Apartamento na Almirante Reis, Lisbon by BALA atelier

the respective construction methods coexisting harmoniously

Project Specs

Location:

感谢 BALA atelier 予gooood的分享以下内容。更多关于他们:BALA atelier on gooood
Appreciation towards BALA atelier for providing the following description:

本案中,设计师对一栋1906年代房屋的阁楼空间进行了改造,旨在通过现代干预建立起不同时代和生活方式的联系,使新与旧的痕迹得以和谐并存。在这套90平方米公寓的改造中,设计师不仅改善了居住环境,还将建筑原型视为宝贵的历史遗产,尽可能保留与延续了具有时代特征的元素。

By intervening on a roof space, more specifically in the attic of a building dating from 1906, in the 21st century, a dialogue is established between the different times and ways of living, but also between the respective construction methods that should coexist harmoniously. Thus, in the genesis of the rehabilitation intervention of this 90 sqm apartment, in addition to reverse the weak pre- existing living conditions, the preservation of the historical legacy of this constructive typology was also pursued, conserving the elements considered to be relevant to the characteristics of that time period.

▼空间概览,overview © Ivo Tavares Studio

石雕、不规则石墙、木梁以及屋顶的柱子都暴露在外,展示着原始的结构。设计师采取十分细致的改造策略,谨慎地处理细节。经过协调性与兼容性的评估,他们最终选择了松木作为改造的主要材料。

Examples of this are the stonework, the irregular stone masonry wall, the wooden beams and pillars of the roof, which are revealed and become a memory of the original construction system. A rigorous approach is established with  a  special  focus  on  detail,  choosing the pine wood as the primary material,  valuing  the  harmony  and compatibility between this material and the others selected.

▼坡屋顶下的起居空间,living space under the sloping roof © Ivo Tavares Studio

▼以松木为主要材料,choosing the pine wood as the primary material © Ivo Tavares Studio

起初,公寓内天花板较低,且分隔成了不同房间。经过改造,原有的阁楼空间得到利用,天花板向上拓展,空间变得更加开放通透。

The apartment was initially very partitioned and with low ceilings. Its spatial transformation arised immediately and intuitively, and involved transforming into a more open plan with higher ceilings taking advantage of the preexisting attic.

▼开放厨房,the open kitchen © Ivo Tavares Studio

▼餐桌,the dining table © Ivo Tavares Studio

▼大面积置物墙,the large shelf © Ivo Tavares Studio

▼烹饪台,the kitchen countertop © Ivo Tavares Studio

不同功能区围绕着开放的中央区域进行布局,建立起紧密的视觉联系。东西方向的视觉轴线赋予空间更强的进深感,并有利于通风和自然采光。公寓的新布局将带给人们更加动态灵活的居住体验。

Opening the central area, a new functional organization is established, with greater visual relations between the different spaces. Its volumetric was increased, the depth of the apartment was enhanced in its visual relation of the east/west axes, and the natural lighting and ventilation increased.  The new configuration of the space allows a dynamic and flexible experience of the house.

▼东西方向的视觉轴线,visual relation of the east/west axes © Ivo Tavares Studio

▼抛光黄铜制成的隔断,partition made of polished brass © Ivo Tavares Studio

设计师将原来封闭的厨房改造成天花板更高的开放空间,在中央布置了宽敞的烹饪台和餐桌。抛光黄铜隔断围合了中央卧室,反射出四周的景象,使体量在阁楼空间中脱颖而出。半开放的卧室与其他区域相互连通,金色天鹅绒和丝绸窗帘可自由拉开与闭合,与水平延伸的黄铜墙共同构成了一道独特的风景。

The closed kitchen space is abandoned and a large kitchen countertop and dining room are defined in the central space with a greater ceiling height. This new interior and central volume stand out from the attic as it is covered in polished brass, reflecting the spaces around it. The informal bedroom space relates to the others in the house and can be opened or closed through a scenic element – a golden velvet and silk curtain – that runs along the extension of the brass wall.

▼黄铜隔断与窗帘围合的卧室,bedroom enclosed by brass partitions and curtains © Ivo Tavares Studio

▼从卧室看露台,view of the patio from the bedroom © Ivo Tavares Studio

▼坡屋顶下的空间,bedroom under the sloping roof © Ivo Tavares Studio

▼壁炉,the fireplace © Ivo Tavares Studio

改造后的浴室布置在公寓内侧,使大空间四周都可以与外界连通。作为唯一的封闭空间,设计师在浴室上方增加了天窗,巧妙地引入了自然光线。

The relocation of the bathroom to the interior of the apartment makes it possible to free all the windows to the central space. This bathroom becomes the only interior space of the house, in which a light tunnel with skylight is introduced.

▼浴室,bathroom © Ivo Tavares Studio

色彩丰富的墙纸包裹住旧烟囱,与浴室瓷砖和厨房台面的缤纷图案相互呼应。设计师还精心挑选了家具、灯具、地毯与植物,共同营造出室内氛围。

The wallpaper introduces a rich chromatic palette, which spreads to the ceramic tiles of the old chimney and bathroom walls and to the kitchen countertop stone. Furniture, lamps, rugs and the plants were carefully selected as an extension of the architectural project narrative.

▼细部,details © Ivo Tavares Studio

▼图纸,the drawings © BALA atelier

Project name: Apartamento na Almirante Reis
Architecture Office: BALA atelier
Main Architect: Mariana Póvoa, Sílvia Rocio, Pedro Pedroso
Website: www.bala-atelier.com

E-mail: bala@bala-atelier.com
Instagram: https://www.instagram.com/bala.atelier/
Location: Avenida Almirante Reis, Lisboa, Portugal
Year of conclusion : 2020
Total area: 90m2 / 90 sqm
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Website: www.ivotavares.net
Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

More: BALA atelier  更多关于他们:BALA atelier on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment