CEIP IMAGINALIA by DR Diaz Romero Arquitectos

Play with contrasts of color, texture, light and space

Project Specs

Location:

非常感谢 DR Diaz Romero Arquitectos 予gooood分享以下内容。更多关于他们:DR Diaz Romero Arquitectos on gooood.
Appreciation towards DR Diaz Romero Arquitectos  for providing the following description:

项目坐落于西班牙阿尔巴塞特省,学校的设计秉承了严谨的几何美学与传统的教室布局逻辑,在财政资源极其有限的情况下,为孩子创造出充满童趣的教学与生活环境。由于学校坐落在城市的新街区,当地的建筑特色尚未成型,因此赋予了建筑师极大的自由度,使建筑可以从现有的设计风格跳脱出来。

This School is a project governed by strict regulation, conventional classroom distribution and extremely limited financial resources. It is situated in a new neighborhood of the city, still nondescript in character; allowing us to free ourselves from existing styles.

▼项目概览,overall of the project © Miguel Souto

基于严谨的几何审美原则,大胆的色彩对比与立体构成使建筑的外观从周围的环境中脱颖而出。红色纹理混凝土与光滑的白色丙烯酸砂浆相结合,形成了特点鲜明的外立面。红与白的对比,粗糙与光滑的对比,鲜明的光影与丰富的开窗形式均是设计中的重点。在主立面上,两处巨大的悬臂浮在空中,悬臂结构上的开口标记出小学与幼儿园的主入口。

With these strict starting guidelines, we planned a building that stands out for the formal expressiveness of the façade and confident use of shape and the colour contrast, between the red textured concrete wall and the smooth white façade of acrylic mortar. Contrasts stand out: red and white / smooth and rough, as well as textures, shadows and different window spaces. On the main façade, two large cantilevers levitate, marking the primary and children’s entrances with large perforations that allow the entry of light and nature.

▼两处巨大的悬臂标记出小学与幼儿园的主入口,two large cantilevers levitate marking the primary and children’s entrances © Miguel Souto

▼主立面,the main façade © Miguel Souto

▼悬臂结构上的开口在墙壁上投下光影,large perforations that allow the entry of light and nature © Miguel Souto

尽管建筑物的功能受到地方政府的严格管控与规划,巧妙的设计却使建筑的形式得以扩展延伸,形成丰富的变化,带来了自由与灵活的感觉。设计旨在将建筑本身变成教育的重要一环,使小朋友们从童年开始就受到良好教育的熏陶,进而对当地社区产生积极的影响,为当地居民营造出良好的教育教学环境。

The function of the building, strict in regulation, and plan imposed by the regional government, is extended with shapes used, and with the design brings a feeling of freedom and flexibility. The building becomes a major player in the educational project, inspiring from childhood and influencing the community, achieving educational spaces that positively affect the learning environment.

▼小学北立面,back facade of the primary school © Miguel Souto

▼带有纹理的红色混凝土墙面,Red concrete wall with texture © Miguel Souto

抽象而精确的几何形状展现出当代的设计语言,为建筑赋予了理性与诗意。存粹的几何体量加上对不同开窗形式的深入研究,最终构成独一无二的建筑形式。结构上的开口,以及三角化的凉棚创造出最吸引人的光影效果。此外,建筑师还将幼儿园部分的立面向外部空间打开,使光线最大化,并将建筑简化为几何形状、构图和色彩。

The building with abstract and precise geometry, generates poetic spaces in all its dimensions with a contemporary formal language free of fashions. We proposed a pure shape with strange and studied arrangements of different sized window spaces. We perforated the structure, triangulated the pergolas looking for the most attractive shades. We flared the window opening in the infant school to maximise light and we reduced the architecture to geometry, composition and colour.

▼幼儿园一侧立面,facade of the infant school © Miguel Souto

▼幼儿园立面相室外打开,使光线最大化,window opening in the infant school to maximise light © Miguel Souto

教室均匀分布在巨大的红色混凝土庭院四周。体育馆则成为幼儿园和小学之间的连接与过渡,前廊屋顶上的天窗形成了不同功能分区之间的流动边界。设计旨在通过对比的游戏,寻找不朽的意义与感性的脆弱。建筑师为坚实的混凝土着色,并赋予其粗糙的质感,而光滑的白色立面则是“脆弱”的最好表现。另一方面,建筑体量中虚实的对比,则创造出明亮而优雅的空间。

The large red concrete patio around which the classrooms are distributed. The gymnasium acts as a link between infant and primary schools, with large perforations on the roof making fluid boundaries between uses. We play with contrasts and look for monumental meaning and fragility at the same time. We pigment the solid concrete and we texturize it in opposition to the fragility of the smooth white facades. We flirt with full and empty spaces creating imposing light and elegant spaces.

▼小学教室一侧中庭 – 红与白的对比,courtyard of the primary school with the contrast of red and white © Miguel Souto

▼巨大的红色混凝土庭院,large red concrete patio © Miguel Souto

▼体育馆前廊屋顶上的天窗形成了不同功能分区之间的流动边界,The gymnasium with large perforations on the roof making fluid boundaries between uses © Miguel Souto

在本项目中,建筑从周边环境中脱颖而出,成为社区发展的重要里程碑。对当地人来说,在学校周边散步是一件十分愉悦的事情。有些建筑是为场地而建造的,而本项目则是因场地而生,由场地引导,最终与环境融为一体。

The building is striking in the environment, becoming a milestone in the neighborhood. Strolling around the neighborhood is a pleasure to see. Some projects are created for a site, but here the project was led by the site itself.

▼小学一侧室外楼梯,outdoor staircase of the primary school © Miguel Souto

▼楼梯细部,details of the stairs © Miguel Souto

▼建筑细部,details of the architecture © Miguel Souto

▼材料细部,details of the material © Miguel Souto

在内部,功能分区之间的边界被刻意地柔化,视觉上,小学与幼儿园自然地融合在一起,在这里,不同年龄阶段的孩子们都可以共同玩耍交流。空间的功能不是单一的,例如:室内体育馆带有走廊、餐厅以及室外露台;而教室的定义也十分模糊,室内空间与室外空间相互交织,营造出自由开放的氛围。外部的色彩再次巧妙地出现在室内,室内设计中采用的平面图案则进一步彰显出教育的主题。

The uses merge. Primary and infant school merge visually, mixing the age groups; the gym with the corridors and the dining room and the patio, It is not clear what is classroom, what is interior, what is outside. The colours of the exterior appear again subtly in the interior and we promote the theme of education in the interior design through graphics.

▼多功能的室内空间,interior with multifunctions © Miguel Souto

▼外部的色彩再次巧妙地出现在室内,The colours of the exterior appear again subtly in the interior © Miguel Souto

▼平面图,plan © DR Diaz Romero Arquitectos

▼剖面细部,detail sections © DR Diaz Romero Arquitectos

Project Name: CEIP IMAGINALIA
Office Name: DR Diaz Romero Arquitectos
Office Website: http://diaz-romero.com
Social Media Accounts: @diazromeroarquitectos
Contact email: info@diaz-romero.com
Firm Location: Albacete, Spain
Completion Year: 2020
Gross Built Area (m2/ ft2): 3320m2
Project location: Albacete, Spain
Lead Architects: Consuelo Diaz Romero & Juan Tomás Diaz Romero Lead Architects e-mail: info@diaz-romero.com
Photo Credits: Miguel Souto
Photographer’s Website: www.miguelsouto.com
Photographer’s e-mail: miguel@miguelsouto.com
Social Media Accounts: @miguel__souto

MORE:  DR Diaz Romero Arquitectos ,更多关于他们:DR Diaz Romero Arquitectos on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment