KWG·M·CUBE, Beijing, China by MVRDV

Standing out from the surroundings with its subtle façades

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容。更多关于他们:MVRDV on gooood
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

合景·摩方购物中心坐落在北京二环内,位于天安门、紫禁城和天坛以东,紧邻北京火车站。鉴于优越的地理位置和稀缺的土地价值,业主期望这个购物中心可以从周围灰色和米色的环境中脱颖而出,并且能够在相对有限的占地面积内集合大量的功能空间。而这座城市的想法则与之相反,他们更倾向一幢安静柔和并且能够融入这条繁忙街道的建筑。

Located just within Beijing’s innermost ring road, the KWG·M·CUBE is prominently located next to the Beijing Railway Station and near to both the Temple of Heaven to the Southwest, and Tiananmen and the Forbidden City to the Northwest. Given this prime location and the consequent value of the land, the client wanted a building that would stand out from its mostly beige and grey neighbours, while also packing a large amount of space into a relatively small footprint. Contradicting this request were the desires of the city government, whose preference was for a building that would fit in with its muted surroundings on the busy street.

▼建筑外观,exterior view ©Seth Powers

▼切角退台的设计理念缔造了建筑的形状, the shape of the building was generated by cutting the volume at various angles ©Seth Powers

MVRDV收到业主委托进行该项目的建筑设计,并回应业主与城市间相互冲突的期望,而这些期望都要在一个达到最大限高36米的7层体量中实现——就这一类型的购物中心而言,这是一个相当高的建筑。切角退台的设计理念缔造了建筑的形状,不同角度的切割使立面朝向城市地标,如火车站和街对面标志性的十字路口,从而建立起与城市环境的连结,并且形成了别具一格的视觉辨识度。同时,这种设计方式为每一楼层都创造了室外露台,他们朝向北京城市地标如紫禁城和天坛,有些地标可直接在建筑上看到,有一些则稍远——将该建筑根植在此处。

MVRDV was commissioned to design the building’s exterior and responded to these competing hopes with a 7-storey volume that rises to the maximum allowed height of 36 metres—an unusually tall building for this kind of mall. The shape of the building was generated by cutting the volume at various angles to orient the façades to face key locations, such as the railway station and an intersection on the other side of the street, generating a shape that is both contextual and recognizable in its visual presence. It also allowed MVRDV to include open-air terraces on each level, which are symbolically oriented towards landmarks such as the Forbidden City and Temple of Heaven—some visible from the building, others more distant—to root the building in its location.

▼不同角度的切割使立面朝向城市地标,the façades are oriented to face key locations of the city ©Seth Powers

建筑立面被珠光陶板所包覆,随时间变化,陶板呈现出灰色或彩色。这种材料的使用为购物中心创造了一个不需要大型LED屏幕就能脱颖而出,并吸引路人注意的精巧立面。这些在中国手工上釉的陶板,需要三层手工上釉,且每层釉色烧制的温度都不相同。

The building is wrapped in a pearlescent ceramic façade that at different times appears either grey or colourful, creating a subtle façade that does not need large LED screens to stand out and catch the attention of the passers-by. Hand-glazed in China, these tiles were made by applying three layers of glaze to the ceramic, and firing at a different temperature each time.

▼建筑立面被珠光陶板所包覆,the building is wrapped in a pearlescent ceramic façade ©Seth Powers

“我们设计了一个‘魔方’,一个会不断呈现新的图案和颜色的建筑。当天气、光照条件以及观察位置发生变化时,立面看上去或许会是温和的灰色,亦有可能会呈现出彩虹般的色彩。”MVRDV建筑规划事务所联合创始人、项目主创设计师Jacob van Rijs表示: “北京的这一地区对建筑有诸多限制条件,因此附近的大多数建筑都是灰色和米色。我们提出的解决方案可以平衡业主和这个城市的需求:对当地环境保持尊敬和谦逊,同时创造一个引人注目的视觉表达,让建筑生机勃勃。”

▼立面细部,detailed view ©Seth Powers

“We designed the KWG·M·CUBE so that the building continuously displays new patterns and colours. Depending on the weather and light conditions and where you stand, the façade might look subtly grey, or it might shine with all the colours of the rainbow,” says Jacob van Rijs, principal and co-founder of MVRDV. “In this part of Beijing, there are restrictions on architecture and many nearby buildings are completed in shades of grey and beige. Our solution allowed us to do exactly what the client and the city wanted: to create an attractive visual statement in which exuberance and modesty go hand in hand.”

▼建筑立面会随着天气、光照和贯穿角度的变化呈现出不同的图案和颜色,depending on the weather and light conditions and where you stand, the façade can display different patterns and colours ©Seth Powers

外立面的处理同时也打破了建筑大型体量的压迫感,同时实现了室内功能对光线和视野的需求。珠光陶板排列成棋盘图案,既满足了一些区域需要不透明的立面以容纳后方店铺的需求,其他商铺同时也可以利用漫射光。此外,全玻璃幕墙为大堂和咖啡馆等区域提供了店铺和商场之间的视觉连接。

The surface treatment of the façade also breaks up the mass of the building while responding to the light and view requirements of the interior program. While some areas of the surface were required to have blind facades to accommodate the stores behind, other stores are able to use diffuse light to their advantage, and here the ceramic tiles are used in a checkerboard pattern. In other places such as lobbies and cafes, fully glazed facades provide a visual connection between the inside of the shopping centre and the mall.

▼珠光陶板排列成棋盘图案,the ceramic tiles are used in a checkerboard pattern ©Seth Powers

7层楼高的建筑被分成两部分:较低的3层是日间的购物场所,以零售商店为主;较高的楼层则更多分布着餐厅、酒吧和咖啡馆,在夜间更加焕发生机。为了让高楼层的商家能够在低楼层打烊后正常运作,MVRDV设计了从一楼出发的直达电梯,可以将顾客直接传送至四楼的第二个大厅。景观平台不仅实现了分层的效果,天气宜人的时候游客还可以在这个室外露台闲憩。

To accommodate the building’s 7-storey height, MVRDV proposed to split the KWG·M·CUBE shopping centre into two layers: on the lower 3 floors is the daytime shopping centre, which mostly hosts retail stores, while the upper levels feature more restaurants, bars, and cafés, and will truly come alive at night. In order to allow the upper floors to function while the lower floors are closed, an express elevator from the ground level takes visitors up to a second lobby on the fourth floor. To complete this layering effect, a landscaped roof terrace allows visitors to relax outside when the weather is pleasant.

▼夜间灯光效果,night view ©Seth Powers

2012年2月,MVRDV赢得了为合景泰富集团设计位于北京崇文门的合景·摩方的项目。幕墙顾问迈进外墙建筑设计咨询(Meinhardt Façade Technology)、幕墙施工方嘉特纳幕墙公司(Gartner Permasteelisa Group)、陶板制造商NBK和HDTC以及合作建筑师北京新纪元建筑工程设计有限公司共同参与了该项目。

MVRDV won the competition to design the KWG·M·CUBE for client KWG Group Holdings in February 2012 and have worked on the project alongside façade consultants Meinhardt Façade Technology, contractor Gartner Permasteelisa Group, tile manufacturers NBK and HDTC, and co-architect Xinjiyuan.

▼整体外观,overview from the street ©Seth Powers

▼屋顶平台,roof terrace ©Seth Powers

▼效果图,renderings ©MVRDV

▼设计思路,design concept ©MVRDV

Location: Chongwenmen, Beijing, China
Year:2012-2018
Client:KWG Property, Beijing, China
Program:40,000 m2 retail and dining including underground parking
Budget:Undisclosed
Architect: MVRDV
Principal-in-charge: Jacob van Rijs,
Partners: Wenchian Shi and Fokke Moerel
Design Team: Jose Ignacio Velasco Martin, Aser Giménez, Marta Pozo, Cai Zheli, Wing Yun, Helen Tai, Arjen Ketting, Antonio Coco, Leo Stuckardt, Jonathan Schuster, Bowen Zhu, and Rune Veile.
Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Photographs: ©Seth Powers
Partners
Co-architect: Beijing Xinjiyuan Construction Company Engineering Design LTD.
Landscape architect: Urbis Landscape
Facade consultant: Meinhardt Facade Technology, Beijing, CN
Tile manufacturers: Hunter Douglas Architectural Terracotta
Lighting: LPA, Tokyo, JP
Interior architect: AGC Design, HK
Contractor: Gartner (Permasteelisa Group), Shanghai, CN

More: MVRDV。更多关于他们:MVRDV on gooood