House in Ubatuba by spbr arquitetos

“Hanging” residential in forest

Project Specs

Location:

来自spbr arquitetos对gooood的分享。更多请至:spbr arquitetos on gooood 
Appreciation towards spbr arquitetos for providing the following description:

Ubatuba是巴西圣保罗州最重要的海边城市之一。正好位于南回归线上,是巴西降水最多的地区。基地长55m,宽16m,位于Tenorio海滩的最右端,一侧是海岸,另一侧是坡度50%的陡坡,与唯一可达道路之间的高差是28m。山坡上绿树茵茵,无论是山体还是植被都受到环保法的保护。必须尽可能地保护树木和地形,这一点启发了建筑师制定出整个项目的概念策略:如非迫不得已,不碰触基地的地面。

Ubatuba is one of the most important coastal cities in the state of São Paulo, Brazil. It is placed exactly on the Tropic of Capricorn and is very well known as one of the most raining area in Brazil.This 55m x 16m ground plot, located at the far right end of Tenório’s Beach, borders on the seashore at one side and goes up a 50% slope hill, only reaching street level at 28 meters.The hill is covered by trees. The hard steep hill and its trees are both protected by environmental laws.The goal of preserving the trees and that topography as much as possible has inspired the entire strategy used in the conception of the project: not touching the ground besides absolutely necessary.

003-House in Ubatuba by spbr arquitetos

005-House in Ubatuba by spbr arquitetos

 

建构策略|STRATEGY

三根钢筋混凝土柱用于支撑房屋主体,也是整座建筑唯三的着地点。利用坡地浇筑混凝土柱是可行的。一开始,建筑师打算使用两根较长的钢梁,将其放置在柱子的顶上,然后从上方悬吊楼板,以避免在建造过程中使用支撑结构和脚手架。但由于成本限制,建筑师最终决定使用现浇混凝土,这意味着施工的顺序也彻底改变:取代从上至下的施工,浇筑的过程变成由下至上。因此,当主梁浇筑完工后,整座建筑的结构已经完成了。由此一来,从梁上悬挂下来的无梁楼板在摆放时有很大的自由度,从而保证房屋的每个房间都能看得到海景。

Three columns, made in reinforced concrete, support the house. They correspond to the only points were we touch the ground.The casting of these columns is possible by the use of sliding forms.

As a first assumption we had proposed a pair of longitudinal main steel beams layed on the top of the columns in order to hang the slabs from above and mainly avoiding the use of support frames and scaffoldings during the construction process, in order to make a construction faster and more rational.

During the design process the estimated cost of those steel beams was over the budget, for that reason we made a second proposal considering the whole structure to be cast in reinforced concrete which change the order of the process: instead to cast the slab from the top to bellow we start to cast from bellow to the top. Due to that, when we cast the main beams the whole structure was already finished. In other words, we remove the support frames of the whole structure at once.

This scheme, beam on the top hanging beamless slabs allow some freedom to slabs geometry and their level arrangements in order to offer some views to the sea from every room inside the house.

▼ 三根支撑柱,three columns

002-House in Ubatuba by spbr arquitetos                  004-House in Ubatuba by spbr arquitetos

009-House in Ubatuba by spbr arquitetos

 

建筑|ARCHITECTURE

进入房屋的通道使用“下行”的方式。

屋顶的平台跟道路在同一水平面。道路与主入口之间通过桥梁相连接,在桥上可以穿透树木观赏大海与山坡。游泳池也放置在这一层,因为这是基地上阳光最充沛的部分。水从楼板下方注入,反射泳池一方面塑造了景观,一方面起到隔热的作用,并保护楼板上的其他构件。

这座房子的业主是一对夫妇,他们的儿子和女儿偶尔回来度假。因此建筑师设计了两个分离的体量,分别布置了卧室。最东侧靠近大海的房间,外面装有可移动的木质百叶。三个卧室并排放置在这间卧室后方的体量中,平面标高比之降低1.5m,如此一来,这些房间也能欣赏到海边的景色。

由于自然景观几乎全部得以保留,这座悬置在山坡上的别墅仿佛浮游在林木之间一般。

The main access to the house is made in a “upside down” way.

The terrace on top is at same level of the street. A bridge connects the street to the main entrance of the house, allowing different views through the trees to the sea and the hills. The swimming pool was placed at this level because it is the sunny portion of the site. Its water is poured onto the slabs in both sides under it, they are reflecting pool to make the landscape but also as natural strategy for thermal insulation and prevent membrane and other elements on the slab.

The program of this house is peculiar because it was conceived to be a house to live for the couple and a house for vacation to their son and daughter. That is why the bedrooms were displayed in two blocks completely separated. That one placed on the extreme east faced closer to the sea was protect with a movable wood louver. Otherwise, the group of three bedrooms, is placed behind this first one but vertically displaced, exactly one and a half meter bellow the bottom of the first in order to allow the view to the beach.

Besides preserving a natural landscape, this hanged house actually floats among the trees.

▼ 桥梁和游泳池 the bridge and swimming pool

010-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 中间的体量 the volume in the middle

012-House in Ubatuba by spbr arquitetos

007-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 露台 terrace

013-House in Ubatuba by spbr arquitetos

014-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 连接体量间的楼梯 the staircase connecting two volumes

008-House in Ubatuba by spbr arquitetos

022-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 室内 interior

017-House in Ubatuba by spbr arquitetos

018-House in Ubatuba by spbr arquitetos

019-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 屋顶平面roof

024-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ -1F

025-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ -2F

026-House in Ubatuba by spbr arquitetos

▼ 剖面图 section

028-House in Ubatuba by spbr arquitetos

project title: OUSE IN UBATUBA
location: Ubatuba, Brazil
design year: 2005 – 2006
construction: 2007 – 2009
principal in charge: Angelo Bucci
project team: Ciro Miguel,Juliana Braga,João Paulo Meirelles de Faria,Flávia Parodi Costa ,Tatiana Ozzetti,Lucas Nobre,Nilton Suenaga
client: Antônio Carlos Onofre / Regina Silveira Onofre
structural engineer: Ibsen Puleo Uvo
foundation engineer: José Luiz de Paula Eduardo,Apoio Assessoria e Projeto de Fundações S/S Ltda.
geotechnical investigation: Engesolos Engenharia de Solos e Fundações Ltda.
landscape architect: Raul Pereira
lightning design: Ricardo Heder
plumbing / electrical / tel / data: Hunter Pelton Engenharia Ltda.
construction: Alexsandro Bremenkamp,Theobaldo Bremenkamp
structural system: reinforced concrete
major materials: concrete, glass, wood
site area: 887,50 ㎡
total floor area: 346,20 ㎡

English Text : spbr arquitetos
Chinese Text:gooood

MORE:spbr arquitetos,更多请至:spbr arquitetos on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment