商业中心售楼处,印度 / playball studio

树木之间,自然生长

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢 playball studio 予gooood 分享以下内容。更多关于他们:playball studio on gooood
Appreciation towards playball studio for providing the following description:

该临时项目位于发展迅速的拉杰果德,是房地产公司及其名为“商业中心”项目的临时售楼处。售楼处需要在限定时间内完成装配,一直使用到该开发项目完全建成。该项目具备基本功能空间,包括会议室、现场工程师办公室、接待区、茶水间和洗手间。

Located in the rapidly growing city of Rajkot, this ephemeral project serves as a temporary sales pavilion for a real estate company and its new commercial development called ‘Business Centrum’. The pavilion had to be quickly assembled for a limited period of time, till the proposed development gets completely built. The program comprised basic functions which included a meeting room, site engineer’s office, reception area, a pantry and a restroom.

▼项目外观,external view © Dhrupad Shukla

▼正立面,front facade © Dhrupad Shukla

基地位于北向街角,较长的边沿着18米宽的繁忙街道。基地东侧有一栋即将拆除的住宅楼,因此其四周是禁区。前缘剩余地块有两棵相距12米的大树,两棵树的枝叶中间留有空隙,空隙形成向上突起的形状,设计师便将类似形状的体块置入其中,面向接待区的入口又将体块分成两个相同的部分。会议室、工程师办公室和服务区各占一半。为了强化入口,设计师在两边增设了两个角柱。项目的私用属性要求其内部空间与繁忙的街道有视觉阻隔,因此正立面必须是坚实的。背立面则是敞开的,以便施工工作可以得到定期监督。

▼基地概况与设计草图,site profile and design sketch © playball studio

The site is a north facing corner plot having its longer edge aligned with a bustling 18 metre wide road. There was an existing residential building on the eastern side of the site which was scheduled for demolition, so the edge around that structure was off limits. In the remaining part of the front edge, there were two fully grown trees spaced 12 metres apart from each other. It was observed that the foliage of these two trees was creating a void in between them. This void was forming an upward bulging shape and the immediate reaction was to introduce a volume mimicking it. This volume was then divided into two equal parts by the introduction of an entry point that opens to the reception area. The meeting room occupies one part while the engineer’s office and service areas occupy the other part of this division. In order to further formalize the entrance, two chamfered columns were added on either side. The private nature of the program required the internal spaces to be visually blocked from the busy road; therefore the front side had to be completely solid. The back side is made up of large openings so that the construction work can be regularly monitored.

▼建筑位于两颗树之间,the building is between two trees © Dhrupad Shukla

▼凸起的建筑外形,raised building profile © Dhrupad Shukla

▼入口,entrance © Dhrupad Shukla

▼两侧设置角柱 © Dhrupad Shukla
two chamfered columns are added on either side

▼入口细部,details of the entrance © Dhrupad Shukla

设计师有意地将庞大的正立面在视觉上分解成小片段,茂密的树木再一次成为灵感来源。交错的枝干和树叶使设计师产生了在立面上设置鳍网的想法,鳍的纵深从地面向上逐渐变大。当人们从建筑长边经过,鳍网随着视角不断变化而形成动态的视觉效果。太阳移动也会带来变化的光影。树木将斑驳的光影投射在立面上,增添了奇妙的效果。

It was a conscious decision to visually break down the large front side volumes into smaller fragments and the lush beautiful trees served as inspiration again. Their interwoven network of branches and leaves generated the idea of having a network of fins on the façade, whose depths increase as they rise from the ground. This arrangement creates dynamic views as the perception of the pavilion keeps changing when one moves across the length of the pavilion. Changing shadow patterns are also created throughout the day with the movement of the sun. The trees too cast a series of dappled light patterns over the façade, adding an almost magical-like element.

▼立面上的鳍网,the network of fins on the facade © Dhrupad Shukla

▼树木将斑驳的光影投射在立面上 © Dhrupad Shukla
the trees too cast a series of dappled light patterns over the façade

▼鳍的纵深从地面向上逐渐变大 © Dhrupad Shukla
the fins’ depths increase as they rise from the ground

▼材质细部,details of the material © Dhrupad Shukla

该项目从建筑师艾德瓦尔多·苏托·德·莫拉(Eduardo Souto de Moura)设计的保拉·雷戈之家(Casa das Historias Paula Rego)中获得灵感,立面的鳍呈陶土色,与围绕建筑的茂密树木形成鲜明对比。在没有任何特定背景的情况下,现场最直接的两个自然特征在设计的每一步都成为灵感来源,提升项目的价值。

Taking cue from Eduardo Souto de Moura’s Casa das Historias Paula Rego, the fins here are of an almost terracotta like colour which acts as a contrast to the lush green of the trees framing the pavilion. In the absence of any specific context, the two most immediate natural features at the site have been used as inspiration at every step to add value to the project.

▼外观效果图,rendering © playball studio

▼平面图,plan © playball studio

▼立面图,elevation © playball studio

Project Name: Business Centrum Sales Pavilion
Office Name: playball studio
Office Website: www.playballstudio.com
Contact email: playballstudio@gmail.com
Firm Location: Rajkot, Gujarat, India
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 62 m2
Project location: Rajkot, Gujarat, India
Principal Architect: Ronak Gangdev
Junior Architect: Naisargi Korat
Lead Architects e-mail: playballstudio@gmail.com
Structural Consultant: Manish V. Doshi
MEP Consultant: Waterlily PHE Consultant
Project Management Consultant: Coreline Concultant
Photo Credits: Dhrupad Shukla

More: playball studio     更多关于他们:playball studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »