Basdban, Shanghai, China by dongqi Architects

Restrained interpretation of the brand spirit

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 栋栖设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on gooood
Appreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

dongqi设计的Basdban位于上海一栋经历过数次改造的老建筑一层。在此项目设计过程中,品牌创始人、咖啡师、烘焙团队、平面设计师、结构工程师以及制作施工团队与栋栖设计团队紧密配合,期待打造一个集咖啡、烘焙、零售、活动功能的综合空间。建筑师精心选择并保留不同年代的改造在建筑上留下的微妙痕迹。新建部分以不锈钢材质为主,探索其制作工艺极限。6毫米厚钢板所组成的横向线条贯穿整个空间,克制地在历史中植入这次新的设计。

Basdban, designed by dongqi Architects, is located on the first floor of a historical building in Shanghai that has lived through several renovations. The design of this project is supported by close collaboration between the brand founder, baristas, roasters, graphic designers, structural engineers, constructors and the dongqi team, in an effort to create a comprehensive space accommodating coffee, roasting, retail, and event functions. dongqi carefully selected and preserved the traces leaving by ages of renovations. Customised stainless steel with extreme craftsmanship was used as the major material for the newly built part. Meanwhile, 6mm-thick horizontal steel plates run though the entire space, merging the new design into this old building in a restrained manner.

▼室内空间一览,overall view of the interior space ©刘瑞特

在最大程度表达品牌本身又尊重原始建筑每一段历史所留下的肌理的出发点之下,外立面被一扇长12米的不锈钢移门统一。移门全开时,所有新建门窗都显露出来,而原始外立面被完全遮挡。可折叠不锈钢面板使得室内8米长的悬浮吧台从室内继续延伸而出;其余的窗都可以向上推起,使室内外最大程度融合。当不锈钢移门关闭时,所有新建门窗被遮挡,露出原有的红砖墙立面。Basdban的空间设计,是大胆反叛的品牌精神在空间上的克制诠释。

To express the brand personality to the greatest extent while respecting the texture of the building from every piece of history, a 12-meter-long stainless steel sliding door is designed at the facade. When the door slides aside, all of the newly built doors and windows will be shown and the original facade is completely hidden. Foldable stainless steel panels allow the 8-meter-long floating bar counter to stretch outside, and the rest of the windows can be pulled up fully to maximize the integration of the inside and the outside space. When the door shuts over, however, all of the newly built windows will disappear, only leaving the original red brick walls visible. The space design of Basdban is a restrained interpretation of the bold and rebellious brand spirit.

▼外立面,不锈钢一门可以完全打开,facade with a stainless steel sliding door which could be fully open ©刘瑞特

▼室内外空间融合,integration of the inside and outside space ©刘瑞特

▼立面滑门细部,details of the sliding door and the facade ©刘瑞特

室内中心的矩形区域,被定义为兼具餐饮与活动等多重功能的灵活空间区域。dongqi使用不锈钢轨道系统来限定空间,同时轨道整合灯光、监控以及划分空间的金属帘等功能。轨道沿室内柱子和横梁的走向呈矩形对称分布。下层金属帘在不使用之时可以收纳于柱子外侧;而在拉开以后,帘子又可以达到灵活分隔空间的作用。此区域顶部展示多年来留下的历史痕迹,不锈钢轨道系统轻盈而优雅地悬浮于此。

The rectangular space in the middle is defined as a flexible multi-functional area that allows dining, events or other uses. A stainless steel rail system is introduced to highlight the boundaries of the area. Accommodating functions such as lighting, monitoring, and metal curtains that divide different areas, the rails are symmetrically distributed along the columns and beams. The lower layer of the rails is used for metal curtains, which can either be put away around the columns or pulled open to separate the space freely. This stainless steel rail system is gracefully hung near the ceiling of the area, whose historical traces are left unvarnished.

▼矩形室内空间,可以通过帘子灵活分隔,rectangular interior space which could be flexibly divided by curtains ©刘瑞特

▼金属帘分隔不同空间,spaces defined by metal curtains ©刘瑞特

混凝土柱的外圈空间为不锈钢吊顶区域,以隐藏空调管线等设备,并限定出相对固定的功能区:大台阶、长吧台和卡座区。不锈钢大台阶以钢板结构层层堆叠,保持6毫米横向线条,且每层钢板平面不同,以此实现有弧度的靠背面,以贴合人体曲线。入口右侧的可移动卡座,也由片状结构组成,相同的横向线条一直贯穿到门把手的设计中。

Stainless steel panels are used for the ceilings of the areas outside the concrete columns to hide the M.E.P system and define relatively fixed functional areas, including the stairs area, the bar counter and the seating area. Stainless steel sheets are arrayed layer by layer to form the stairs, maintaining the 6mm-thick horizontal lines. Edges of the sheets are carefully shaped to fit the body curve of one’s back. Similarly, the movable benches on the right side of the entrance are made of a sheet structure, and the door handle is designed with same horizontal-line element.

▼入口移动卡座,movable benches at the entrance ©刘瑞特

▼混凝土柱外圈设不锈钢吊顶,stainless steel ceiling outside the concrete columns ©刘瑞特

▼混凝土柱与不锈钢吊顶,concrete columns and stainless steel ceiling ©刘瑞特

吧台被设置在靠近厨房一侧,以便后勤操作。嵌入厨房墙面的定制不锈钢冷藏柜,兼具展示、冷藏和出餐等多重功能。8米长的悬浮吧台与建筑物原始结构相整合,通过建筑师、钢结构工程师以及咖啡师的紧密配合,钢结构主体和设备管线均巧妙地隐藏在吧台空腔内,同时满足其操作的合理性和功能性。其本身敦实的体量感和悬挑之间形成了奇妙的矛盾性和超现实感。与传统咖啡吧台不同,完全悬浮的吧台可让顾客直接观看到长吧台后咖啡师们的脚及运动轨迹。同时,dongqi以此与本项目的平面设计相呼应,表达Basdban品牌的诙谐气质。

The bar counter is arranged close to the kitchen to facilitate preparations. Customized stainless steel refrigerators fit into the wall of the kitchen has multiple functions such as displaying, storing ingredients and handing over dishes. The 8-meter-long floating bar counter is integrated with the original structure of the building. Close collaboration between the architects, steel structure engineers and baristas has made it possible to cleverly hide the steel structures and pipelines in the cavity of the bar counter, while allowing baristas to prepare coffee more easily. The massive volume of the table floating above the ground makes one feel surreal and paradoxical. Different from traditional coffee bar counters, the fully floating table gives customers a direct view of how the baristas move behind the long bar counter. At the same time, dongqi echoes the graphic design of this project to express the quirkiness of the Basdban brand.

▼悬浮的吧台,floating bar counter ©刘瑞特

室内墙面在吧台高度以下统一为镜面,镜子锐利和通透的质感和不锈钢相得益彰,低调的衬托周围的历史痕迹。吧台正对一侧墙体整体使用单向镜作为完成面,其后隐藏LED屏幕,镜面将整体空间中的横向线条延伸的同时可成为视频内容的载体。地面将粗旷的混凝土抛光,同时在入口处将抛光的表面局部再次拉毛。

Mirrors are used as the materials for the walls from the height of the bar table down to the ground, the sharp and reflective feature of which goes well with stainless steel while serves as a foil to the surrounding historical traces. One-way mirrors are used as the finishing on the wall facing the bar counter, behind which hides a LED screen. The mirror finishing extends the horizontal lines in the entire space and can be meanwhile used for video display. The rough concrete floor is polished, and partially roughened again at the entrance.

▼吧台下方的墙面均为镜面,the walls below the bar counter are covered by mirrored stainless steel ©刘瑞特

▼吧台上方灯光,lighting above the bar counter ©刘瑞特

▼卫生间,toilet ©刘瑞特

▼砖墙与不锈钢细部,details of the brick wall and the stainless steel ©刘瑞特

▼细部,details ©刘瑞特

设计:2019年10月
完成:2020年5月
面积:200平方米
设计:dongqi Architects栋栖设计
设计团队:姜南,马翌婷,何玮婧
网站:www.dong-qi.net
客户:巴适得板
结构设计:袁鑫事务所
总承包:凡泰装饰
摄影:刘瑞特
地址:中国上海市愚园路546号

Deign: Oct, 2019
Completion: May, 2020
Area: 200 sqm
Architect: dongqi Architects
Project Team: JIANG Nan, Yiting Ma, Weijing He
Website: www.dong-qi.net
Client: Basdban
Structural Engineer: XinY Structrual Consultants
Contractor: TAI Architecture & Decoration
Photography:Raitt Liu
Location: 546 Yuyuan Road, Shanghai, China

More:栋栖设计。更多关于他们:dongqi Architects on gooood

 

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment