Dois Trópicos Shop, SÃO PAULO, BRAZIL by MNMA STUDIO

earth aesthetics creates the atmosphere of home

Project Specs

Location:

感谢 MNMA STUDIO 予gooood分享以下内容。更多关于他们:MNMA STUDIO on gooood
Appreciation towards MNMA STUDIO for providing the following description:

“……前门不断地唤起我们的感情。像是一场被称为“回家”的典礼。” ——Akiko Busch

“… the front door continues to appeal to our sense arrival. Call it the ceremony of coming home.” 

——Akiko Busch

项目的概念是创造一个不确定、无界限的混合空间。在这个集烹饪、瑜伽和种植体验于一体的商店里,顾客会度过悠闲而愉快的时光,并在不同的活动中体验到自我关怀的重要。在这里,顾客可以悠闲地享用午餐,再冲个澡恢复精神,可以享受按摩或参与瑜伽课程,还可以在植物商店中欣赏与购买到珍稀的花卉和草木。

The concept of the project is a hybrid space,  there is no determination or boundaries. A place that integrates gastronomy, the practice of yoga and botany, where people can feel in every way the importance of spending time to take care of themselves, slowly and with pleasure. You can have lunch slowly, if you want to take a shower to freshen up, have a massage or practice a yoga class and enjoy or buy rare species of plants and flowers at the botanical store.

▼建筑入口,进入无界限的商店空间,entrance, into the space without boundaries © André Klotz

每种材料都自我定义了不同的特点与限制,建筑师并不违抗材料的特性,而是尝试着去挖掘出最大的可能性,以丰富设计的思路、带动技术的发展。不同的材料构建出相互交错的平面,仿佛带有音调与节奏,创造出令人沉浸的空间,拉近了人与建筑的距离。

Every material has its own characteristics and limits for its definition. To work on the threshold of its possibilities – but not defying it – is indeed a fertile ground for advanced thinking and technique development.Materiality builds the crossing planes that then become carriers for a tonal rhythm; the resulting immersion brings up new intimacy to the architectural space.

▼室内入口,不同材料构建的交错平面,entrance of the interior space, materiality building the crossing planes © André Klotz

▼商店内部,令人沉浸的作坊空间,inside the store, immersive workshop space © André Klotz

▼楼梯连接开放空间和二楼更私密的空间,stairs connect the open space and a more private space on the second floor © André Klotz

建筑中采用了怀旧和自然的元素,在商业空间里营造出家一般的生活体验。这些由工匠们手工打造的元素并不追求完美,但必须要保证环境的真实性。在白天,阳光的运动反映在泥土材质上,充满寓意。墙壁、天花板和地板不再是限制和边界,而变成了画布,让光线以不同的形式自我表达。顾客可以一边享受着令人愉悦的正宗美食,一边品味光线的变化。

A commercial space that creates a homelike hosting experience, using nostalgia and natural matter, crafted by artisan hands that desire to achieve not perfection but real environments.The soil reacts allegorically to the sunlight movement along the day, turning walls, ceilings and the floor not into limits or boundaries, but into canvases for the light to express itself gradually in various forms. (As it is possible to enjoy comfortably great and authentic food, full of flavours).

▼烹饪区,厨房采用怀旧自然的装饰,gastronomy zone, the kitchen using nostalgia and natural matter © André Klotz

▼用餐空间,一边享受美食,一边品味穿过天窗的光线,enjoy the food as well as the light through the skylight © André Klotz

建筑师将具有不同细微颜色的泥土加工成砖块,结合技术图纸,融入手工艺。泥土具有相当的可塑性,墙壁和天花板上也都采用了这种材质。纹理、色调的渐变和细节调和在一起,丰富了人的感觉,创造出如绘画般精致的空间,甚至会在下雨时让人不禁停下来感受泥土的气息。

The material used was created by a process of cooking the subtle varied colours of earth into bricks, allying the technical drawings to the empirical exercise of craftsmanship. The same material was projected onto walls and ceilings, honouring and expanding its plasticity; it expands our senses, bringing texture, tone gradation and detail to the delicate gesture of drawing spaces, even inviting us for a pause to feel the smell of wet earth when it rains.

▼入口通往隐秘的盥洗空间,the entrance leading to a hidden bath space © André Klotz

▼盥洗空间内部,泥土材质调和出精致的绘画空间,view inside the bath space,  the earth material creates the feeling of drawing spaces © André Klotz

▼淋浴与洗漱台,泥土材质具有相当的可塑性,the shower and wash basin, showing the expanding plasticity of earth © André Klotz

建筑师还用原材料和一些边角料建造了楼梯,尽管有准确的图纸,一些建造中的小瑕疵却让人感到亲切。相比之下,具有科技感的立面则绘制与建造得十分精确,让阳光和风可以穿过,从而避免使用人工空调系统。

The staircase was built using raw materials, some leftovers, but although there was a precise drawing, the result is both gestual and intimate, due to small imperfections. By contrast, the facade is technological, drafted and executed with precision, thought to allow sun and wind in, to avoid artificial air conditioning systems.

▼楼梯的小瑕疵让人感到亲切,small imperfections lead to intimate feeling © André Klotz

项目希望人们通过与泥土材质的互动,找到一种“家”的感觉。打开充满现代感的大门,古老的建筑形式让人仿佛回到过去,体会到时光的流逝。

The general purpose is to create a contemporary element that, when opened, would bring back some lost time of ancient forms of construction, a slow passing of time, contact with earth it  feels like  “home”.

▼不同细微颜色的泥土加工成的砖块,cooking the subtle varied colours of earth into bricks © André Klotz

▼剖面图,section © MNMA STUDIO

More:MNMA STUDIO。更多关于:MNMA STUDIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment