Inlay Workshop by Studio 10

2017 Bi-City Biennale Of Urbanism\Architecture Sub-venue”Minzhi School” Renovation.2017

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 十间设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们: Studio 10 on gooood
Appreciation towards Studio 10 for providing the following description:

上围村周边有许多工坊,村口这座废弃的两层电脑音箱厂也曾是其中一员。随着上围改造的推进,厂房被赋予新的功能和使命,成为2017深港城市/建筑双年展上围主展场及未来+民智学堂的一部分。

There are many electronics factories around Shangwei Village, and this abandoned one at the entrance to the village was one of them. With the regeneration and renewal of the village, the factory has been assigned with new programs – the Main Exhibition Venue for Shangwei, SZHKUABB 2017 as well as part of the future Minzhi School.

▼改造后首层空间,L1 Space After Renovation,  ©张超 Chao Zhang

厂房虽然小而普通,却是城中村中最常见的工业作坊典型,包含了大量具有时代性的代表元素和意象——脱落的马赛克外墙、波纹钢板加建工棚、搪瓷壁灯、钢制卷帘门等。上述这些元素在当今常被认为是“廉价、临时、过时”的,也常常是最先被“摆脱”、进行“升级“的。本项目希望以工厂为案例,通过记录、提炼并再现城中村工业建筑的典型元素,探索如何以”镶嵌“的策略和手法对其加以创造性地修复、再利用,呈现出这些材料和元素既现代又怀旧的独特美学,同时解决其作为展场及未来作为学堂的功能需求。

Though small in scale and looks plain, the factory is almost a paradigm of those most typical, commonly-seen ones in the Urban Villages – the deteriorated mosaic-finished exterior wall, temporary addition enclosed with corrugated metal panels, enamel wall-mounted factory lamp, steel roll-up door and so on are all specific to its time and typology. Unfortunately, these elements are often seen to be “cheap, temporary and dated” nowadays and some of the first to be gotten rid of. The project takes the factory renovation as a case study: By adopting the “Inlay” strategy and approach, through recording, extracting and reconstructing before innovatively restoring and recycling the typical components of the industrial buildings in the urban villages, it aims at bringing out both the contemporary and nostalgic sides of these materials and components while providing practical architectural solution for the exhibition venue and future school.

▼空间包含了大量具有时代性的代表元素和意象,the factory is almost a paradigm of those most typical, commonly-seen ones in the Urban Villages

设计打通并开放了首层中央主通道,在首层大空间嵌入带卷闸门的绿色波纹钢板盒子;盒子可根据功能和运营需求独立、灵活选择开放时间,而首层大空间也因此可以24小时对外开放,除展览、学堂功能外,也提供部分日常社区配套、服务设施(洗手间、餐饮、信息等)。

L1 central passage way has been opened up, while boxes made of corrugated metal panels with roll-up doors have been introduced into the open space; the boxes each operates independently, allowing the large open space to be open to public 24hr. Aside from the Exhibition and Community Academy programs, L1 also accommodates public amenity programs such as restrooms, F&B and Information Kiosk.

▼打通并开放首层中央主通道,L1 central passage way has been opened up ©张超 Chao Zhang

▼嵌入带卷闸门的绿色波纹钢板盒子,boxes made of corrugated metal panels with roll-up doors have been introduced into the open space ©张超 Chao Zhang

此外,本项目也试图探讨如何有效地修复城中村中最常见的脱落的马赛克外墙:我们尝试以黑、白色腻子修补马赛克墙面脱落的位置,同时自然形成独特的“马赛克壁画”;此外,我们也利用在上围场地周边收集的脱落玻璃马赛克碎片制作水磨石, 并在工厂改造中大面积使用。

We also explored strategies to restore the most commonly-seen damaged mosaic walls in urban villages including Shangwei – By filling where the mosaic is missing with colored putty, the damaged walls transformed into naturally-formed, unique mosaic murals. Additionally, Terrazzo panels made from mosaic pieces fallen from the exterior walls on Shangwei Village site were used extensively in the project.

▼用黑白两色修补马赛克墙壁,redesign the mosaic walls with black and white putty

▼用场地周边收集的脱落玻璃马赛克碎片制作水磨石,terrazzo panels made from mosaic pieces fallen from the exterior walls on Shangwei Village site ©陈伟、宁波蜀艺水磨石厂

▼水磨石细节,detail

   

▼民智学堂工厂展场轴测图,axonometric View of Minzhi SchoolFactory Venue

▼首层平面布局示意图 ,L1 Layout Diagram

▼马赛克外墙、波纹钢板加建工棚、搪瓷壁灯、钢制卷帘门,mosaic wall,with corrugated metal panels, enamel wall-mounted factory lamp, steel roll-up door

项目信息 建筑面积:2000平方米
摄影:张超、陈伟、宁波蜀艺水磨石厂、十间设计工作室Studio 10 
策展:未来+城乡营造学院
设计团队:十间设计工作室
展期:2017年12月21日-2018年2月4日
地点:深圳市龙华区观湖街道樟坑径上围村

GFA: 2000sqm
Photo: Chao Zhang, Wei Chen, Shuyi Terrazzo Factory, Ningbo, Studio 10
Curator: FuturePlus Academy
Design Team: Studio 10
Exhibition Period: 12/21/2017-02/04/2018
Location: Shangwei Village, Zhangkengjing, Guanhu, Longhua District, Shenzhen

More:十间设计工作室 / Studio 10.  更多关于他们: Studio 10 on gooood

Post a Comment