ChicBus Alipay Flagship Store, China by LYCS Architecture

“Greenwich Meridian” – In-between Illusion and Reality

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢来自 零壹城市建筑事务所 予gooood的分享。更多关于他们:LYCS Architecture on gooood
Appreciation towards LYCS Architecture for providing the following description:

奇客巴士是一家定位为拉近科技与生活的距离,让科技把生活变得更美好的“高颜值”黑科技集合店。作为奇客巴士的品牌升级,零壹城市建筑事务所为其打造了全新的店面空间设计产品。这次品牌提升被首先应用在了位于杭州西溪银泰店的奇客巴士支付宝旗舰店中,设计受“划分东经与西经的格林威治线”启发,采用充满未来感的科幻空间以及对于传统的人文情怀的区域对比,来描绘技术发展的过程中未来与传统、冰冷的科技科技与温暖的生活之间的对撞,以此营造出贴近品牌定位的高科技零售店。

ChicBus is a chain collection store of trendy technology products, aims at building a closer relationship between technology and life. LYCS Architecture takes the challenge to upgrade its retail store design and applied it in its newly opened ChicBus Alipay Flagship Store in Hangzhou, China. Inspired by the “Greenwich Meridian”, the design attempts to reveal the contrast of futuristic fantasy and traditional humanistic sentiments. The design depicts the dialogue of future and traditional way of life along the fast development of technology, and provides a distinctively branding image of the new ChicBus.

▼设计受到“格林威治线”的启发,the design is inspired by the “Greenwich Meridian”

在设计中,奇客巴士以“虚拟与现实的连接者”的角色出现:将规矩的方形场地进行斜向划分,而划分的0度交接线如“格林威治子午线”般作为空间的主轴线,将整个空间分割成强烈对比的两部分,分别定为“虚拟科技空间”和“现实生活空间”,于180度相遇。“格林威治子午线”使虚拟和现实在最大界面上相互对撞,也对空间形成了导向性,将客流引入空间内部。人们在购物的同时,还可以同时脚跨“虚拟”和“现实”两个空间摄影留念。

As its role of “the connector of the virtual and the real world”, the design of ChicBus reveals its space by obliquely dividing its rectangular site. The cutting line of zero degree, also acting as the principal axis as the “Greenwich Meridian”, divides the space into two different sides: “virtual space” and “real space”. These two distinctive spaces encounter at 180 degrees. The cutting line dramatically magnifies the collision of virtual and reality and provides an inviting gesture to the visitors. The line area also becomes a great place for selfies.

▼规矩的方形被斜向分割为强烈对比的两部分,the rectangular space is obliquely divided into two distinctive parts

以一条从地面延伸到天花板的无形分割墙为界,两侧空间的差异为顾客提供了“虚拟”与“现实”截然不同的空间体验。明暗分明的两侧空间是针对不同性质产品打造而成的,一边摆酷酷的、年轻化的高科技产品,一边放潮潮的、生活化的传统产品。明亮的“虚拟空间”与深色的“现实空间”之间,虽形式不一而泾渭分明,但其展柜布置与空间材质的统一规划加强了整个设计的完整性。

Seeing the “invisible partition”, which extended from the floor to ceiling, as the boundary, the two sides offer totally different experiences of illusion and reality. The clearly divided sides are designed for different kinds of products, which on one side displays the high-tech products of young and coolness while the other side displays the traditional products of fashion and vitality. Though the bright “virtual space” is clearly distinguished from the dark “real space”, however, the integration has been kept by the arrangements of showcases and the alignment of material textures.

▼交接“线”,cutting line

由浅色矩阵构成的高科技产品区域里,透光的“能量盒”展柜和通透光滑的表面为“虚拟空间”营造出如履梦境的未来感。大面积铺设深色木板的传统产品区域,搭配金属质感的黄铜,形成质感粗野的工业气息浓厚的“现实空间”。

In the high-tech zone which is composed of light-coloured matrix, the “energy filler” showcase and the transparent glazed surface reveals a sense of future. The extensive dark plywood clad traditional product zone, together with brass, contributes to a raw industrial “real space”.

▼浅色矩阵构成的“虚拟空间”用于展示高科技产品,the bright “virtual space” composed of light-coloured matrix is used for displaying the high-tech products

▼透光的“能量盒”展柜为“虚拟空间”营造出如履梦境的未来感,the “energy filler” showcase and the transparent glazed surface reveals a sense of future

室内灯光为营造不同的空间氛围而采用特定的照明手法。“虚拟空间”的照明设置在顶面矩阵的相交节点,以此强化空间的矩阵关系,并且从整体上塑造出明亮的“虚拟空间”;而亮度骤降的“现实空间”,则采用金属质感的吊灯与暗藏灯带的组合照明,在深色木材烘托的氛围中,形成传统人文情怀交融的空间体验。

The illuminations are organized in terms of different atmospheres. The illumination system of the “virtual space” is placed in line with the cross lines of the matrix, which aims to intensify the matrix, and thus portrays a bright “virtual space”. Besides, by using the metallic droplights and the assembled lightings inserted in the cabinets, plus the darker plywood, the “real space” bring visitors a traditional humanistic experience.

▼深色的“现实空间”用于展示生活化的传统产品,the dark “real space” is used for displaying the traditional products of fashion and vitality

▼平面图,plan

项目名称:奇客巴士支付宝旗舰店
项目地点:中国 杭州
项目面积:160平方米
室内设计:零壹城市建筑事务所
设计团队:阮昊、何昱楼、刘超、张磊、刘楚嘉
参与人员:郑颖、范笑笑
项目时间:2017(设计并完工)
摄影师:朱恩龙、胡娴娟
Project name: ChicBus Alipay Flagship Store
Location: Hangzhou, China
Size: 160 sqm
Interior design: LYCS Architecture
Design Team: RUAN Hao, HE Yulou, LIU Chao, ZHANG Lei, LIU Chujia
Participants: ZHENG Ying, FAN Xiaoxiao
Project Period: 2017(Design and Completion)
Photographer: Elton, HU Xianjuan

More:零壹城市建筑事务所,更多关于他们:LYCS Architecture on gooood

Post a Comment