Ginshariya in Shanghai, China by TSUTSUMI & ASSOCIATES

Centripetal, oriental and particulate.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 堤由匡建筑设计工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:TSUTSUMI & ASSOCIATES on gooood.
Appreciations towards TSUTSUMI & ASSOCIATES for providing the following description:

设计师认为对于内部容易完成的室内装饰项目,其外部也应做出有强度的链接感,而不仅仅是表面的装饰,以实现有厚度感的室内空间。

As is often the case with interior design, it is easy to complete itself only inside, but how do we make connection to the outside. I hope it should have deep structure of space but not only surface design.

▼室内一览,overall view of the interior

这家大米主题的日式餐厅提出了三个概念,即向心性,东方性,粒子性。第一,利用空间的高度,入口高,后面低,强调了空间的透视感。有透视感的空间可以对人群产生更大的导向性,从而吸引人流。第二,参照禅寺的屋檐,多层重叠的屋檐构成动态感的天花,从而表现出东方性。第三,模仿传统禅寺建筑的做法,把屋檐的端口刷成白色。坐着的时候可以体会安静的东方气氛,站着的时候可以看见好多白色颗粒。可以说这是大米的隐喻。

In this Japanese bistro which is mainly based on rice, it has three concepts as centripetal, oriental and particulate. First, utilizing the sufficient height of the space, we set the entrance as high and the back as low. Then this perspective makes the centripetal space which attract people into the space. Secondly, we referred and extended flying rafter which is often used at the traditional Zen temple, and by overlapping several layers of rafters, we construct a step-like dynamic ceiling to express powerful orientality. Thirdly, following the traditional Zen temple’s way, the edge of the rafter is covered by white plate so that we can see a large number of white dots scattering. Needless to say this particulate is a metaphor of the rice.

▼餐厅外观,具有透视感,external view of the restaurant with a sense of perspective

▼入口层高较高,向后部递减,the entrance is high and the back is lower

▼重叠的屋檐富有东方感和透视感,overlapped rafters create perspective and orientality

▼重叠的屋檐段口涂白,形成米一般的白色颗粒,the end of the overlapped rafters is painted in white, creating rice-like white dots

▼开放的吧台与厨房相连,open counter with kitchen at the back

▼后部的展示区,exhibition area at the back

▼屋檐细部,detail of the rafters

▼平面图,plan

地址:中国 上海市
面积:102.5平米
竣工:2017年7月
策划:田少寅
室内设计:堤由匡建筑设计工作室(堤由匡,史维维)
照明设计:天狼星照明设计(香港)有限公司(戶恒浩人,小野敏靖)
设备设计:北京东洲际技术咨询有限公司(石川星明、竹林克宣、山崎隆司)
摄影:广松美佐江,宋昱明(北京锐景摄影)

Adrress : Shanghai, China
Area:102.5㎡
Completion:July, 2017
Produce : Tian Shaoyin
Interior Design : Tsutsumi & Associates (Yoshimasa Tsutsumi, Shi Weiwei)
Lighting Design : Sirius Lighting Office (Hirohito Totsune, Toshiyasu Ono)
Facility Planning; Beijing Dongzhouji Technical Consultation(Hoshiaki Ishikawa, Ryuji Yamazaki, Katsunori Takebayashi)
Photo:Misae Hiromatsu, Yuming Song (Beijing Ruijing Photo)

More: TSUTSUMI & ASSOCIATES,更多关于他们,请至:TSUTSUMI & ASSOCIATES on gooood.

Post a Comment