Living-garden House In Katowice / KWK PROMES

Let life return to the true nature and let life blend in with nature.

Project Specs

Design:
Location:

来自KWK PROMES对gooood的分享,我们还曾分享过他们的内院即是外,外围则是内aatrial house。更多请至:KWK PROMES  on gooood

让生活回归本真,让居住融于自然。

不同于普通的住宅,这座花园住宅有一个仅靠全玻璃隔断的,开放的,在白天使用的花园式起居空间,以及一个相对应的较为内向的夜间生活空间。这种模式与古老的人类祖先白天除外狩猎,夜晚藏于树木的掩映中栖息有异曲同工之处。

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ig0C2bAiGh5mqmMOY6QnpFV0IARXsf9Xp9THUXwW3h_jiPQ3iD06NPDkaE3kNo_C82Wo682RBYu-X2U48CJYtnWYi9asW5s3.jpg

a new dimension of home

Living-Garden Home attempts at redefining the single-family house to integrate architecture with nature.

The classic household division into the living area, located in the ground floor and the sleeping area above was transformed into new typology. During the day, we should be able to interact with the environment, with the light (cognitive functions), whereas in the night, we appreciate separation from the environment (safety function). Dichotomy is thus born: the ground floor opens up to the garden under the floor ledge, whereas the first floor is more introvert. Living space merges with nature, glass partitions are the sole protection against the weather. The floor extends the lawn by utilizing grass mimicking materials. The living room has become the living-garden. We live in the garden during the day and enclose in the cocoon at night – an idea derived from the past. Our ancestors would harvest food in daylight while sheltering in the trees at night. Living- Garden restores the original order.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_UcNKmjuhqUyP21ritk_DiIwg6O4_T6kZZSRkBf4V6ih3zEifl8ZmAS7YOrnY_Bn6YUfR79hKMBFg_ZOTuWQVKonDVcpiDB49.jpg

房屋坐落于波兰的卡托维兹,采用了当地西里西亚工人社区传统的红砖墙与山墙屋顶。建筑沿着街道一侧平行布置一层建筑,将花园与道路彻底分割。二层体量则垂直于一层体量,并刺入花园。二层在地面层上错开的位置用作二层屋顶露台。

The house was built in Katowice, Poland. The form and materials represent local traditions – of Silesian worker settlements featuring red masonry walls and asphalt-lined gable roofs. Moreover, local plans enforced traditional development, which was, however, ultimately transformed – to ensure maximum privacy, the ground floor was set parallel to the road for the building to isolate the backyard garden from the road, whereas the first floor was shifted at 90 degrees to overhang and penetrate the garden.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_4PIDOpSuahpaExhmaeBsHFsnNqGAhaDkdGCxwgRr4caOckKr6QKngXhJlb3qLEc8HwQkQ7d4LqakjFtbvL-3v5O6Ai5qSyJE.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_8lMVOjuKSdHQzL0hK3hEjp1-Y0V8gLZeXhri_cf7koxYHBMpo_sn4A2qkhjkMZc44UV0wmC5VvaZ0ZyPqjUPsrXlWh_ZzUa7.jpg

建筑具有两面性:面临道路,他是封闭的,保证了最大隐私性。相反,面对花园,她是开放的,并融入环境。人们在二层悬挑下方设置玻璃隔断的区域体味自然生活,这里的地毯也换成了草坪,与外面的草地融为一体。起居空间的音影区域有两段短墙,拉上窗帘便成为一个效果很好的家庭影院。设计师为了让在两端外墙融于花园,在外立面上再把过了一层反光的不锈钢,实现视觉上的统一。

/wp-content/uploads/2015/05/_c_FuVD0jIFr23ZFVR-nvdFux4bFRM6atEZU7gDldmZdWXBFUzIxgKTcZY-b02WcIMtQF9D6xptEz6FkHJ2PrbSYw1WR6fJkYFy.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_K_cQc77tSwJUDMl2QpiJ-_yYp1v4BcByef-6EYHa-clmQ-ElUWX63D9Ak9Ti2NGgNwgE8bQFdwHSzYxM8EPNOiKcEgMMKf_W.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_dBh_6keD0gK3OTekGbivnFy8mKo2wFOaOlqqnlxo9mL-lt81nZ7A9SPa8R8wEOQ15DE1te8-pp7-PUVVrYEt_1dG3nPmsQpk.jpg

The building has thus acquired two faces. Street-side, it is enclosed, inaccessible, raising the comfort of its residents, guaranteeing maximum intimacy. In turn, garden-side, it is full of glazed surfaces overlooking the environment. A livinggarden is created under the ledge. On warm days, after removing the glass partitions, indoor space merges with the garden, the flooring transforms into grass.
The magnificent ledge rests on two reinforced concrete walls covered with stainless steel to produce a dematerializing effect. Indoor space penetrates the garden both physically and deceptively.

Wall fragments in the living section meet the expectations of investors to form a piece of intimate space (a home cinema is created after closing the curtains).
The first floor is the night section overlooking terraces located on the flat roof of the ground floor.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_bNif5IxbJ0t5OOIQ6ppzFZwKrubd8gvHrI_A5zQdCeZvaiASZmWf53_9rV3QMCMrsE9F2qK5kJn4QscSXgnhF-wSJiO3TaMe.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_OAckZoV7GvjKOl5lh72fSYkGBaJJ8iEHFTB1Vd3IeetY7xueOg_pGPbTf5XTemxJ0i7GpJEUlpA88cXOxIvlnL90RUdL6kF6.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_4IcONYHpPxP6A7ENxNvX2_44IBifijYnSyrn_jJfVpZHmuCnuIFLW8cvATxTH0lpfSy3sSHd28D8zlluhoZHaVyws4t4wK5D.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_PIZq1gW57uZfA1cpZwlLRnA8sadTJeT3VEwnqtGLnZgFj77IZJv7aAuF3UqxvBt8SdDOYNmDthup89ltPe-lUenfufXN43a2.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_IA9jgRJ8qPzZz7etMJNyAsqAacSMLboUSbpx1lbGzb-EYJv9QEbMR3VUxm4AXi-Viffms6dakQrmb4e0qNxkCoP344PK45j5.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_GCOyDSt166azZcAFhjpPV6cqulh4Kagk7Srqa4UuBgPRLUEamQWCj1-WIVmchvFQ5vlyxeb23xPVQLZaLJFYGbfhqrzHBzA5.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_pptAjIPlOgqhA06jl3QINdEZCbRtGQpuAFnvL2oqEaifb6vGpCN6hKqXkmolJeVuEo_le-wv9puxk6y8Jpkc_t5KoPVjX_8Y.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ejkibn5CwSXGrhgrUilqHqRjl392gk8zO7eao_NHpvArWF1NsvOi1mX6dfTXB0DmvMouoMapxD-xRB7us6cmNr_KKde0cuHW.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_Oq6_i5TH9ewrqZmF0AuHZHiUfIIB5Z-saLbE596ud_qMebokMIgZBcD--0xI0jrul72XgyVz54t2VLxg1zwYO_jf2PpQ6N2n.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_P6CcYcifsy7DSK0dJsYei3I6SGl4-xjq5CjaRWmen4kBwqLTqYiLqysamfNI5PedXsU4UKy5pQWLRoIzeauHS53J8sj2qJ0H.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_Yd6TH8WqAFk4bPz5dl-ITN7IqtJILTLvmJ_vxkSKa6nB472yFiLwjBxMscD_xPztPsSw38WLMcyeOj-5E9e3gwg8LDfQCmWJ.jpg

sustainable development and Living-Garden House

Living-Garden is a green, A-energy class building. Perfectly insulated (thick walls, multilayer thermal glass), the house does not require high energy for heating and remains cool in the summer. The ledge protects the ground floor against overheating. Local materials were mainly used: brick from the brickyard nearby and wood (terrace and ledge lining) from the sawmill nearby.

With its structure, Living-Garden House enforces an environmentally friendly lifestyle – opening up to the garden enforces coexistence with nature, subjecting to its rhythm.
Soon, the blend of architecture and the environment will be fuller: applying specific grass or moss types in the living section will improve the internal microclimate, improve the quality of air, and, in result, create a healthier space for living. More ethereal membranes will ultimately cease to separate us from the world.
Houses will cease to interfere with the landscape.

Living-Garden House is a step towards this ideal. It makes the residents aware that they are a part of a bigger ecosystem.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_6eG0diG-SoDYLmGHBkpVDE-z6DVAB-PIJL_d50LS2v4ECQHR1wcrM1eMBZYZFHpMTmgebDHOAL7fQH9iiGBmCcQsQSYQUIkP.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_FRD5C1jK2dacbw3BUOD8YOZ1bZ8WGUM8MXh1KG_UUTVbEpJC9ijegEFCuGd1DOL-MGvLtAatfDZaTtcSEoIAH4gJuH_xQ-Ij.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_5sYC4Q-AcWj7bhps6un6VnCXLbwsDUiuHZ2LSaKvjoKTGJI5fbobCZsdNMLeTFDIX48klXQbw9q2EQHxqdzfMjWDtoCyG-sr.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_x8oBwva9fh1DoC7nTGt6p4yKAH04wB32UuX4bTvF32ocTggzo7V0geA_ZGHN8zBKvKWfBXLiO1nbwGfiY5cdPrEPLKAEigCo.jpg

 

work information
name: Living-Garden House in Katowice, Poland
author: Robert Konieczny
collaboration: Magdalena Adamczak, Katarzyna Furgalińska, Aleksandra Stolecka,
Adam Radzimski
contruction: Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
installations: CEGROUP
client: private
site area: 3872 m2
floor area: 411,15 m2
design: 2009
construction: 2012-2014
photographs: Jakub Certowicz
awards: – nomination to European Union Prize for Contemporary Architecture –
Mies van de Rohe Award 2015
– honourable mention of Living-Garden House in Katowice in Architecture of
the Year 2014 in Silesian Region Competition

 

MORE: KWK PROMES,更多请至:KWK PROMES  on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment