Duplex Tibbaut, Barcelona by Raúl Sánchez Architects

Two perfect extruded squares, are imposed on the existing irregularity and arrange all the floor space without the need for any other means or elements.

Project Specs

Location:

来自RAS Arquitectura对gooood的分享。更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood
Appreciation towards RAS Arquitectura for providing the following description:

项目场地原为巴塞罗那拉瓦尔区中心,一栋老式住宅建筑中上下两间独立的公寓以及阁楼空间。两间公寓均年久失修,百废待兴。住宅所有者希望将住宅进行改造翻新,并将上层作为主要居住休息空间,而下层留作工作,学习,休闲等生活空间。

The starting point was two independent dwellings on top of each other on the ground floor and mezzanine of a modest, old apartment building between dividing walls in the heart of the Raval (Barcelona). Both dwellings were in an absolute state of neglect and disrepair. The client’s requirement was to concentrate the main living spaces on the mezzanine floor and expand them on the ground floor with other spaces with more diffuse functions that could be used as living room, study, work area…

▼置入空间的盒子成为视觉主体,the yellow boxes play the main role in the space

住宅规划清晰而直观,两个边长2米并于主轴线旋转45度的正方形平面垂直空间,相互联结着,贯穿上下两层并与上层天花板分离。这两个特殊的盒子,以其规整的形态,和异想天开的造型,整合了整个空间的秩序,在住宅中占据主导地位。其中一个盒子承担楼梯间的功能,另一个盒子的上层部分作为卧室,底层部分作为洗手间和办公空间。旋转后的盒子,其边界及转角,与空间原有墙体围合出大大小小的空间,并进而分割出不同功能,节省了部分隔墙和门窗的使用(除去洗手间卧室等私密性较强的部分)。

The proposal is clear and direct: in the middle of the space, insert two 2-meter side squares rotated 45º over the dominant axis, their vertices overlapping without touching the original walls, and extruded through both floors. A simple and resounding arrangement in which two ideal shapes, two perfect extruded squares, are imposed on the existing irregularity and arrange all the floor space without the need for any other means or elements. One of the squares will hold the stairs communicating both floors, and the other will house the bedroom on the upper floor and the toilet and office spaces on the ground floor. The very rotation of these squares results in the specialization of the space around it without needing any additional doors or enclosures (except those that provide the required privacy to bathrooms and bedrooms), since the new volumes, as they approach and move away from the perimeter walls, define these areas.

▼轴测分析图,axon

项目的重点在于打造舒适宜人的内部空间复杂性,同时在各功能区之间组织合理的交通流线。因此,置入的盒子之一被用作楼梯间,螺旋的楼梯间让人在上下爬行过程中体会空间的变幻。空间中包含多个轴线,令空间循环加倍,体验感也得以增强。比如底层的连个出入口,以及盒子中心的轴线。底层保留了三幅巴西风格的画作,根据交通流线组织,将它们布置在楼梯口。这些画完整诠释了住宅所有者,买下这两间公寓并改造为己用的初衷。

The proposal’s emphasis runs parallel to the sought-after inner spatial complexity and a firm intention to underplay the different areas and circulation. Thus, the stairs are enclosed in one of the volumes, and their spiral pattern aims to disorient and conceal to surprise at the landings; for the same purpose, there are multiple axes of symmetry that double up circulation and enhance the spatial experience, for example, at the landing on the ground floor with two possible exits, or all those axes that are placed at the squares’ vertices; On the ground floor, three existing paintings of Brazilian origin have been preserved, and the proposed inside circulation places them right at the stairs exit. These paintings are the reason the client, of Brazilian origin herself, initially decided to buy these two properties and undertake the project. 

▼入口门厅,entrance

▼其中一个盒子的底层作为浴室,one of the two boxes act as bathroom on the ground floor

▼另一个盒子作为楼梯间,another box act as staircase

   

上层空间围合而成的浴室,成为住宅最私密的地方。住宅二层楼板并未与建筑四个立面贴合。楼梯间与临近立面围合出一个双层高度的垂直中庭。另一边,建筑的入口立面,楼板与其立面接合处用玻璃面板补全地平面,创建上下层的有趣对视,令该立面如同孤立般存在于建筑空间里。空间照明,门把手,淋浴头,排水管道等均扭转45度安置,与扭转的空间主体相呼应。

The enclosed bathroom area on the upper floor, the most isolated and private of the whole, mirrors and unfolds its negative space, a double-height empty area linking both floors; the highly reinforced top floor structure is cut off before touching the façade to reach it with a glazed floor pane, linking both floors, and thus isolating the existing façade wall, including the outer sliding carpentry are placed in that wall’s interior plane; no element touches the volumes, which are read independently inside, ending just before they touch the ceiling; lights, door knobs, shower heads, drains … all elements replicate the 45° turn with respect to the surface where they are inserted …

▼二层厨房及餐厅,kitchen and dining room on the second floor

▼上下层通过玻璃面板和中庭形成对视空间,the two floors are have a view connection through the glazed floor pane and a cut-off of the upper ground

   

▼盒子上层围合出卧室,bedroom in on of the two boxes

▼上层洗手间,bathroom

材料及色调的控制,使空间中主次分明。带有金属光泽的金色涂漆粉饰两个盒子的外部,周围空间利用湿磨细水泥和油漆,以白色为主色调进行饰面。楼梯间,卧室等盒子内部空间,采用与外部完全对立的黑色OSB木板饰面。所有玻璃门及建筑开口框架,依据开口方向,选取黄铜或黑钢作为材料。所有门把手及五金件为黄铜或合金。不论室内空间构件的新旧程度,所有材料的色泽基本维持其本身特性。

The treatment of colors and materials highlights the two extruded volumes, which are coated in glossy, gold finish paint mixed with gold powder and varnished, surrounded by white cladding (microcement and paint) covering and coating the existing perimeters. The inside of the staircase, dug into one of the volumes, is a dark world of black contrasting with the exterior whites, just as the bed area in the bedroom, excavated into another of the volumes and covered with painted OSB wood boards and varnished in black. The door frames (all glass) and openings are either brass or black steel, depending on the area to which they give access; hinges and handles are also brass or chrome … The material and color code always matches the nature of the element where it is applied, whether existing or new, either inside the squares or outside.

▼主次分明的色调运用,the treatment of the color is recognizable

▼扭转的盒子与外墙分割出大小空间,the rotated box together with walls around defined different areas

设计的最初阶段,设计师对建筑的结构进行了加固和翻修,并严格把控了中央区域尺度,对现存木梁和开窗洞及双层高度的空间进行精确的切割。经过切割后的木梁或搁置在新的钢结构门廊上,或搭建在新梁的下翼,为中央区域预留了足够的开放空间。该栋复式公寓采用地暖设备和自动恒温系统。

From the outset, the structural intervention required overhauling the foundation, high precision in placing the central squares, as well as the precise cutting of the existing wooden beams for the openings and double heights. The cut wooden beams either rest on the new steel porticos or lean on the lower wing of the new beams, always for the purpose of allowing the clean extrusion of the squares. The duplex is equipped with underfloor heating with a highly efficient air-therm system.

▼底层平面图,the gourd floor plan

▼二层平面图,the first floor plan

▼剖面图,section

▼楼板细部,floor

Architecture: Raúl Sánchez
Project name: Duplex Tibbaut
Location: Raval neighborhood (Barcelona)
Team:
Engineering: Marés ingenieros
Structure: Francisco Moyano
Architecture interns: Pau Just
Photography: José Hevia 
Furniture courtesy of DomesticoShop 
Project: 2016
Construction: January/August 2017
Client: Private
Built surface: 110m2
Budget <125.000€
Living room-ground floor:
Main space:
2 BKF armchairs in leather. ISIST
Rug Losanges I. NANIMARQUINA
Table nudo mármol. SANCAL
Canappé Napper. SOFT LINE
Lamp Cesta. SANTA&COLE
Back space:
Armchair. SP HAUS
Rug News red. NANI MARQUINA
Kitchen:
Table Copenhague CPH20 oak. HAY
2 chairs Copenhague oak. HAY
Bedroom:
Lamp JWDA concrete. MENU
Coat rack sciangai. ZANOTTA

Chinese text: gooood
English text: RAS Arquitectura

More: RAS Arquitectura ,更多关于他们:RAS Arquitectura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment