Lijiang Back and Forward Boutique Hotel in China by NTYPE

Elegant hotel near the Snowberg remaining the unique structure of traditional building.

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

非常感谢 NTYPE 一质 予gooood分享以下内容。更多请至:NTYPE on gooood 
Appreciations towards NTYPE for providing the following description:

酒店位于中国云南省的丽江古城,由于其独特而古老的木质结构而受到保护,但是在此之前曾被进行过改造,原有的建筑布局和空间形态发生过改变。设计的目标之一是尽可能地恢复原有四合五天井的空间布局,项目接手时原本“五天井”的建筑格局已被加建只剩下两个天井。

The hotel is located in Lijiang ancient town, Yunnan province China. The building is under protection of Lijiang heritage due to its old and particular wood structure, but for a few times along the history the building had been renovated with interventions transforming its original layout and configurations. One of the main aims of the design is to bring back as much as possible the original layout, which initially was organized by a central yard with four others, making it a typical 5 courtyard house, however due to the previous renovation and alterations it was reduced to only 2 yards.

▼酒店围绕天井布置,大堂开敞明亮。Arrange the plan around the central courtyard, creating an open and bright lobby.

同时所有的木质结构以及大堂和餐厅仅存原有的木质屏风门被保留。建筑其他的立面也被要求是木屏风,所以对木屏风的设计进行了再创造,屏风的几何图案提炼于纳西族的民族传统,日间优雅地将阳光与阴影投射于室内,夜间则反向将柔和的室内光线透射于室外。虽然在新的设计中屏风是单层的,但是通过推拉单层的屏风门相互移动重合,形成了一种更加现代与动态的立体关系,对传统的三层立体雕花进行了新的诠释。

All the original wood structures got kept as well as the only original façade screen doors in the lobby and in the restaurant. Other façades are required to be wood screens too so a new design of wood screens is created with opening geometry resembling the traditional, and especially the most valuable – the so called multilayer screen, with its superimposed layers of wood creating a three dimensional sense. In the new design although the screens are single layer sliding doors, once being open or close they create a modern and dynamic version of the traditional multilayer screens, also casting elegant sun light and shadows into the rooms, and the inverse effect during the night from the interior light.

▼保留木结构,立面木屏风上的图案来自于当地民族传统。Remain the wooden structure. The patterns on the wood screens are inspired by the local tradition.

▼餐厅,光线透过木屏风上的图案形成独特效果。Restaurant with unique shadow effect created by light through the wood screens.

建筑外立面的颜色是偏深色的,以尽量与丽江的古民居相接近,而室内的木头保持木的本色以给使用者温暖的感觉。除了木以外,室内还用到了其他天然材料,例如大理石和泥土。有些房间的墙面设计有木框图案以呼应外立面的设计。

The façade is with dark color to be as similar as possible to the ancient houses in Lijiang, while the interior wood is in natural color to give the users a warm feeling. Besides wood, other natural materials such as marble and mud are used in the interior, and some of the rooms have wood frame patterns to echo the façade design.

▼客房,采用颜色温暖的木材,墙面图案和木屏风相呼应。Warm colored wooden structures are used in the guest rooms with wall decorations corresponding to the patterns of the wooden screens.

设计的另一挑战是在被要求的房间数量,现代生活的舒适性,古老的木结构与限定的空间之间取得良好的平衡。其结果是所有十一间客房的空间布局是完全不同的,使得每一间都有独特的使用体验。有些房间的浴缸拥有别致的景观,有些房间在传统的屋檐下有面水的室外休闲座,有些房间带有独立后院,竹林环绕……

The other challenge for design was to achieve a balance among the quantity of the required rooms, the comfort of a modern boutique hotel, the fixed ancient wood structures and space. The design result is that the layout of all 11 rooms is all different, making each one of them a unique experience, some having bathtubs with special views, others with outdoor seats under traditional roofs facing waterscape, some can be open towards its own private yard with protected old bamboo…

▼不同的客房平衡结构,光影和景观,形成不同特点。Guest rooms with different features are created by balancing the structure, light and scenery.

▼木屏风在房间中留下斑驳的光影。The wooden screens create impressive light and shadow effects in the rooms.

对于公共区域的设计,由于大多数的房间都位于酒店的前区,从而设计了被水景环绕的中央流线以将屋檐之下的走道空间解放出来成为每间客房的室外座位区,作为室内与室外之间的过渡,同时为客房提供更多的私密性。室外地面使用了一种丽江当地的单一颜色的浅色石材,以提醒人们不远处的雪山,地面石材与水面同时作用将明媚的阳光反射进入一楼的客房内。

Regarding the design of the public areas, as most of the rooms are located in the front part of the hotel, a central circulation surrounded by water scape is created to release the corridor space under the roofs to be outdoor sitting areas of each room – a transition between interior and exterior, in the meantime more privacy is provided for the rooms. A local light color monochromatic stone is used on the exterior floor, reminding people of the snow mountains nearby, together with the water helping to bring the sun light into the ground floor rooms.

▼前区中庭,采用浅色石材,为客房和大厅提供充足的采光。Light colored stone material is used in the courtyard in the front part of the hotel, bringing sufficient sunshine into the interior spaces.

▼夜晚,灯光透过木屏风,形成独特的光影效果。During night, light goes through the wooden screens with patterns, providing impressive shadow effects.

在酒店的后区,受保护的树木被保留下来,新增的植物以及景观设计意在融入的同时有所区别以强化被保留的树木。

In the back side of the hotel, there are a few protected trees which are all kept, the new plants and landscape design is integrated to emphasize the protected trees.

▼酒店后区,树木被保留,植被丰茂。In the back part of the hotel, trees are remained with additional vegetation.

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

设计:NTYPE 一质 www.ntypedesign.com
项目建筑师: Joao Lemos, 杨洋
团队:Fabio Paulo, Henrique Narciso, 周灰灰
地点:中国丽江
基地面积:938m2
建筑面积:703m2
项目时间:2017
摄影:Joao Lemos © 版权所有 NTYPE一质

Designed by NTYPE 一质 www.ntypedesign.com
Project Architects: Joao Lemos, Yang Yang
Team: Fabio Paulo, Henrique Narciso, Zhou Huihui
Location: Lijiang China
Site Area: 938m2
GFA: 703m2
Project Time: 2017
Photography by Joao Lemos © all rights reserved NTYPE一质

More: NTYPE,更多请至:NTYPE on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment