Atrium House by Tham & Videgård Arkitekter

A continuous ring around the atrium and frame windows towards the landscape

Project Specs

Location:

来自 Tham & Videgård Arkitekter 对gooood的分享。更多关于:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood
Appreciation towards Tham & Videgård Arkitekter  for providing the following description:

Atrium 住宅是一个供一家三代人在波罗的海哥特兰岛度假的居所。它伫立在一千年前海岸线形成的小山脊上。与开阔的景观相相比,住宅更像是一面低矮的墙。设计师将中庭设计为一个固定的核心点、一间带有遮蔽的室外房间,内部空间围绕着完全封闭的中庭布局。场地剩余部分维持牧场原状,放牧的绵羊避免土地植被蔓延生长为一片丛林。

▼开阔景观之中的住宅外观,exterior view of the house in an open landscape

Atrium House is a vacation home for a family of three generations on the island of Gotland in the Baltic Sea. It is built on a slight ridge that marks the former location of the coastline a thousand years ago. In relation to the open and expansive landscape, the building seems more like a low wall than a house. It is built around a completely enclosed atrium courtyard that is designed to serve as a fixed point, a sheltered outdoor room. The rest of the property is left undisturbed as a meadow where grazing sheep prevent the land from returning to forest.

▼阳光、树木、积雪、住宅,相映成辉,sunlight, tree, snow and house shine together

受哥特兰当地农业建筑的影响,砖石结构的住宅使用了自然石膏色搭配炭黑、氧化锌外部金属构件和松油处理过的橡木门窗。大面积的滑动玻璃窗仿照谷仓建筑一样的形式安装在住宅外墙表面,内门也沿着墙的表面安装以维持墙面完整。

Inspired by the impressive materiality of Gotland’s vernacular agricultural architecture, the masonry construction has a natural plaster colour that has been mixed with carbon black, exterior metal parts made of oxidised zinc, and oak doors as well as windows that have been treated with tar oil. The large sliding glass windows are mounted on the surface of the exterior walls, according to the same principle as many barn doors. Also the interior doors are surface‐mounted, allowing the walls to appear unbroken.

▼石膏色砖石结构的住宅,滑动玻璃窗按照谷仓建筑一样的形式安装在住宅外墙表面,the masonry construction has a natural plaster colour and large sliding glass windows are mounted on the surface of the exterior walls, according to the same principle as many barn doors

住宅虽然狭窄,但是拥有朝向外部景观的宽敞窗户,内部空间带有壁龛特征,仿佛是开放景观之中的一个庇护所。整体屋顶保持同一水平高度,内部地面随着周围地形升降,形成围绕着中庭呈环状布局、高度变化多样的主体空间,组成连续空间的体块内容纳了一系列的小房间。

The house is narrow, but its openings facing out are wide, giving the interior the character of a niche like shelter in the open space of the landscape. While the roof maintains a consistent elevation throughout the house, the interior floor rises and falls in accordance with the surrounding terrain. This means the height of the ceiling varies within the main spaces, which are arranged in a continuous ring around the atrium. Within this continuous space, the smaller rooms are assembled in a number of solid blocks.

▼简洁的起居空间:屋顶保持一致的水平高度,地面随地形变化,view of the clean living room: the roof maintains a consistent elevation throughout the house, the interior floor rises and falls in accordance with the surrounding terrain

▼穿过起居室到达用餐空间,walk through the living room to the dinning room

▼狭窄的房间拥有朝向外部景观的大面积窗户,narrow space has wide window towards the landscape

▼外部景色经窗户形成一幅幅框景画,the landscape is framed by house windows

▼组成连续空间的体块容纳了一系列的小房间,the smaller rooms are assembled in a number of solid blocks around the atrium

▼休息睡眠区域,sleeping area

▼模型,model

▼平面,plan

▼立面 & 剖面,facade & section

Architect: Tham & Videgård Arkitekter, Sweden
Team: Bolle Tham (chief architect), Tove Belfrage, Martin Videgård (collaborators) Project: 2002‐2004
Built: 2006‐2010
Photographer: Åke E: son Lindman
1st prize for CO2‐optimized New Buildings at the ECOLA Awards 2012, Germany.

More:  Tham & Videgård Arkitekter。更多关于:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment