Cloud Corridor , MAD Envisions the Future of Residential Buildings in Los Angeles

Architecture to manifest the spiritual essence between people and nature

Project Specs

Design:

感谢 MAD 对gooood的分享 。更多关于他们:MAD on gooood.
Appreciation towards MAD for providing the following description:

“我们认为住宅建筑本身就是对自然和环境的反应和强调,而高层建筑的设计更是对地理和社会环境的一种有力的陈述。所以我们要设计的是一个从多方面更接近于自然属性和社会属性的建筑,它不再屈服于现代主义的简化原则,而是表达出一种更高层次的复杂性,不确定性和模糊性。”——马岩松《接近自然的两种方式》

近日,在洛杉矶A+D博物馆展出的“住所:重新思考我们在洛杉矶如何生活” (Shelter: Rethinking How We Live in Los Angeles) 展览上,MAD发布了针对洛杉矶未来城市密度所作的新型住宅研究设计“云端回廊”(Cloud Corridor)。该项目再现了马岩松近年实践的“山水城市”设计理念——在建筑里实现人与自然的情感互融。

In “Shelter: Rethinking How We Live in Los Angeles,” an exhibition currently on view at the A+D Museum, MAD proposes Cloud Corridor as a future concept for residential design in Los Angeles.  Cloud Corridor embodies Ma Yansong’s “Shanshui City” philosophy for architecture to manifest the spiritual essence between people and nature.

 

 

城市密度 Considering Density

针对洛杉矶城市密度递增的问题,MAD提出了未来住宅模式的另一个可能:将纵向街道进行90度垂直翻转,通过9栋相连的住宅塔楼将分散的城市肌理垂直凝聚,形成拥有公共空间及空中花园的高密度垂直村庄。连接塔楼之间的回廊既促进了社区凝聚力,也激活了塔楼在城市中扮演“繁华村落”的角色。 “云端回廊”对当代住宅模式进行了重新思考,同时也呼应了MAD的设计哲学“住宅建筑是对自然和环境的反应和强调”。

Cloud Corridor addresses the concern of sprawl in cities and presents a typological alternative: the high-density vertical village. By reorienting the streets vertically, nine interconnected residential towers redistribute the urban fabric to cohere disparate neighborhoods into a vertical village with public spaces and gardens in the sky. Connective corridors weave circulation between towers to foster a sense of community among residents and activate the towers as a bustling village within the city. Formally, the high-rise tower is a statement of power and social context. Cloud Corridor reconsiders modernism’s residential tower typology and folds in the design philosophy that residential building should respond to nature and emphasize the environment.

 

 

垂直花园 Vertical Gardens

“云端回廊”的设计体现了与自然的贴近:每层楼板都配有与住宅单元相应的花园,花园露台和庭院不仅为周围社区提供了葱郁的绿色环境,还为居住者提供了遁入自然的休憩空间。高架走廊和多层次的花园露台塑造了城市天际线的同时,也为居民提供了观山望海的观景平台。

Proposed as an urban landmark, Cloud Corridor expresses a devotion to nature. Each floorplate boasts gardens to accompany residential units. The garden patios and courtyards provide a lush environment amid the surrounding urban density, and provide a retreat from the everyday among nature.  Elevated corridors and multi-level garden patios shape the city skyline and provide viewing platforms for residents to overlook the bustling activity below and the natural landscape beyond.

 

 

社区首层公园 Podium as Park

“云端回廊”位于洛杉矶未来地铁沿线上,邻近Miracle Mile博物馆街区。首层花园被草坪和树木覆盖,犹如当地众多的经典山庄。悬空开放式的社区首层将同时成为住宅大堂、公共公园及未来的地铁站点,除了是交通枢纽外,也将自然带进社区日常,并为社区在博物馆街闭馆后提供邻里互动的场所。它使建筑的基础设施与自然融为一体,模糊了城市景观与自然景色的界限。

Adjacent to Museum Row, Cloud Corridor’s speculated site sits above a forthcoming Metro station and provides an opportunity to propel nature into the everyday life of the city. Cloud Corridor’s podium dually serves as a public park and as a transportation hub, providing the site for activity after museum hours.

The sculpted podium is covered with a grass lawn and punctuated by trees; the transformation of its massing suggest the image of rolling hills. Simultaneously, the podium lifts away from the ground to reveal both a private-access lobby for tower residents and entry for Metro Station patrons.  Merging infrastructure with nature, Cloud Corridor’s podium blurs the boundary between urban landscape and natural scenery.

 

“云端回廊”挑战了传统住宅模式,将密度渐增的城市日常生活转化为居民与自然互动的机会。目前,方案设计正在洛杉矶A+D博物馆“住所:重新思考我们在洛杉矶如何生活”展览中展出,展览截止日期:2015年11月6日。

The Cloud Corridor challenges the conventional residential typology and transforms everyday urban experiences into opportunities for residents to interact with nature among the growing density in cities.

Cloud Corridor is currently on view at the A+D Museum’s inaugural exhibition “Shelter: Rethinking How We Live in Los Angeles” until November 6th, 2015.

 

云端回廊 2015

地址:美国洛杉矶
类型:住宅
占地面积:9,032㎡
建筑面积:35,552㎡
建筑高度:167m

主持建筑师:马岩松,党群,早野洋介
设计团队:Flora Lee, Felix Amiss, Johanna Tan, Wenshen Xie, Colby Suter

Cloud Corridor 2015

Location: Los Angeles, USA
Typology: Residential
Site Area: 9,032 sqm
Building Area: 35,552 sqm
Building Height: 167m

Directors in Charge: Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano
Design Team: Flora Lee, Felix Amiss, Johanna Tan, Wenshen Xie, Colby Suter

MORE:  MAD,更多关于他们:MAD on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment