典型的住宅布局,相互独立的卧室、客厅、餐厅和厨房皆分布在同一楼层。若要充分利用小屋的体量,就需要一个足够新颖的方案。

Designed to connect with its unique urban-forested surroundings, the Mini Treehouse offers a bespoke split-level design strategy with a touch of arboreal whimsy. Originally featuring a typical residential layout with a separate bedroom, living, dining and kitchen spaces arranged on a single level, the compact 370 square foot space with a 10-feet high ceiling called for a creative solution to fully utilize its volume.

▼室内概览,an overview of the interior

通过移除既有的内墙,住宅获得了开放式的平面布局,客厅、餐厅以及走廊式厨房位于较低层,天花板高度仅6英尺,只稍稍超过房主5尺7寸的身高。一架梯子通往上方被架起4英尺高的卧室层,这一空间仅能容纳使用者坐着读书时的高度。材料的色调顺应了周围环境,客厅和餐厅的墙壁被刷成藏青色,将室外的景观框入其中,同时与撑满整个落地窗的青翠树林形成对比。小屋的立面铺设了带有纹理的浅色陶砖,更增添了一份自然的温暖。

Removal of the single existing internal wall created an open plan lower level dedicated to living and dining alongside a galley-style kitchen with a 6-feet high ceiling, which is slightly higher than the occupant who is 5-feet 7inches. Ladder-like steps lead upstairs to a 4-feet high-elevated bedroom deck with just enough space for the occupant to sit upright while reading. A new material palette takes its cue from the verdant surroundings with the living and dining walls painted in dark blue to frame the view and provide a subtle contrast to the lush green surroundings viewed from floor-to-ceiling. Bright textured terracotta tiles line the treehouse façade, adding a touch of natural warmth. 

▼客厅、餐厅及厨房集中在6英尺高的空间,the lower level dedicated to living and dining alongside a kitchen with a 6-feet high ceiling

▼梯子连接客厅与卧室层,ladder-like steps connect the lower floor and the elevated bedroom deck

位于上层的40平方英尺的小卧室空间以松木板铺设,宛如漂浮在空中,位于床边的长条形窗户框住森林的景致,更增强了一种关联于大自然的禅意。位于卧室一侧的墙壁,其下方被刷成藏青色,与客厅形成呼应,上方则延续了卧室的自然木色,从而使两个空间的特质均得到凸显。

Upstairs, the intimate 40-square feet sleep space clad in natural pine wood appears to float in space while a linear bed-side window frames the forest view, reinforcing a sense of Zen-like connection with nature. A cupboard to one side of the bed is painted dark blue to merge with the lower living room half and continues the natural wood theme on the upper bedroom half to highlight the two distinct spaces.

▼带有细长窗户的小卧室层,the sleep space with a linear bed-side window

客厅外有一个以玻璃围合的小型阳台,一棵体态优美的勒杜鹃树挺立在花园中,将室内的风景带入山林,同时模糊了室内与室外的界线。迷你树屋例证了如何对小型居住空间进行高效的利用。通过综合利用反应周边环境的结构和元素,NCDA打造出了一个独特而充满趣味的空间,使其全景式的林间语境在紧密的都市环境中达到极致。

Alongside the living area is a mini garden with a sculptural Bougainvillea tree placed on a glass-sided balcony, extending views from the residence into the hillside forest while blurring the boundary between indoors and outdoors. The Mini Treehouse is an example of how small residential spaces can be used efficiently. Through integrating elements that reflect its natural surroundings, NCDA created a unique, playful sense of space that maximizes its panoramic forested context within a decidedly compact, urban setting.

▼玻璃阳台模糊了室内与室外的界线,the glazed balcony blurs the boundary between indoors and outdoors

▼设计概念,design concept

▼轴测图,axonometric drawing

▼平面图,plan

▼剖面图,section

 

Mini Treehouse Residence
Location:
Hong Kong
Interior Design:
NC Design & Architecture Ltd (NCDA)
www.ncda.biz
Lead Designer:
Nelson Chow (NCDA)
Designers:
William Oduor (NCDA)
Phyllis Leung (NCDA)
Photography:
Dennis Lo (Dennis Lo Designs)
www.dennislo.com
Writer:
Catherine Shaw
shaw8574@gmail.com

More:NCDA

Post a Comment