IDIN Office by IDIN ARCHITECTS

Multi-functional office space located in the center of the city

Project Specs

Location:

非常感谢 IDIN Architects 予gooood的分享。更多关于他们:IDIN Architects on gooood
Appreciation towards IDIN Architects for providing the following description:

IDIN建筑事务所位于曼谷的Ratchadaphisek地区,这里交通便利却也十分嘈杂。项目主旨是打造一个创造性的私人办公空间,同时隐去复杂的环境背景。为了实现这一目标,从规划建筑设置到材料选择的这整个过程都必须相互协作。

▼项目概览,overview ©Spaceshift

IDIN architects office is located in the Ratchadaphisek area which one of the best location for transportation but also one of the most chaotic districts in Bangkok. The main concept of this building comes from the idea of creating a creative private office space while hiding from the diversified context. In order to achieve that, all design processes from a major factor as planning building settings to the minor as selecting materials must collaborate together.

▼项目入口区域,entrance area of the project ©Spaceshift

这栋建筑主要由三个区域组成:所占空间最大的建筑师办公室;一个既对外开放也作为接待公司客户和员工休闲区的咖啡馆;一间主理人的私人办公室。设计过程首先将所有功能紧密地设置在一起,并用高大的树木将它们包围。这些树木起到了围栏的作用,既隔离了外部嘈杂的环境,又成为了令人放松的绿色景观。由于场地较窄,建筑通过与场地深度保持一致来增加与树之间的开放空间。长而紧凑的建筑体量被拉伸,使露台和庭院得以插入,也让更多的空间与自然光线和绿色区域相连。

▼入口庭院,the courtyard ©Ketsiree Wongwan

▼从走廊看向庭院和咖啡厅,view from the corridor to the courtyard and cafe ©Ketsiree Wongwan

▼庭院,the courtyard ©Ketsiree Wongwan

This building mainly consists of three zones: an architect office which covers most of the areas, a cafe which not only welcomes coffee lovers but also serves as a reception for company’s clients and the recreation area for staffs during the day, and a private residential area for the office’s principal. The design process starts with packing all functions tightly and surrounds them with tall trees which work as a fence for both preventing from busy surroundings and being a relaxing greenery view. Due to the narrow land, it is suitable to align the building along with the land’s depth; this increases open spaces between each space and trees. Then, this long compact building mass is stretched out for inserting terraces and courtyards in between the areas for more surfaces connecting with natural light and green area.

▼深入建筑内部的另一个庭院,another courtyard is located inside the building ©Ketsiree Wongwan

整个空间依据层次划分为公共空间、半公共空间和私人空间,拉伸的建筑体量也从水平和垂直范围被划分。一楼的公共区域位于建筑前部;二楼的半公共区域在场地的中央;三楼的私人区域则位于场地的后部。

▼空间分区示意图,diagram ©IDIN architects

By the hierarchy of spaces: public, semi-public and private spaces, the stretched building mass is divided horizontally and vertically. The combination of spaces brings the public zone to the front of the building at the ground floor, the semi-public zone on the second floor in the middle of the land, and the private zone on the third floor at the far back of the land.

▼每一层空间都有不同的功能和属性划分,each level of space is divided into different functions and properties ©Spaceshift

▼项目依据层次划分为公共空间、半公共空间和私人空间,by the hierarchy of spaces: public, semi-public and private spaces ©Spaceshift

公共区域是公司客户的咖啡厅和会议室;半公共区域是建筑师的工作和辅助空间;私人区域是事务所主理人的个人套间。咖啡馆是唯一可以从主入口看到的功能区,其余部分将随着游客深入到建筑内部而逐渐展现出来。

▼从庭院看向咖啡厅,view from the courtyard to the cafe ©Spaceshift

▼咖啡厅,cafe ©Spaceshift

▼咖啡厅二楼,the second floor of cafe  ©Spaceshif

The public zone is a cafe and meeting room for company clients. The semi-public zone is a working space and supporting space for architects. The private zone is a private suite for the owner. Because the cafe is the only function can be seen from the main entrance, the rest will reveal itself respectively as visitors walking through the building.

▼从走廊看向资料室,look into the reference room from the corridor ©Spaceshift

▼从走廊看向会议室和二楼办公室,view from the hallway to the conference room and the office on the second floor ©Spaceshift

▼位于会议室门口的走廊,the hallway at the door of the meeting room ©Spaceshift

▼会议室内部,inside the meeting room ©Spaceshift

作为建筑物核心的建筑师办公室具有轻松的氛围、良好的光线质量和舒适的温度,十分利于创造性工作的进行。该区域被面向北部的低辐射玻璃墙所包围,可看到整片绿地,感受优质的北部光线。而为了阻止日间来自西方和南方的高强度光照,建筑物西侧几乎都是坚固的墙和楼梯。将各个功能区联系在一起的主要流通系统则沿南侧排列。楼梯间的每个空隙都位于重要平台上,使自然光得以进入内部空间。这种功能的组织既防止工作空间直接受热,又可以看到绿化景观并获得优质照明。

▼办公空间,the working space ©Spaceshift

▼楼梯旁的书柜墙,the bookcase wall by the stairs ©Spaceshift

The architects working space, the heart of the building, supposed to be a suitable space; have a relaxed atmosphere, good quality of light and comfort temperature, for creative work. To achieve that, this area is enclosed with the Low-E glass wall, facing the north, for entire greenery view and the quality north light. Conversely, in order to block the harsh heat from the western and southern light during the day, almost all the west side of the building is a solid wall and a staircase, the main circulation linking every function together, is aligned along the south. Each void in the staircase is located on the significant platforms, such as a stair landing, in the corner of the corridor or the working area entrance hall, to let the natural light into the interior space. This organisation of functions prevent the working space from getting the heat directly but still viewing a greenery view and getting the quality light.

▼办公室具有轻松的氛围、良好的光线质量和舒适的温度,working space supposed to be a suitable space; have a relaxed atmosphere, good quality of light and comfort temperature ©Spaceshift

▼从办公室可看到整片绿地,感受优质的北部光线,
from the office, you can see the whole green area and feel the excellent northern light ©Spaceshift

另一个重要的设计过程是主要特色墙的材料选择,这是从实体外墙到室内空间的连续饰面。为了从环境中消隐以突出项目的设计概念,运用黑色的材料是十分必要的。选择烧过的雪松木作为主要材料是因为它们代表了IDIN建筑师独特的设计思维方式。更确切地说,它独特的黑色色泽和纹理并不是来自绘画或着色,而是来自保护木板免受火灾和白蚁侵害的燃烧过程。同样,IDIN建筑师认为,建筑应该是基于功能、场地环境和项目的简单和诚实的解决问题的结果。

▼私人办公室,the private office ©Ketsiree Wongwan

Another significant design process is selecting a material of the main feature wall which finishes continuously from solid exterior wall to interior space. This material is required a dark colour to hide from the surrounding like the main idea. The burnt cedar woods are chosen as the material because they represent the IDIN architects’ ways of design thinking distinctively. To explain more, its unique black colour and texture do not come from painting or colouring, but from the result of the burning process to protect plank from fire and termite. In the same way, IDIN architects believe that the architecture should be the result of the problem solving based on function, site context and the program simply and honestly.

▼阁楼式住宅区,loft residential area ©Spaceshift

▼住宅区,the resident ©Spaceshift

▼阳台,the balcony ©Spaceshift

▼室外旋转楼梯,outdoor spiral staircase ©Spaceshift

▼楼梯间细部,details of the staircase ©Spaceshift

▼标尺造型的吊灯细部,ruler – shaped chandelier details ©Ketsiree Wongwan

▼一层平面,the 1st floor plan ©IDIN architects

▼二层平面,the 2nd floor plan ©IDIN architects

▼三层平面,the 3rd floor plan ©IDIN architects

▼不同方位立面图,elevations ©IDIN architects

▼不同方位剖面图,sections ©IDIN architects

DATE: 2015-2018
ARCHITECT: Jeravej Hongsakul,
Eakgaluk Sirijariyawat, Wichan Kongnok, Sakorn Thongdoang

INTERIOR: Thuwanont Ruangkanoksilp
PHOTOGRAPHER: Spaceshift Studio
AREA: 785 sq.m.

More: IDIN Architects,更多关于:IDIN Architects on gooood

Post a Comment