base玉屏南路,上海 / MASS DESIGN OFFICE

时尚多样的混合功能公寓

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

来自迈石设计 对gooood的分享。更多请至:MASS DESIGN on gooood
Appreciation towards MASS DESIGN for providing the following description:

项目位于长宁古北,连甍接栋的玉屏南路老城区。旧建筑原是办公商务楼,五层楼高。MASS希望创造一个舒适与包容的空间,延续老上海市井生活的传统;同时也希望成为一个时尚多样的混合功能公寓,吸引更多人参与具有开放性的尝试。

MASS对建筑的外立面,室内外空间进行了整体改造设计。首层规划为一个近400平方米的临街零售空间,提供多元的生活配套;阶梯式入口,邀请公众进入。面向街区,渗透到城市社区网络之中。

Located in Gubei, Shanghai, base YUPING is situated in residential pocket just outside the inner ring road. The original building was a five-story nondescript office building. MASS considered the surrounding environment and materials and transformed it into a serviced apartment complex with a modern identity, materiality and function that drew inspiration from the surrounding contextual narratives.

MASS completely remodeled the façade, interior spaces and outdoor courtyard, added a swimming pool, and programed a 400 square meter retail area on the first floor for new innovative tenant-mixes to service the building’s tenants and local community.

▼base玉屏南路外观,base YUPING exterior view ©田方方

为了区分动线,公寓租户的入口设置在后方庭院处。简而有律的建筑形态,安静地展示出材料和形式的魅力。

The entrance to the apartment building is placed within the courtyard, providing both privacy coupled with a sense of arrival.  The building integrates into the surrounding community through its simple refined form and material presence.

▼位于后方庭院的公寓租户入口,entrance to the apartment ©田方方

大堂区域功能设定为接待,咖啡室与图书馆,并连接通往庭院的游泳池;形成一个自然放大的公共客厅,鼓励租户之间的社交互动。条形青砖由户外连续至室内空间,模糊内外的界限。

The lobby functions as a living room with a café/reception, library, and direct access to the courtyard and swimming pool providing opportunity for casual interaction between tenants. The grey brick paving, another vernacular Shanghai material, continues into the lobby blurring the boundary between the inside and outside.

▼大堂区,lobby ©田方方

退后的门头,给租户留出一个仪式感的过渡空间。

The apartment entrances are set back from the corridor, creating a moment to decompress and transition into the inner private spaces.

▼公寓走廊,apartment corridor ©田方方

MASS 置入 “木盒” ; “盒内” 是卧室与衣橱空间, “盒外” 则为起居室。以小步阶上下内外,即可不设墙体而隐性分割空间。增加空间的层次感。室内采用了白色水磨石地面与白色橱柜搭配,营造明亮简约的空间氛围。

In the studio apartment typology, MASS designed a ‘wooden box’ to serve as both the bedroom and wardrobe. The steps leading to this ‘box’ act as an additional lounge and serve to delineate the different zones within the small space. White terrazzo flooring and white cabinets create a refined simplicity and bright atmosphere inviting natural light in.

▼公寓室内空间,apartment interior view ©田方方

电视柜与餐桌功能兼具的水磨石吧台,是与三两好友小酌一杯的空间。MASS 将不足30平米的空间排布得井然有序,任何一种生活状态都能自然且自由的切换。

A terrazzo counter is designed as both a TV and dining table providing multi-functionality in the small space.

▼室内细节,interior detailed view ©田方方

外立面为水洗石,灰泥与瓷砖组合;水洗石是老上海建筑中常用的材料,自然并且有着独特的肌理。MASS 借此连接记忆中的上海,演绎 “过去” 与 “现在” 的对话。

This is the first base façade to combine pebble-dash, stucco and tile, resulting in a tactile narrative referencing the context of the building. The pebble-dash is a deliberate call to the memory of the city of Shanghai, where during the 1920’s this material was often used on facades in the Former French Concession. MASS revives the pebble-dash in base YUPING, creating a dialogue between Shanghai’s past and present.

▼建筑立面,facade view ©田方方

▼base玉屏南路夜景,base YUPING night view ©田方方

▼正面轴测图,axon – front ©MASS DESIGN OFFICE

▼背面轴测图,axon – back ©MASS DESIGN OFFICE

▼公寓平面,apartment plan

▼公寓剖面,apartment section

设计公司:MASS DESIGN OFFICE
建筑设计:Borja Trujillo,Concha de Carlos
项目客户: base 佰舍
项目地点:玉屏南路697号,长宁区,上海
建筑面积:3504.3 平方米
建成年份:2018 年
摄影:田方方
联络:massdesignoffice.com

Architect:MASS DESIGN OFFICE
Design Lead:Borja Trujillo,Concha de Carlos
Client: base
Address:No. 697, South Yuping Road, Changning District, Shanghai
Area:3504.3 sqm
Year:2018
Photographer:Tian Fangfang
Contact:massdesignoffice.com

More: 迈石设计 。更多请至:MASS DESIGN on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »