Extraordinary Ordinary House By Yukio Asari / Love Architecture

In-Between of regular house and vacation home

Project Specs

Location:
Tags:

来自 Love Architecture 对gooood的分享。更多请至: Love Architecture on gooood 
 Appreciation towards Love Architecture for providing the following description:

项目位于东京市中心,业主委托Love Architecture事务所为自己设计了两栋住宅,本项目则为其中后建成的一栋。两栋住宅之间只有一分钟的步行距离,都由业主日常使用。对于这栋住宅,业主的唯一愿景是:采用现代主义的设计风格,并在功能上对第一栋建成的住宅作出补充。这就解释了本项目在功能布局上的不同寻常之处。建筑共有四个楼层,地下室为娱乐室和酒窖,一层是车库和休息室,二层是娱乐空间,三层是步入式衣帽间。

This residence in central Tokyo is the second of two houses located a minute’s walk from one another, both occupied on a routine basis by the client. The client’s sole request was that we create a modern space made up of elements lacking in the first house. This explains the rather unusual plan: a rec room and wine cave in the basement, a garage and lounge on the first floor, a space for entertaining on the second, and walk-in closets on the third.

▼项目与周边环境,the project and surrounding environment © Masao Nishikawa

▼由街道看建筑,viewing the project from the street © Masao Nishikawa

本项目既不是人们日常生活的普通住宅,也不是让人们逃避世俗的度假屋,而是介于两者之间,旨在拓展普通生活之外的意义,为平凡的生活增添新的光彩。对于一栋典型的度假别墅来说,通过将建筑向周围环境开放,就有可能创造出一种非凡的感觉。然而,由于该住宅位于东京市中心,不仅场地面积狭小,周边城市环境也十分拥挤,并不能以度假屋的设计手法通过引入大量自然光线与室外花园营造出开放的居住体验。因此,建筑师采取了另一种策略来处理整个项目,将建筑的外立面到室内空间中的家具与织物作为一个无边界的整体,每个部分都具有相同的价值,从而为住宅创造出一种非凡的环境表达。

The project fits neither the typical definition of a regular house—that is, a place to spend everyday life—nor that of a vacation home, a place to escape everyday life. Rather, it sits somewhere between the two, intended to expand ordinary life and cast it in a fresh light. In a typical vacation home, it is possible to create a sense of the extraordinary simply by opening up the building to the surrounding environment. In this case, however, because of the small urban lot, only so much could be done through manipulation of the form in relationship to natural light and the garden. We therefore employed an alternate strategy of handling the entire project, from façade to interiors, furniture, and fabrics, as one borderless whole, each of whose parts is of equal value, thereby creating a new kind of environmental expression.

▼项目外观概览,appearance of the project © Masao Nishikawa

建筑外立面采用了密集的材料拼贴方式,随着时间的流逝和自然光的变化,呈现出微妙且不同的外观效果。同样,无论是漫步在室外还在身处住宅之中,独特的材料为每一次视角的变化带来意想不到的场景效果。混凝土外墙上带有凹凸的棱纹,这种效果是通过将方形木材压入模板后再进行混凝土浇筑来实现的,凹部的粗糙纹理与凸部的抛光表面形成鲜明的对比。此外,建筑师还以室外楼梯为界限,上部建筑外立面的棱纹沿竖直方向排布,底部外立面的棱纹则呈水平状。阳台的护墙则是由激光切割成不同宽度的不锈钢条编织而成的。不锈钢的表面喷涂有含氟聚合物涂层,并用刷子打磨出富有质感的表面肌理。

With every small interval of passing time and shift in natural light, the dense collage of materials used throughout the house takes on a subtly different appearance. Similarly, each step through the space brings unexpected scenes as one moves around forms designed to highlight the unique characteristics of the materials. The ribbed concrete exterior walls contrast a rough surface on the concave portions, achieved by pressing squared lumber into the formwork, with a polished surface on the convex portions. In addition, the ribbing is vertical above the exterior staircase and horizontal below it. The balcony wall is made from stainless steel strips laser-cut into various widths, laced into a basketweave, sprayed with a fluoropolymer coating, and roughed up with a brush for a complex finish.

▼建筑下部的墙面采用了水平的纹理,The horizontal ribbed concrete exterior walls of the lower part of the house © Masao Nishikawa

▼建筑上部的垂直纹理与阳台的编织不锈钢护墙,the vertical ribbed concrete exterior walls and the stainless steel strips balcony wall © Masao Nishikawa

住宅内部,娱乐空间的墙壁经过了多次粉刷,几次抹灰过程相互叠加,创造出类似于织物的垂直和水平纹理效果。墙壁附近,带有金属色泽的窗帘、宽大的软垫沙发与室内空间融为一体,模糊了建筑和室内设计之间的界限。白天,明媚的阳光从天窗倾泻而入,营造出明亮开敞的室内氛围。而在傍晚,柔和的夕阳从西侧照射进来,完全改变了房间的气氛。

On the walls in the area for entertaining, several plastering processes are layered on top of one another, creating both vertical and horizontal grains similar to woven fabric. Nearby, a metallic curtain and softly upholstered sofa integrate into the space in a way that blurs the boundary between architecture and interior design. During the daytime sunlight pours in from a skylight, but in the evening, the setting sun slants in from the west, completely transforming the mood of the room.

▼玄关,entrance © Masao Nishikawa

▼白天的二层娱乐空间,the area for entertaining during the day © Masao Nishikawa

▼夜晚的二层娱乐空间,the area for entertaining during the evening © Masao Nishikawa

▼餐厅与开放式的厨房,open kitchen and dining area © Masao Nishikawa

▼厨房,kitchen © Masao Nishikawa

▼厨房细部,detail of the kitchen © Masao Nishikawa

▼一层车库与休息室, a garage and lounge on the first floor © Masao Nishikawa

▼休息室,the lounge © Masao Nishikawa

令人意想不到的选材与家具组合带给人们无尽的惊喜,清晰的排布逻辑又将它们统一起来,营造出和谐的整体室内氛围。前门采用了纹理柏木面板和加工不锈钢把手。在位于地下室的酒窖中,带有线性LED灯的不锈钢架子营造出极富科技感的空间氛围,这种氛围与经典的意大利瓷砖地板形成奇妙的对比。此外,Love Architecture事务所还专门为这个空间定制了一张乒乓球桌。

The unexpected combinations of materials and furniture evade description, and by extension, normalization. The front door is finished with textured cypress panels and a machined stainless-steel handle. In the basement wine cave, the high-tech mood of the stainless-steel shelving with linear LED lights contrasts with a classic Italian porcelain tile floor. We also designed a custom ping-pong table to match the space. In each case, contrasting materials or patterns are brought into a hairs-breadth harmony.

▼地下室为娱乐室和酒窖,a rec room and wine cave in the basement © Masao Nishikawa

▼和谐的整体室内氛围,Harmonious overall indoor atmosphere © Masao Nishikawa

▼地下室空间细部,detail of the basement © Masao Nishikawa

▼独特的拱门与纯净的墙面,Unique arches and pristine walls © Masao Nishikawa

▼带有科技感的酒窖, the high-tech mood of wine cellar © Masao Nishikawa

二楼的化妆室采用白色作为基调色,材质肌理与图案不同的饰面与家具则使空间丰富起来。三楼的浴室由人造石瓷砖和玻璃构成,简约的日式橱柜与意大利座椅则进一步迎合了空间的现代主义风格。对比鲜明的材质与图案以极其和谐的姿态存在于住宅的每一处空间中,随着时间与光线的变化,为人们带来移步换景的效果。在本项目中,光、运动、材料和形式之间的互动关系将日常生活空间转变成一个无限而非凡的空间。

In the second-floor powder room, the use of white as a keynote color for both finishes and furniture serves to highlight differences in texture and pattern. In the third-floor bathroom, a Japanese-style wagon and Italian chair occupy a modern space constructed from faux stone tiles and glass. As the light shifts and people move through this house full of many different materials, finishes, and forms, they encounter a limitless range of scenes. This interactive relationship between light, movement, material, and form transforms an everyday space into a ceaselessly extraordinary one.

▼三层的步入式衣帽间,walk-in closets on the third floor © Masao Nishikawa

▼浴室,bathroom © Masao Nishikawa

▼窗帘与室内墙面细部,details of the curtain and the interior wall © Masao Nishikawa

Architect Information
Company name : Love Architecture Inc.
Address : 2-20-14 Miyasaka Setagaya Tokyo,Japan
Phone : +81-3-5844-6830
E-mail : contact@lovearchitecture.co.jp
URL : www.lovearchitecture.co.jp



Credit Information
Architecture : Yukio Asari / Love Architecture
Structural Engineer : Masaki Structure Laboratory Ltd.
Construction: Maezawa Corporation (Construction cooperation: Satohide Corporation)
Kitchen production: Linea Tarara Inc.
Landscape design: Mark Garden Art Mark Chapman
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Tokyo, Japan
Construction period:December, 2018 – July, 2020
Principal Use : Villa
Structure : Reinforced concrete, partly Steel reinforced concrete
Building area:171.74 m2
Total floor area:404.01 m2
The basement floor:126.43 m2
1st floor:109.11 m2
2nd floor:99.14 m2
3rd floor:69.33 m2
Site area : 171.74 m2

More: Love Architecture,更多请至: Love Architecture on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment