Lindevangs公园景观设计,丹麦 / Marianne Levinson Landskab ApS

致力于应对暴雨天气的景观方案

Project Specs

Location:
Materials:

来自 Marianne Levinsen Landskab ApS 对gooood的分享。更多关于他们:Marianne Levinsen Landskab ApS on gooood. Appreciation towards Marianne Levinsen Landskab ApS for providing the following description:

2011年7月2日,丹麦腓特烈斯贝遭遇了一场严重的暴雨,其附近地区均受到了洪水灾害。由于气候变化的影响,类似的极端天气还将愈演愈烈。

On 2nd July 2011 Frederiksberg experienced an extreme rainfall event, both in regards of volume and intensity. The event caused damaging floods to the neighbourhood. It is expected that the frequency of theses extreme events will significantly increase due to climate change.

▼公园一角,a view of Lindevangs Park

该项目旨在使Lindevangs公园脱离雨水的侵害,同时存蓄雨水,以避免附近低地的超载。设计师从既有的公园着手,以儿童的游戏和活动为重点,在公园中置入了具有双重功能的新设施。种有黑醋栗和苹果树的公共城市花园为附近的居民带来可食用的水果和浆果;碗状的开阔草坪中设有一座半圆形的长凳,可用作舞蹈和戏剧表演、武术、滑板车及轮滑的场地。

The project Lindevangs Park and Sløyfen is based on the desire to disconnect and retain rainwater in the park to avoid overloading the vulnerable lower surrounding areas. The project starts in the existing park, Lindevangs Park where new elements are designed with a double function, particularly with focus towards children’s play and activities. There is a communal city garden with black current bushes and apple trees where residents of the surrounding areas can pick edible fruits and berries. The open grass area has a gentle bowl-shaped character with a semi-circular bench that is used as a scene for dance and theatrical performances, martial arts, scooters and roller skaters.

▼碗状的开阔草坪中设有一座半圆形的长凳,the open grass area has a gentle bowl-shaped character with a semi-circular bench

▼活动和表演场地, a scene for activities and performances

▼景观元素的设计以儿童的游戏和活动为重点,new elements are designed with focus towards children’s play and activities

公园的东南侧是Sløjfen城市广场,其设计灵感来源于曾经的电车轨道。以斐波那契螺旋线为几何原型,一道长度约80米的水墙起到了收集和引导雨水的作用。这道水墙还可用于有关数列、黄金分割、指数函数以及微观和宏观宇宙中的各种自然结构和系统的教学。

An urban square named Sløjfen is situated in the south-eastern part of the park. With inspiration from the former tram loop, water is collected and led in a grand movement based on Fibonacci´s spiral geometry. The almost 80-meter long spiral shaped water wall can be used as an educational element for the study of number sequences, the golden section, exponential systems, theories about nature´s constructions and systems from micro to macro cosmos.

▼公园东南侧的Sløjfen广场,the Sløjfen square in the south-eastern part of the park

▼长度约80米的水墙起到了收集和引导雨水的作用,water is collected and led by an 80-meter long spiral shaped water wall

▼水墙细部,detail of the water wall

广场的地面中设有一个蓄水池,在景观的共同作用下,可存蓄700立方米的雨水。这一为暴雨场景设计的结构能够同时适应暴雨气候和公园中的不同活动需求,呈现出雨水在公园中移动的路径。

There is a large water detention basin established under the paving at Sløjfen, that together with the landscaped terrain can hold 700m3 of water. The cloud burst elements combine both climate adaption solutions with new activities and experiences in the park, while at the same time tell the story of water that runs through the park.

▼广场地面中的蓄水池,the large water detention basin established under the paving

城市中的雨水令人感到神秘莫测;它在地下管道的引导下时隐时现,不知在什么时候又会突然溢出。这也是该项目的动力所在:水在城市中从不遵循逻辑,也往往无迹可寻,但人们可以利用知识、通过测量来提供积极的应对方案。水是文化生活的源泉,也是城市活力的激发者。

Water in the city is mysterious and surprising; it is lead in the underground pipes, it suddenly appears, is pumped up, disappears again and then it over flows unexpectedly. Lindevangs Park is driven by this exact mind set; water has no logic or visible cohesion in the city, but when it appears it can be a surprising element. One can measure it, and use the knowledge in a positive way. Water is a centrum that creates new cultural life and encourages different activities in an urban context.

▼新的景观设施通过引导和存蓄雨水为城市注入了新的活力,the new designed landscape encourages activities in an urban context by leading and collecting water

▼平面图,plan

Project name: Lindevangs Park
Status: Completed in 18th November 2015, 1st prize in invited competition 2014
Location: Lindevangsparken, 2000 Frederiksberg, Denmark
Designer: Marianne Levinsen Landskab ApS
Client: Frederiksberg Water Supplier, Municipality of Frederiksberg
Engineers: Niras A/S
Photographer: Torben Petersen
Area: 21.000 m2

More:Marianne Levinson Landskab更多关于他们:Marianne Levinson Landskab on gooood

Post a Comment