Changyang Community Center, China by Ge Bie Architects

The everydayness of brutalism

Project Specs

Location:

来自 个别建筑设计事务所 对gooood的分享。更多关于:Ge Bie Architects on gooood
Appreciation towards Ge Bie Architects for providing the following description:

村上·长漾里相邻中心,位于江苏吴江平望镇的后港村。一条小河贯穿东西,南北侧形成了沿河的自然村。南北两侧,大片的稻田让整个村落沉浸在随四季变化的景致中。在乡村振兴的浪潮中,这个少人问津的江南村落引入了特色旅游,给原住民为主的村落带来了城里的游客和经济活力。经过近三年的筹划,村落的景观和建筑等硬件已经有了很大改观,越来越频繁的活动已经在后港村展开。个别建筑设计事务所设计完成的相邻中心,不知不觉已经投入使用了近两年时间,位于南入口的稻田餐厅也即将完工,长漾里也吸引了更多的设计师加入到了这场建设当中。

Changyang Community Center locates on Hougang village where river runs from west to east and a large rice field changes with the seasons. The village has greatly been improved due to the tourism recently. Changyang Community Center has been in use for almost 2 years. Meanwhile, the rice field restaurant at the south entrance is nearing completion. More architects are attracted to be involved in the renovation of Hougang village.

▼南入口室外实景图,entrance facade facing south © 个别设计

▼从稻田远观建筑,view from the farm field in the distance © 个别设计

相邻中心位于村北部入口处,原址是一处被年久失修的彩钢瓦和阳光板覆盖的废弃螺丝厂。拆除这些窝棚以后,呈现出一块完整的三角形体块,形成了基地的主要特征。北部的稻田一望无际,南侧则是村口标志性的大树。

在历史的长河中,后港村早就不再是纯粹的江南乡村风貌,其中夹杂着各种时代印记明显的农民房,甚至有着一栋“巴洛克别墅”。因此,设计无意遵循一种传统的建筑风貌,而是有机会寻求一种更加真实的当代性,用质朴的材料和清晰的结构,创造当代乡村的开放性灵活空间和新的乡村图景。

The shape of original building site is a triangular form. The most attractive views from the village are the rice field in the north and the large tree at the south entrance. Unlike traditional villages, Hougang is interspersed with houses of different times and styles, including a “baroque” house. Therefore, the aim of this design is to search authentic appearance in contemporary villages, using primitive materials and exposed structures to create flexible spaces.

▼北侧建筑与稻田,view from north © 个别设计

▼南门口景观,the south entrance © 个别设计

建筑体量首先被分解成两个平面中对称的三角形体量,在面向稻田的北侧屋檐被尽量压低,而面向大树的南侧则被尽量拉高,使得横向的景观(稻田)和纵向的景观(大树)能够被精确地引入建筑内部。然后,在入口处面向道路的西侧,两个横向拉开的窗口又使得功能和地形关系进一步得到了强化。

▼体块生成轴测,massing diagram © 个别设计

The form is broken down into two symmetrical triangular volumes in plan. The eaves of one triangular form on the north side facing the rice field are lowered while another is raised facing the big tree. The specific form connects the rice field and the tree to the visitors directly. At the same time, the two lateral windows at the entrance and west facade increase the intensity between the environment and the indoor space.

▼建筑西侧鸟瞰图,aerial view from west © 个别设计

▼北侧室外实景图,north facade © 个别设计

▼一楼展厅面向稻田树木,the show room on the ground floor faces the field and the trees © 个别设计

▼西侧立面,west facade © 个别设计

虽然相邻中心有着明确精确的几何关系和学院派空间设计策略,但是其功能却极具灵活性,不仅是旅游接待的前台,也是村民休憩的场所,还同时兼具会议展示功能。而由于其三角形的平面布局和剖屋顶造成的不对称空间,也进一步刺激了灵活布局的空间使用方式。

有心的运营方收集了村中各种农具和旧物堆放其中,更使得相邻中心成为了一座乡村博物馆。在这个过程中,看似硬朗的空间形体被真实的使用瓦解和模糊化了。两年来,自然默默包围了建筑,让乡村粗野主义的气质变得生趣盎然。空间,景观,光线,与人的行为组成了一场生动的当代乡村图像。

Although the community center has precise geometric and academic strategy for spatial organization, the function is very flexible, such as tourism reception, local gathering, and showrooms. The asymmetrical space created by the triangular plan and slope roofs encourages usage for multi-purpose.

At the same time, farming tools and old objects were collected by the owners, making the building a rural museum. As 2 years passed, Changyang Community Center is surrounded by nature, the sharpness of the space softened. Landscape, sunlight, together with human activities, brought rural brutalism back to life.

▼一楼面向稻田的乡史展厅,view from the Rural History Showroom © 个别设计

▼一楼多功能厅,multi-functional room © 个别设计

▼一楼多功能厅交叉处光影与人实景图,a corner of the multi-functional room illuminated by the skylight © 个别设计

▼一楼茶牌活动区,cafe on the ground floor © 个别设计

▼二楼楼梯走道,corridor on the upper floor © 个别设计

▼两层空间连接处,the dialogue between the two floors © 个别设计

▼二楼走道一瞥,a glance to the corridor © 个别设计

▼二楼天窗光影,skylight © 个别设计

▼楼梯天窗光影,skylight in the stairwell © 个别设计

▼二楼会议室,meeting room © 个别设计

▼二楼南侧窗户,the south-facing window © 个别设计

▼二楼摄影基地,the Rural Photography Workshop © 个别设计

▼空间局部,partial view © 个别设计

▼施工图,construction phase © 个别设计

▼场地平面图,site plan © 个别设计

▼一层平面图,plan level 1 © 个别设计

▼二层平面图,plan level 2 © 个别设计

▼屋面结构平面图,roof structure plan © 个别设计

▼A剖面图,section A © 个别设计

▼B剖面图,section B © 个别设计

▼C剖面图,section C © 个别设计

▼D剖面图,section D

项目名称:村上长漾里乡邻中心
设计方:苏州个别建筑设计事务所
公司网站:https://gebie-architects.com
联系邮箱:bwang.archi@gmail.com
项目设计 & 完成年份:2018-2019
设计主创:王斌
设计团队:刘凯强,谢选集
项目地址:苏州吴江区平望镇后港村
建筑面积:451平方米
摄影版权:个别设计
客户:村上文旅发展有限公司

More:个别建筑设计事务所。更多关于:Ge Bie Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment