Children Village by Aleph Zero + Rosenbaum

Brazilian school wins RIBA International Prize 2018 for the world’s best new building: a humble heroism

Project Specs

Location:

感谢 Aleph Zero + Rosenbaum 予gooood分享以下内容。 Appreciation towards Aleph Zero + Rosenbaum for providing the following description:

儿童村(Children Village)坐落在巴西北部的热带雨林边缘,由来自巴西的建筑事务所Aleph Zero和Rosenbaum共同设计。该项目获得了2018年的RIBA国际奖项。

Children Village, a new school complex on the edge of the rainforest in northern Brazil designed by Brazilian architects, Aleph Zero and Rosenbaum, has won the RIBA International Prize 2018.

▼项目概览,project overview ©Cristobal Palma

RIBA国际奖每两年颁发一次,旨在表彰那些设计卓越、富有远见且具有积极社会影响力的建筑项目,是全世界标准最为严格的建筑奖项之一,每个入围的建筑都需要经过国际专家评审团的现场参观和调研。儿童村是由著名建筑师Elizabeth Diller (DS+R) 领导的大型评审团从四个优秀的入围建筑中评选出的最终获奖项目。

The RIBA International Prize is awarded every two years to a building that exemplifies design excellence and architectural ambition, and delivers meaningful social impact. It is one of the world’s most rigorously judged architecture awards, with every longlisted building visited by a group of international experts.  Children Village was chosen from a shortlist of four exceptional new buildings by a grand jury chaired by renowned architect Elizabeth Diller (DS+R).

▼儿童村坐落在巴西北部的热带雨林边缘,Children Village is located on the edge of the rainforest in northern Brazil ©Cristobal Palma

儿童村项目为Canuanã学校的540名学生提供了寄宿和生活空间。这些学生的年龄从13岁到18岁不等,均来自国内的偏远地区,有些甚至需要数小时的船程。儿童村项目由Bradesco基金会资助建造,也是该基金会在巴西农村地区建立的40所学校之一。Aleph Zero事务所的建筑师Gustavo Utrabo和Petro Duschenes与Rosenbaum事务所的建筑师Marcelo Rosenbaum和Adriana Benguela进行了合作。他们的核心愿景是使该项目成为一个能够促进社会转型的工具。在该项目中,建筑师与学校的孩子们进行了密切的合作,以确保他们的需求和想法得到满足。他们希望儿童村能够成为孩子们的第二个家,每个人都能在这里找到归属感,同时树立起强大的自我意识。

Children Village provides boarding accommodation for 540 children aged 13 to 18 attending the Canuanã School. Pupils come from remote areas of the country, some travelling many hours by boat. Funded by the Bradesco Foundation, Children Village is one of forty schools run by the foundation providing education for children in rural communities across Brazil. The architects, Gustavo Utrabo and Petro Duschenes from Aleph Zero, designed Children Village in collaboration with Marcelo Rosenbaum and Adriana Benguela from architecture and design studio, Rosenbaum. Central to their vision for the project was the idea of architecture as a tool for social transformation. The architects worked closely with the children to identity their needs and desires for their school. They wanted to create an environment that could be a home away from home, where children could develop a strong sense of both individuality and belonging.

▼建筑外观,exterior view ©Leonardo Finotti 

▼儿童村为Canuanã学校的540名学生提供了寄宿和生活空间,Children Village provides boarding accommodation for 540 children attending the Canuanã School ©Leonardo Finotti 

占地面积约2万5千平方米的儿童村分为两个完全相同的部分,分别用于男生和女生。宿舍楼环绕在三个开阔的遮阳庭院周围。建筑二层包含了一系列灵活的公共空间,如阅读区、电视间、阳台和吊床空间等,孩子们可以在其中自由地放松和玩耍。

Covering an area of almost 25,000 m2, Children Village is organised into two identical complexes: one for girls and one for boys. Residences are centered around three large, open and well-shaded courtyards at ground level, where the dormitory accommodation is located. On the first floor, there are a number of flexible communal spaces, ranging from reading spaces and television rooms, to balconies and hammocks, where the children can relax and play.

▼宿舍楼环绕在庭院周围,residences are centered around three courtyards ©Leonardo Finotti 

▼位于首层的宽敞且阴凉的庭院,large, open and well-shaded courtyard on the ground level ©Cristobal Palma

▼庭院休闲空间,seating area in the courtyard ©Leonardo Finotti 

▼二层包含了一系列灵活的公共空间,on the first floor, there are a number of flexible communal spaces ©Leonardo Finotti 

▼电视间,TV room ©Leonardo Finotti 

原先的40人宿舍被替换为私密性更加良好的6人间,除了私人空间之外,新的公共区域也为学生们提供了更充足的学习、娱乐和休息空间。

Replacing dormitories for 40 students, the new design provides rooms for six children in a more intimate environment. As well as private spaces, public spaces were designed to give ample space for pupils to study, play and relax.

▼宿舍楼立面,dormitory building facade ©Leonardo Finotti 

▼宿舍内部,dormitory interior view ©Leonardo Finotti 

项目所在地区属于热带气候,夏季气温常常达到40多度,这也为建筑师带来了挑战。他们的解决办法是,利用由交叉层压木梁和立柱构成的巨大屋顶来提供遮阳,同时借助向外伸出的顶篷来创造室内和室外的过渡空间。这样一来,顶篷下方就形成了一个宽阔的凉廊,不仅能够俯瞰四周的风景,还能够带来自然且无需空调的舒适环境。

The tropical climate, with summertime temperature in the mid-40 degrees, was one of the major challenges cleverly addressed by the architects. The large canopy roof, the structure of which is made up of cross-laminated timber beams and columns, provides shading. The overhanging canopy design has created an intermediary space, between inside and out, giving the effect of a large veranda overlooking the surrounding landscape and creating a comfortable environment with no need for air conditioning.

▼由交叉层压木梁和立柱构成的巨大屋顶起到了遮阳作用,the large canopy roof, the structure of which is made up of cross-laminated timber beams and columns, provides shading ©Leonardo Finotti 

▼向外伸出的顶篷形成室内和室外的过渡空间,the overhanging canopy design has created an intermediary space, between inside and out ©Leonardo Finotti 

▼夜间的凉廊,night view ©Leonardo Finotti 

儿童村项目将当代美学和传统技术充分结合在一起,并完全采用当地资源和技术建造,因此被评为们描述为“重塑了巴西的乡土风貌”。建筑的镂空墙是由在现场手工打造的土砖砌筑而成,拥有良好的保温性和美观性。总体上看,该项目不仅在节约成本、实现环境可持续性等方面表现卓越,更与周围的环境及其所在的社区形成了紧密的连接。

Combining a contemporary aesthetic with traditional techniques, Children Village has been described by the judges as ‘reinventing Brazilian vernacular’. The building is constructed with local resources and based on local techniques. Earth blocks handmade on site were used to construct the walls and latticework, chosen for their thermal, technical and aesthetic properties. As well as being cost effective and environmentally sustainable, this approach creates a building with strong connections to its surroundings and with the community that it serves.

▼建筑完全采用当地资源和技术建造,the building is constructed with local resources and based on local techniques ©Leonardo Finotti 

RIBA评审团代表Elizabeth Diller表示:“儿童村不仅仅是一项杰出的建筑作品,它还体现了Bradesco基金会在提供紧缺教育资源、创造社会福祉方面的责任感和使命感。Aleph Zero和Rosenbaum在该项目中展现了一种谦逊的英雄主义,他们在设计和施工的每个细节中投入了大量精力,甚至难以让人想象到这是一座为偏远地区的孩子们打造的学舍。他们对于当地传统建造技术和材料的重新思考在构建社区和改善教育环境方面均作出了重要贡献。”

Elizabeth Diller, on behalf of the Grand Jury, said: “Beyond being a standout work of architecture, Children Village embodies the generosity of the Bradesco Foundation’s philanthropic mission to provide much-needed amenities to those who otherwise have limited access to schools.  Aleph Zero and Rosenbaum have achieved a humble heroism, utilizing a sophisticated approach to detailing and construction that belies the fact that the building’s users are predominately teenagers, age 13-18, in a remote area in Brazil. The architect’s inventive rethinking of the region’s traditional techniques and materials succeeds in building community and in proving that space matters in education.”

▼从庭院望向建筑,view from the courtyard ©Leonardo Finotti 

Aleph Zero事务所的负责人Gustavo Utrabo和Pedro Duschenes表示:“很高兴能够获得RIBA国际奖。看着孩子们按照自己的需求去建造属于自己的家园是一间非常令人快乐的事情。他们有着无限的想象力在等待点燃。我们希望能够在不专制的前提下维持规范,在不过分保护的前提下为孩子们提供支持,同时在不溺爱的前提下鼓励他们的成长和发展。”

Rosenbaum事务所的负责人Marcelo Rosenbaum和Adriana Benguela表示:“我们非常荣幸能够获得RIBA国际奖,这份奖项加深了我们对于建筑作为社会转型工具的理解,它超越了建筑本身,并在年轻人和上几代人以及知识之间建立了深刻的联系。儿童村促进了集体、自然和个人之间的互动与交流,使孩子们和年轻一代能够重新融入他们身边的环境和生态系统。”

Gustavo Utrabo and Pedro Duschenes, directors of Aleph Zero, said: “We are thrilled to have been awarded the RIBA International Prize 2018. It has been a joy to see the children making the building their own and adapting the space to fit their needs. Kids will make their own play and have imagination to burn. We wanted to be prescriptive without being overbearing, to be supportive without being patronising, and to encourage growth and development without cosseting it.”

Marcelo Rosenbaum and Adriana Benguela, directors of Rosenbaum, said: “We are deeply honoured to have been offered the RIBA International Prize. This award strengthens our understanding of architecture as a tool for social transformation, a tool that transcends construction and creates a deep connection between young people and their ancestors and knowledge. The space facilitates the interaction between public and private, and socialising between the collective, nature and the individual, reconnecting children and young people to their origins and with their surrounding ecosystem.”

▼在草坪上玩耍的孩子们,kids playing on the lawn ©Cristobal Palma

RIBA主席Ben Derbyshire表示:“很高兴Aleph Zero和Rosenbaum能够凭借他们卓越的建筑成果而得到认可。Aleph Zero是一个富有哲思的团队,Rosenbaum则以他们在当地社区的实践成果而闻名。儿童村项目创造了一个与众不同的环境,在改善学生生活质量的同时证明了良好的教育设计蕴含着不可估量的价值。”

RIBA President Ben Derbyshire, said: “I am delighted that Aleph Zero and Rosenbaum have been recognised for their impressive work. Aleph Zero are philosophical and thoughtful architects and Rosenbaum is known for their work with local communities. Children Village provides an exceptional environment designed to improve the lives and wellbeing of the school’s children, and illustrates the immeasurable value of good educational design.”

▼夜景,night view ©Leonardo Finotti 

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,sections

▼细部剖面图,construction sections

▼砖墙图案示意,brick wall pattern

▼结构细部,details

2018年RIBA国际奖的评审团由建筑师Elizabeth Diller (DS+R), Kazuyo Sejima (SANAA), Joshua Bolchover (Rural Urban Framework), Gloria Cabral (Gabinete de Arquitectura)和Peter Clegg (Feilden Clegg Bradley Studio)组成。
The RIBA International Prize 2018 jury was comprised of architects Elizabeth Diller (DS+R), Kazuyo Sejima (SANAA), Joshua Bolchover (Rural Urban Framework), Gloria Cabral (Gabinete de Arquitectura) and Peter Clegg (Feilden Clegg Bradley Studio).

More:  Aleph Zero

Post a Comment