Microsoft Domicilem, Denmark by Henning Larsen Architects

(images updated)The V shape adds to a varied and dynamic experience of the atrium

Project Specs

Location:

非常感谢 Henning Larsen Architects 将项目授权gooood发行。更多关于:Henning Larsen Architects on gooood.
Appreciation towardsHenning Larsen Architects for providing the following description:

 

建筑概况 | Introduction

新的微软之家将两个丹麦分部组合在一起。建筑设计的灵感来源于微软公司合作和知识共享的工作方式。在后期发展中,建筑中将融入公寓,商店,咖啡馆和一些其他的功能空间,为城市发展做出贡献。这个建筑继承了微软公司的愿景,旨在成为城市中不可分割的一部分。

The new domicile gathers Microsoft’s two Danish units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The domicile forms part of a greater urban development, which in time will include residences, shops, cafés and other businesses. I many ways the building supports Microsoft’s wish to become an integral part of a city.

▽建筑远景,A Perspective of the Building

▽建筑外观,External View

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

▽建筑夜景,Night External View

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

▽建筑简洁干净的外立面,Clean and neat Facade

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

 

设计|Design

建筑的各个部分的排列方式清晰有致。两个分别有六层和七层的方形建筑被组合在一起,通过中间用作社交和跨领域交流分享的中庭相连接,每层中庭以v字型的排列方式贯穿了两栋建筑。这个特殊的中庭不仅将太阳光引入建筑内部,而且确保了楼层之间的视觉联系。V字形的中庭增添了多种多样的动态空间体验。由于相隔距离的减少,顶层和底层的关系变得更加密切。

The collocation of the organizations is clearly visible in the architectural design. Two cubic buildings, of six and seven floors respectively, unite in a shared atrium that offers space for social and professional interactions across fields of interest. The atrium holds the shape of the letter V with its arms stretching diagonally up through the building. The untypical atrium distributes the daylight at the core of the building and ensure a visual dialogue across the floors. The top floors are more intimate compared to lower ones thanks to the decreasing of mutual distances.

▽用作社交和跨领域交流分享的中庭,atrium that offers space for social and professional interactions across fields of interest

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

建筑师在建筑的较低楼层为丹麦理工大学的学生设计了一些公共空间如咖啡厅,礼堂和临时的学习区域。微软公司从始至终都在寻求一个开放好客的环境。这个概念也体现在了景观的设计上,设计师模糊了室内外的界限。

Public programs and communal areas such as a café, an auditorium, and pop-up study places offered to the students of the Technical University of Denmark, are located on the lower floors. Throughout the entire process, Microsoft has wished for an open and inviting environment. This is also translated in the layout of the landscape and the almost invisible transition between in- and outdoors.

▽ 公共空间如咖啡厅,礼堂和临时的学习区域,communal areas such as a café, an auditorium, and pop-up study places offered to the students

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

 

举办活动为主的工作空间 |Activity-based workspaces

建筑平面以微软公司以合作为主的工作方法为出发点,如同比尔盖茨在2005年的白皮书中所提到的“新世界的工作”。Henning Larsen建筑事务所的空间规划师一直专注于创造可以使客户,合作伙伴与内部人员之间更利于合作的工作环境。这一概念体现在了一系列不同尺寸以举办活动为主的空间中,包括小型,中型会议室以及礼堂。

The planning of the building stems from Microsoft’s work methodology based cooperative processes, as described in a 2005 whitepaper by Bill Gates entitled “The New World of Work”. Henning Larsen Architects’ space planners have thus been focusing on creating environments supporting cooperation internally, as well as with clients and partners. This is emphasized through a series of activity-based workspaces of various sizes, from smaller to midsized conference rooms and large auditoriums.

▽大礼堂,large auditoriums

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

▽ 小型,中型会议室,smaller and midsized conference rooms

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

每一层中部的社交中心内配置有小厨房,客厅家具,游戏机和桌上足球游戏。这里经常变成员工们聚会的地方。因此,社交中心加强了各部门之间的跨领域交流和知识共享。所有的工作空间都位于建筑的外侧以保证全天为员工提供最佳的光照条件。建筑空间十分灵活,使得建筑内部的空间可以用于不同的功能用途,为之后的发展提供了可能。

Social “hubs” comprising a kitchenette, lounge furniture, Xbox and table soccer games are centrally located on every floor. Here the employees meet. Thus, the “hub” strengthens the interaction and knowledge sharing across departments. All workplaces are located along the facades of the building in order to ensure optimal daylight conditions throughout the day for every employee. The building design offers a large degree of flexibility, which makes it suitable for different purposes in future.

▽员工们聚会的社交空间,employees meet in Social “hubs”

Microsoft’s new, Danish domicile gathers two units under the same roof. The design of the building originates in Microsoft’s approach to work, where cooperation and knowledge sharing are key. The building is located in Lyngby, north of Copenhagen, Denmark, and designed by Henning Larsen Architects. Photo by Hufton + Crow.

 

景观设计|Landscape architecture

建筑师对待建筑的处理方式也体现在了景观,广场和周边新住宅的设计上。城市景观带由许多小的绿洲组成并都对公众开放。在春季和夏季,这些口袋花园会举办许多户外活动而变得生机勃勃。景观设计与Lyngby自然环境,建筑无缝衔接,并适宜人体尺度。同时创造了好客的氛围,随时欢迎微软员工和客人们进入大楼。对场地做的几项微气候环境研究指导了景观规划方案。景观设计师参考了研究中得出的关于风,阳光和阴影的结论,使植物生长和居住者享有最佳的环境。

The many programs of the building translates in a mutual processing of the landscape and plazas surrounding the new domicile. The urban landscape consists of small, green oases, all of which are accessible to the public. During spring and summer, the oases turn into lively pockets of outdoor activities. The landscape supports a smooth transition between the buildings, the surrounding nature of Lyngby, and the human scale, and offers a welcoming atmosphere to both employees and guests on their way into the building. Several studies of the microclimatic conditions on the site have informed the planning of the landscape. Facts about wind, sun and shade qualify the work of the landscape architects in order to provide optimal conditions for both vegetation and humans.

▽ 景观设计与环境,建筑无缝衔接,并适宜人体尺度,The landscape supports a smooth transition between the buildings,  surrounding nature and the human scale

1164 MICROSOFT HQ SITE PLAN 1-500

可持续性 | Sustainability

本建筑符合丹麦第15类低能耗建筑的标准。设计基于可持续建筑的整体设计方法将光照,室内气候和能源消耗列为设计重点。建筑紧凑的形体,和对材料的选择确保了其高度的坚固性。高效的通风系统和可调节光照设计减少了建筑总能耗,剩余的部分热量还可以为建筑提供保温。

The building meets the Danish standard for low energy buildings, class 15. The design originates from a holistic approach to sustainable building design where daylight, indoor climate and energy consumption are key. The compact geometry of the domicile as well as the material selection ensure a high level of tightness. An efficient ventilation system and daylight monitored lighting design add to the reduction of the total energy consumption. Furthermore, excess heat partly warms up the building.

▽建筑整体,One Building

 

▽总平面,Master Plan

1164 MICROSOFT HQ SITE PLAN 1-4000

▽场地平面,Site View

▽平面图,Floor Plans

1164 MICROSOFT HQ PLAN 0     1164 MICROSOFT HQ PLAN 5

 

▽立面图,Elevations

 

1164 MICROSOFT HQ ELEVATION SOUTH

▽剖面图,Section

▽V形中庭,Section—V shape atrium

Client: Danica Pension
Architect: Henning Larsen Architects
Turnkey Contractor: Hoffmann
Client Advisor: Cowi
Tenant Advisor: Alectia
Engineer: Grontmij
Gross Area: 18.000 m2
Year of Construction: 2014-2015
Construction Costs: 450 mio. DKK

More:Henning Larsen Architects,更多关于:Henning Larsen Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment