IRIS舞蹈艺术空间,上海 / 栖斯设计

利用几何、阵列、曲线重塑空间

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

感谢 栖斯设计(联系邮箱:qisi_design@163.com) 对gooood的分享 。更多关于他们:QISI DESIGN on gooood
Appreciation towards QISI DESIGN (contact: qisi_design@163.com) for providing the following description:

IRIS舞蹈艺术空间是一个侧重于西方古典舞教学的舞蹈培训机构。栖斯设计接受委托为其设计新的舞蹈教室。该项目的定位是打造一个以舞蹈为媒介,激发女性自信与活力的空间,一个社交、放松的平台。

IRIS DANCE ART SPACE is a dance training institution that focuses on the teaching of Western classical dance. QISI DESIGN was commissioned to design a new dance classroom for it. The orientation of the project is to create a space with dance that uses as the media to stimulate women’s self-confidence and vitality, as well as a social and relaxing platform.

▼项目概览,overview © 筑嘉摄影 吕晓斌

项目场地位于一栋高层办公楼内。这种有着嘈杂的公共走廊、粗壮的方柱以及现代幕墙的空间很难将学员带入古典舞的语境中。设计师利用几何、阵列、以及曲线重塑空间,通过一系列场景帮助学员完成心境的转换。让每个舞者真正的投入古典舞的氛围中,享受舞蹈的乐趣。

The site of the project is located in a high-rise office building. This kind of space with noisy public corridors, thick square columns and modern curtain walls makes it difficult for students to enter the context of classical dance. The designers use geometry, arrays, and curves to reshape the space, and through a series of scenes to help students complete the transformation of mood. It makes every dancer really put into the atmosphere of classical dance and enjoy it.

▼入口,the entrance © 栖斯设计

 

场景01:过渡
scene 01-
transition

正门外的圆柱略突出于公共走廊的墙面,引导着电梯方向人群的视线。玻璃移门退至后方,正门的存在感因此变得更强。进入场地后的第一个场景是一个5米长的走廊。前台设置在狭长过道的一端。设计师没有在入口设置开敞节点。入口空间不鼓励人停留。长廊具有明显的引导性,鼓励来访者走入内部。

The column outside the main entrance slightly protrudes from the wall of the public corridor. It draws the sight of the crowd in the elevator direction to here. The glass sliding door retreats to the rear, and the presence of the front door becomes stronger. The first scene after people entering the venue is a 5-meter-long corridor. The front desk is set at one end of the corridor. Designers did not set an open node at the entrance. The entrance space does not encourage people to stay. The corridor has obvious guidance. It encourages visitors to go inside.

▼入口区域图解,diagram of the entrance area ©栖斯设计

长廊由五道拱形门洞串联。拱门之间放置相关画册、海报。拱门组合强烈的形态和阵列的关系增加了长廊的仪式感。来访者穿过一道道门洞时已经潜移默化的开始进行心理建设。设计师希望来访者通过这个过程与外部嘈杂的办公楼环境以及纷繁忙碌的城市生活暂时脱离。

The corridor is connected by five arched openings. Related picture books and posters are placed between the arches. The strong shape and array relationship of the arch group increase the ritual sense of the corridor. Visitors through the long corridor have begun to unconsciously carry out psychological construction. Designers hope that visitors can temporarily get away from the noisy office environment and busy city life through this process.

▼入口长廊,The corridor © 筑嘉摄影 吕晓斌

 

场景02:客厅
scene 02-living room

当人们穿过长廊,便到整个舞蹈教室的核心区域 “客厅”。客厅空间在窄长过道空间的对比下更加宽敞。这是一处集散场所,也是学员等候、休息、社交的区域。

When people walk through the corridor, they go to the living room which is the core area of the dance classroom. The living room space is more spacious under the contrast of narrow and long aisle space. This is a collection and distribution place, and also an area for students to wait, rest and socialize.

▼客厅图解,diagram of the living room ©栖斯设计

大厅里的长沙发背靠书架,两侧被矮墙包围。沙发与茶几、椅凳围合出一处私密的聊天场所。设计师在大厅靠近中部教室的位置设置了一个多功能吧台。坐在吧台旁,透过落地窗可以看到教室内部。吧台的曲线回应顶部的造型。台面由窄变宽,呈水滴形。此处是另一种社交体验。吧台平时可以作为休息、沟通的场所。当举办活动时,吧台较窄的一段可以摆放甜品饮料。较宽的一侧可以放置香槟塔、蛋糕等。这是一个具有很强公共性的装置。也是一处重要的社交场所。

The sofa in the living room is backed by bookshelves and surrounded by low walls on both sides. Sofa and tea tables, chairs surround a private chat place. The designers set up a multi-functional bar in the region near the classroom. Sitting at the bar, people can see the inside of the classroom through the French windows.  The curve of the bar responds to the shape of the ceiling. The surface of the table changes from narrow to wide in the shape of water drops. Here’s another social experience. The bar can be used as a place for rest and communication. When an event is held, a narrow section of the bar can be used for placing dessert drinks. The wider side can be placed with champagne tower, cake, etc. This is a very public device. It’s also an important social place.

▼客厅概览,overview of the living room ©筑嘉摄影 吕晓斌

▼吧台的曲线回应顶部的造型,the curve of the bar responding to the shape of the ceiling ©筑嘉摄影 吕晓斌

▼黄昏下的多功能吧台,multi function bar at dusk ©筑嘉摄影 吕晓斌

客厅的端部是一个包裹结构方柱的金属环形展架。金属材质的光泽和细腻为这个空间带来精致的气质。展架用于摆放酒水饮料。除了功能性以外,展架还为客厅增加了轻松氛围。顶部圆弧造型以此处为节点。曲线突然改变方向并转向内部,将视线也引向深处。展架的后方是一处更加私密的洽谈区域。

At the end of the living room is 4 metal round shelves that surrounding the structural square columns. The luster and delicacy of metal materials bring exquisite temperament to this space. The shelves are used to hold drinks. In addition to functionality, the shelves also add a relaxed atmosphere to the living room. The arc shape of the ceiling takes this place as the node. The curve suddenly changed direction, and also led the line of sight to the depth. Behind the round shelves is a more private negotiation area.

▼天花的造型将视线引导至空间深处
The shape of the ceiling guides people’s vision to the depth of the space ©筑嘉摄影 吕晓斌

▼展架细节,details of the shelves ©筑嘉摄影 吕晓斌 

 

场景03:“半私密”空间
scene 03-
semi private space

业主希望洽谈区域不是一个封闭的、秘密的、具有明显销售目的空间。设计师将洽谈区设置在客厅与更衣区衔接的位置。洽谈区相对独立但又和其他空间保持联系。弧形墙面使各个区域的边界变得模糊。洽谈区有一扇正对舞蹈教室的窗。当顾客坐在卡座上可以看到内部的教学情景。此处也可以作为休息、社交的场所。

The owners hope that the negotiation area is not a closed, secret space with obvious sales purpose. The designers set up the negotiation area in the handover position of the living room and dressing area. The negotiation area is relatively independent but keeps in touch with other spaces. Curved walls blur the boundaries of the areas. There is a window facing the dance classroom in the negotiation area. When customers sit on the card seat, they can see the internal teaching scene. It can also be used as a place to rest and socialize.

▼洽谈区图解,diagram of the negotiation area ©栖斯设计

白天自然光从舞蹈教室透过窗漫射进这个“半私密”空间。卡座后方的壁龛和雕塑、墙面的砂岩肌理、羊羔绒的坐垫、柔和的光线等共同营造出安静、私密并且带有艺术气质的空间感受。

The natural light of the day is diffused through the window from the dance classroom into this semi-private space. The niche and sculpture behind the card seat, the sandstone texture of the wall, the cashmere cushion and the soft light together create a quiet, private and artistic space feeling.

▼洽谈区,negotiation area ©筑嘉摄影 吕晓斌

▼壁龛细节,details of the niche ©栖斯设计

 

场景04:蜕变
scene 04-stunning transformation

经过洽谈区再往内走是更衣区。设计师希望学员通过更衣这一过程加强自信心,并且感受到自身因舞蹈而产生的真实蜕变。

Go through the negotiation area and then go inside is the dressing area. The designers hope that students will strengthen their self-confidence through the process of changing clothes,and feel the real stunning transformation of oneself due to the dance.

▼洽谈区图解,diagram of the negotiation area ©栖斯设计

通向更衣室的弧形路径保障了私密性。从公共空间无法直接看到更衣室的门。光线经由墙体漫射到入口,增添了一丝神秘感。更衣室的门把手有意做成斜向,这样可以加强人对开门动作的感受。当换好服装,自信的走出来,手握把手用力推门的动作是能够激发自信心的。更衣室由四排衣柜组成,分别布置在两个拱形门洞内。更衣室的柜体采用L型布置。这样在有限的空间尽可能的增加柜体数量同时又能保障在一个独立的柜内有多种收纳功能。

The curved path to the dressing room guarantees privacy. The door of the dressing room cannot be seen directly from the public space. The light diffuses through the wall to the entrance, adding a sense of mystery. The door handles of the dressing rooms are deliberately made obliquely to enhance people’s feeling of opening the door. When people change their clothes and walk out confidently, the action of holding the handle and pushing the door forcefully can stimulate self-confidence. The dressing room consists of four rows of lockers, which are arranged inside two arched doorways. The lockers in the dressing room are made L-shaped. In this way, the number of lockers can be increased as much as possible in the limited space while ensuring that there are multiple storage functions in an independent locker.

▼通向更衣室的路径,the path to the dressing room ©筑嘉摄影 吕晓斌

▼拱廊内的衣柜,Wardrobe in the arcade ©筑嘉摄影 吕晓斌

在垂直于衣柜的墙面设置了一排梳妆台和梳妆灯。这让人联想到剧院的后场化妆间。当学员换好专业服装站在镜前,沿着木饰面镜框密排的球灯提供均匀明亮的镜前照明,镜中能够映射出学员泛光的身影。

A row of dressing tables and dressing lamps are set on the wall perpendicular to the lockers. This scene reminds people of a dressing room in a theater. When the students change into professional clothing and stand in front of the mirror, the ball lights closely arranged along the wooden veneer frame provide uniform and bright front lighting. The mirror can reflect the floodlight figure of the student.

▼剧院更衣室般的场景,The scene of the dressing room of the theater ©筑嘉摄影 吕晓斌 

 

场景05:舞蹈教室
scene 05-dance classroom

为了消减外立面幕墙的现代感,设计师在幕墙内侧置入一排拱廊。拱廊与幕墙相隔小段距离,并在中间置入纱帘,将玻璃幕墙完全掩饰。通过控制拱廊、墙裙的比例以及顶部灯具的阵列形态,学员在进入教室后感受到的是一个具有古典气质的空间。

In order to reduce the modernity of the facade curtain wall, the designers placed a row of arcades on the inner side of the curtain wall. The arcade is separated from the curtain wall by a small distance, and a gauze curtain is placed in the middle to completely conceal the glass curtain wall. By controlling the proportions of arcades, wall skirts and the array of lamps on the top, students feel a space with a classical temperament.

▼舞蹈教室的拱廊和窗帘,details of the window and wall details © 筑嘉摄影 吕晓斌

▼玻璃窗与墙面,details of the Arcades and curtains ©筑嘉摄影 吕晓斌

教室的门把手也刻意设计成斜杆的形式,并且在门的顶部装了弹簧装置。学员在进入教室时需要用力推门,朝施力方向倾斜的圆杆被设置成便于握持的粗细。这一动作加深了学员的印象,也激发出一种心理暗示,仿佛推开一种新的人生阶段以及迎来新的转变。

The door handles of the classroom are deliberately designed to be diagonal, and a spring device is installed on the top of the door. When entering the classroom, students need to push the door forcefully, and the handle that is inclined toward the direction of force is set to a thickness that is easy to hold. This action deepens the impression of the students and also arouses a kind of psychological hint that they seem to push a new life stage and usher in a new transformation.

▼教室门细节,details of the classroom door ©筑嘉摄影 吕晓斌 

▼轴测图,axonometric © 栖斯设计

▼平面图,plan © 栖斯设计

项目名称:IRIS舞蹈艺术空间
设计方:栖斯设计
联系邮箱:qisi_design@163.com
项目设计 & 完成年份 设计:2021.02-2021.03 施工:2021.03-2021.5
主创及设计团队:陈茜茜、傅翀;分析图制图:单仁杰
项目地址:上海市闵行区莲花路1308号
建筑面积:340㎡
摄影版权:筑嘉摄影 吕晓斌 和 栖斯设计(少量照片)
客户:颀长文化发展中心
品牌:木地板、砂岩艺术涂料、瓷砖

Project name: IRIS DANCE ART SPACE
Design: QISI DESIGN
Contact e-mail: qisi_design@163.com
Design year & Completion Year design: 2021.02-2021.03 construction:2021.03-2021.5
Leader designer & Team: Chen Xixi , Fu Chong. Analysis drawing:Shan renjie
Project location: 1308 Lianhua Road, Minhang District, Shanghai
Gross Built Area: 340㎡
Photo credits: CL studio Lv Xiaobin & QISI DESIGN (a few pictures)
Clients: Qichang Cultural Development Center
Brands / Products used in the project Wood floor, sandstone art paint, ceramic tile

More: QISI DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »