Casa Do Medio by arrokabe arquitectos

The fading-away stairs

Project Specs

Location:

来自arrokabe arquitectos对gooood的分享。更多请至:arrokabe arquitectos on gooood 
Appreciation towards arrokabe arquitectos for providing the following description:
all photos by luis Díaz díaz

这座住宅的主体是一座老建筑,面向庭院一侧外墙外加建了一座风格截然不同的体量。庭院的地面由碎石板铺就而成,沿着庭院一侧是一组简易棚房。

The main body of the rehabilitated set consisted of a traditional building within sidewalls which included a decontextualized addition superimposed on the rear wall and facing an stone-paved inner courtyard. A shed roof marquise-like ancillary building was attached to one of the lateral walls of the courtyard.

▽ 古朴的环境,the traditional surroundings

001-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 从庭院看建筑主体,view from the courtyard to the main building

003-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

这一项目是对原有建筑体量进行改造。建筑师保留了原来的承重墙,而后用木头重建了其他支撑结构。沿着外墙加建的体量由木板按照传统的方式围合而成,由底部的柱子和从楼板伸出的横梁支撑。

The program was adjusted to the existing volume of the main building. Thus, the vertical structural system of bearing walls was kept, whereas the rest of the structure was reconstructed in wood. The volume of the rear wall addition was recovered by means of wooden lattice walls conformed in the traditional way, that is, by using upright posts and sleeper beams resting on the supporting floor slabs.

▽ 加建体量,the additional volume

007-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS               008-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

更加轻巧的新楼梯取代了旧的楼梯。楼梯间的体量被放大,是的从上方而来的光线可以照亮所有楼层。每一段楼梯的构造不尽相同,从稍显厚重到极为轻巧的造型体现了各楼层的不同属性。与之相呼应,加建体量塑造的空间也体现了类似的层次感:从半室外的空间,到封闭的阳台,再到顶层开放的露台。

The new staircase occupies the position of the existing one and becomes lighter as it climbs up the stairwell. The stairwell was enlarged to allow the spread of the above light to all the floors. The construction of each staircase section, from the harder to the lightest elements, the latter hanging from the roof structure, is related to the different nature of each floor. This stratification has its counterpart in the new element adjoining the rear facade through which the relationship with the garden occurs: covered outdoor space, gallery and terrace.

▽ 加建体量塑造的空间层次,the stratification created by the additional volume

006-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 楼梯,the staircases

013-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     020-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

019-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     022-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 起居室和厨房,view from the living room to the kitchen

023-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     024-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 阳台,the balcony

009-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     010-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 从三楼看阁楼,view from the third floor to the attic

018-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 阁楼,the attic

015-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 别致的天花板造型,the shape of ceiling

011-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     012-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     017-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

棚房使用原来的花岗岩住宅做支撑,新的屋顶则是根据原来的结构重新搭建而成。

沿庭院外墙而建的花园设计唤起人们对原有花坛的回忆。

The marquise was recovered by reusing the existing granite pillars and by reconstructing a roof cover based on the original structure.

A garden leaning along the wall traces and inspired in the existing parterres was designed for the inner courtyard.

▽ 庭院和棚房,the courtyard and the marquise

004-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS     005-Casa Do Medio by ARROKABE ARQUITECTOS

▽ 平面图,plans

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)     R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

▽ 剖面图,section

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

▽ 楼梯间大样,the drawing of the stairwell

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

▽ 天花板曲率图,the drawing of the ceiling curve

R1712 PRESENTACIÓN Planta baja.Cotas. (1)

English Text: arrokabe arquitectos
Chinese Text:gooood

MORE: arrokabe arquitectos    luis Díaz díaz,更多请至:arrokabe arquitectos on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment