IHI横滨工厂新实验大楼内创新中心「i-Base」室内设计,日本 / 株式会社日建设计

加速项目深化的创新基地,激发天才创意的办公环境

项目标签

位置:
类型:

感谢 株式会社日建设计 予gooood分享以下内容。更多关于:Nikken Sekkei Ltd on gooood
Appreciations towards Nikken Sekkei Ltd. for providing the following description:

创立于江户时代的株式会社IHI已有160多年的悠久历史,是日本重工业的代表企业。为了快速响应当今复杂多变的社会及客户的需求,IHI决定建立该基地,充分运用其先进的技术能力与企业合作伙伴一起开拓新的业务。

With a history spanning over 160 years, IHI is Japan’s leading heavy industry conglomerate. In order to respond quickly to the complex, changing needs of society and its customers, IHI needed to create a “base” for developing new businesses with its partners by utilizing its advanced technological capabilities.

▼办公环境概览,overview of the office © Nacasa & Partners

该项目的首要任务是确定“IHI特色”。我们通过密切观察技术人员的日常行为、访谈所有高级管理人员、前往类似设施进行实地考察、举办各种研讨会等方式,花费了大量时间与客户进行“对话”,终于确定了本项目所需的各种功能、属性和环境。

▼不同功能、属性和环境,diagram of functions © 株式会社日建设计

Planning started with finding IHI’s uniqueness. Much of the planning period was spent in dialogues with IHI’s people, and included close observation of engineers’ daily activities, interviews with all executives, fieldwork at similar facilities, and a wide range of workshops, in order to identify specific issues and set clear goals. Various functions, characteristics and environments required for the project were identified as a result.

▼休闲办公区,solo and relax spaces © Nacasa & Partners

▼走廊满足休息与工作的不同需求,the corridor for relaxing and working © Nacasa & Partners

首先,为了实现性格各异的多样化功能,我们充分利用面积约14x75m的窄长形楼层平面,制定了“LAYERED”即“并列配置各种功能的平面规划”,以适应创新流程。通过并列布置连接企业内外人员和信息的公共场所,以及供创业团队和研究人员集中精力,专注思考的私密空间,以加速项目的深化。

A variety of elements were required for the facility. A 14m x 75m horizontal floor shape was utilized to match the innovation process, while a “layered” plan format allowed different functions of the space to be arranged in side-by-side fashion. Public spaces for connecting people and information within and outside the company were arranged, as were private spaces for start-up teams and individual researchers to immerse themselves. In this way, a system was created to accelerate project pursuits.

▼共享办公区,the co-lab © Nacasa & Partners

▼开放会议室,the dock © Nacasa & Partners

▼自由活动区,the blank area © Nacasa & Partners

▼金属框架墙围合空间,the metal framed wall enclosing the space © Nacasa & Partners

▼透过玻璃的视觉互动,visual interaction through the glasses © Nacasa & Partners

▼金属构件细部,details of the materials © Nacasa & Partners

▼项目室满足不同需求,project room with various functions © Nacasa & Partners

其次,整个空间在留有“OVERLAY”即可后续“覆盖”的未完成区域的同时,对地板、墙壁、天花板和标识标牌的基层、基材和涂装等进行简单处理。我们设计的空间不易混乱和脏污,且使用方式不受限制,用户可以像在自己的花园一样无拘无束地耕种,自行安排使用方式,并开拓新的思路。

Next, the entire space was purposely left undetailed for later “overlay.” This meant that floors, walls, ceilings, signage, base coat and over coat were left with “rough” finishes. Rather than an uncluttered, stain-resistant, single-use format facility, the space was designed to be plied unhesitatingly, much like a personal garden, ready for arranging to one’s liking to develop new ideas.

▼吧台区,the dry bar © Nacasa & Partners

▼吧台细部,details of the dry bar © Nacasa & Partners

以H型钢为首的制造业特有的原尺寸工业产品,通过“CONVERT” 即“转换对常见之物的见解、用法和意义”,置于空间之中,绘制“日常风景”的缩影,从而打造一个常怀造物心态,易于发现新视点的环境。本项目虽为室内设计项目,但我们将整个室内视为一个外部空间,通过建筑和土木规模的构建,实现了远超室内规模,如公园、城市般开放的环境。这是一个可以通过日常的观察和发现,找到创新灵感的空间。

By incorporating full-scale manufacturing industry products such as H-beams into the space, a miniature “everyday scene” was created to make it easier, to the craftman’s mind, to discover new perspectives. In addition, although the facility is technically an interior design, it is considered an exterior space; thanks to architectural and civil engineering scales, an open environment like a park or city takes shape and goes far beyond the conventional interior scale. The IHI Innovation Center’s space design ensures that the routine acts of noticing and discovering become starting points for innovation.

▼置入H型钢等工业产品,incorporating industry products such as H-beams into the space © Nacasa & Partners

▼融入品牌标志,integrating IHI Logo in the products © Nacasa & Partners

▼家具细部,details © Nacasa & Partners

▼平面图,plan © 株式会社日建设计

项目名称:IHI创新中心 [i-Base]
项目业主:株式会社IHI
项目位置:神奈川县横浜市
主要用途:创新推进基地
创新支援:日建设计NAD室
基本设计・实施设计・施工监修:日建设计NAD室
施工单位:乃村工艺社
建筑面积:1,243㎡(地上5层中2层)
施工期间:2019年3月~ 2019年5月
项目摄影:Nacasa & Partners

Name: IHI Innovation Center [i-Base]
Location: Yokohama, Japan
Major Use: Innovation center
Client: IHI Corporation
Innovation support: Nikken Sekkei
Schematic design/Design development/Site work review: Nikken Sekkei
Construction: NOMURA Co Ltd.
Total floor area: 1,243 m2 (2 floors out of 5 floors above ground)
Fit out work: March 2019 – May 2019
Photo Credits: Nacasa & Partners

More:株式会社日建设计。更多关于:Nikken Sekkei Ltd on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »