A New Sound Studio for La Hacienda Creative by Newsam Construction + MXMA Architecture & Design

The unique sound studio.

Project Specs

Location:

来自 Newsam Construction + MXMA Architecture & Design 对gooood的分享。更多请至:Newsam Construction on gooood, MXMA Architecture & Design on gooood 
Appreciation towards Newsam Construction + MXMA Architecture & Design for providing the following description:

经过全新的整修,位于蒙特利尔St-Henri街区的RCA Victor Studio日前在再次开幕。作为加拿大首屈一指的音乐制作公司,La Hacienda Creative将成为这栋465平方米建筑的新主人。 Newsam Construction的负责人Paul Schapira以及MXMA Architecture & Design的创始建筑师 Maxime Moreau将全新的形象赋予这栋独具历史的建筑,并将其引向全新的未来。

自项目开始,来自Newsam Construction的Paul Schapira便向La Hacienda公司的Alexandre Beaulieu, General Manager和Brian D’Oliveira讲述了关于此次改造的详细内容。原属RCA Victor Canada的这栋建筑,曾是当地音乐产业中最重要的建筑之一,早在1940年代就因其独特的建筑声学工程而享有盛誉。基年荒废与毗邻交通要道的特殊环境,使其再创辉煌的愿景变得异常遥远和难以实现。

Newsam Construction and MXMA Architecture & Design are proud to announce the rebirth of the former RCA Victor Studio in the St-Henri district, in Montreal. La Hacienda Creative, a leading Canadian sound creation studio, becomes the new tenant of the emblematic 5,000 sq. ft. (465 m²) space. In breathing new life into the building, Paul Schapira, head of Newsam Construction, and Maxime Moreau, founding architect of MXMA Architecture & Design, have succeeded in paying homage to its historic past, while envisioning a vibrant future.

From the onset of the project, Alexandre Beaulieu, General Manager of La Hacienda, and Brian D’Oliveira, the company’s Creative Director, received guidance from Newsam Construction’s Paul Schapira, who provided a very specialized construction approach to their new premises. The defunct RCA Victor Canada site was originally one of the most important buildings in the sound and music industry, renowned in the 1940s for its rare acoustical engineering. After years of neglect, recapturing the historic essence of the space would prove to be a formidable challenge, particularly given its proximity to a major highway. 

▼录音室内景,interior view

 

协作过程
Collaborative process

“业主希望与有创造性的建筑师合作”Paul Schapira解释道。“Maxime和我已有多年合作经验,因此,与他的再次联手也是顺理成章的。”

“我们与客户的良好合作,是建立在共同的价值观之上的。”Maxime Moreau说道。“我们希望通过与客户的交流,了解他们的所需,并在他们的诉求之上注入更大的创意,将项目最优化实现,而不是把每次合作视为简单的金钱交易。”

“The clients wanted to work with an architect with creative ideas,” explains Paul Schapira. “Maxime and I have worked together on several projects over the past three years and I immediately thought that he was the right person for this job.”

“When we agree to work with a client, it’s because they understand the added value of close collaboration with an architect,” says Maxime Moreau. “Rather than approaching projects in monetary terms, we strive to infuse even greater passion into a client’s ideas, and to take them to a level they thought was unattainable.”

▼由协作的录音室氛围,the collaborative atmosphere that the design expressed

于是,项目实施的第一步便是对客户进行深入的了解,了解他们的所求所想。Maxime Moreau相信,设计师与客户的密切沟通,有助于为老建筑注入全新的活力。项目之初的探讨阶段,便是设计师对客户解读设计构思,保证他们的实时参与性,并及时对项目创意提出建议和补充。La Hacienda Creative希望在此打造一个创意的空间,并注入一个充满活力的音乐世界。项目确立之后, MXMA 和 Newsam两家公司便着手解决各种技术、材料和建造工程问题。Alexandre Beaulieu也投入到项目的实施当中,而Newsam则专注解决技术和建造难题,以及协调项目各部分的关系。

The process begins with understanding who the client is and where their vision is headed. Maxime Moreau believes that a shared vision between the architect and the client is the catalyst for developing more creative solutions that transcend traditional architecture. From the outset, the strategy was to provide the client with design reference points and ideas, enabling the client to participate in the creative process and to reinforce it. La Hacienda Creative wanted to develop a hub of creativity, while instilling a sense of community that would be reflected in the built environment. Once the plans were drawn up, MXMA and Newsam tackled the technical challenges of the project, as well as the materials, construction processes and design elements. Alexandre Beaulieu was also fully invested in achieving the common goal. While Newsam focused on the construction and technical challenges of the site, the collaborative process between the parties continued on all levels.

▼录音室内景,interior view

“我对La Hacienda的愿景是,希望这里成为一个与众不同的音乐工作室”Brian D’Oliveira说道。“这里是创意的发生地,而非仅仅是传统的录音室或后期制作工作室。在这里你可以历经音乐制作的各个阶段。”

“我的角色是确保建筑空间美学的连贯性,”Maxime Moreau解释道。“在保证项目各部分分开实施不受干扰的前提下,也要确保项目的整体性不被破坏。”

“My vision for La Hacienda was to make it a very different studio,” says Brian D’Oliveira. “It’s more of a venue for a creative team than a traditional music studio or post-production studio. It’s an integrated space where all stages of sound production can be realized.”

“My role was to ensure aesthetic continuity of design elements throughout the building,” explains Maxime Moreau. “In addition to the design of each piece, it was necessary to ensure a homogeneous transition between the spaces.”

▼细节设计,detail

   

 

社区意识
Sense of community

进入 La Hacienda Creative的全新环境,来访者便能感受到空间所表达的社区精神。开放的入口接待处让来访者如踏入自家客厅般舒适。除功能性结构外,挂在墙上的乐器向来访者强调了La Hacienda环境主题。这种协作分享的空间精神,在工作室巨大的玻璃窗和开放洗手池的设计中得到加强。巨大的厨房空间为各种活动提供了有利场所。

Community spirit sets in at the entrance to La Hacienda Creative’s new facilities. People feel welcome in a large open reception space that feels like a living room. Beyond the effective design elements, wall-mounted instruments convey La Hacienda’s spirit to every guest. A spirit of sharing and connection is also conveyed by large windows looking into the studios, and by the communal sink outside of the washrooms. The kitchen area, with its large island, is designed to host events.

▼入口接待处的亲密氛围,the intimacy of the reception area

▼厨房为休闲活动提供场所,the kitchen area is designed to host events.

▼开放式洗手池,the washroom

Satellite Room房间的名字取自加拿大第一颗人造卫星。简单开放的座席让乐队成员可以自由组织协作空间。与此同时,该空间还可以满足各种小型会面和音乐演出,其上的开放楼梯间也是如此。而夹层之下则腾出一间乐器维修工作室。朝南的巨大开窗让室内环境即便在阴郁的天气里也能感受到光明。除此之外,该巨型开窗令室内享有远眺历史建筑的良好视野,在内外的对视中,体验时代的变迁。

On the other side is the Satellite Room, named for its historic role as the birthplace of Canada’s first satellite. Bleacher seating allows teams to work in a reflective space away from their desks. The space also promotes open-air meetings and musical performances, as does the open staircase that ascends one level. Under the mezzanine, the repair and transformation of instruments is carried out in an open workshop area. Once dark and gloomy, the MXMA team transformed the space into a bright and lively place through the integration of new windows overlooking a terrace to the south. In addition to providing an abundance of natural light, they offer views of the historic building, also visible from the bleachers, like a window on the past of a great era for the sound industry.

▼夹层下的乐器维修室,the repair and transformation workshop of instruments

▼巨型开窗令室内享有远眺历史建筑的良好视野,the window offer views of the historic building

 

求新与借用
Something borrowed, something new

选材过程中,为了不超出预算,Maxime Moreau决定尽量保留原建筑的混凝土楼板。原建筑地板由瓷砖铺面,此次改造中,设计师用清漆刨花板覆盖了夹层和楼梯地板。这一设计引发了室内空间与木质乐器的交错映像。一些原RCA录音室的房门被修复和保留,同时运用现代化手段对这些保留的工作室内部进行整修。除全新的音学墙壁外,所有房间的地板和天花板都具备隔音消音功能。此外,控制室的形态、材料及内装都焕然一新。

In order to stay within budget when selecting materials, Maxime Moreau decided to retain as much of the building’s existing concrete flooring as possible, which had previously been covered with linoleum tiles. Varnished chipboard panels cover the bleachers and stairs, evoking the complexity of wood instruments. Several of the old RCA recording studio doors were recovered as a design statement, while modern architectural solutions were applied to revamping the Victor Room, the building’s original studio. In addition to new acoustic walls, floors and ceilings, each room was designed to contain sound and to insulate other tenants of the building against it. Additionally, the shape, textures and finishes of the control room were completely redone.

▼设计师用清漆刨花板覆盖了夹层和楼梯地板,varnished chipboard panels cover the bleachers and stairs

▼焕然一新的控制室,the completely new space

   

“我们聘请了隔音材料的专家参与到该项目中。”Maxime Moreau说道。“我们拥有丰富的居住建筑经验,因此,这种形式的大小空间规划,和营造隔音空间使我们的强项。”

La Hacienda的天花板设计也非常考究,嵌入的弹簧有效防止的天花板的震动,而位于天花板之上的通风管道也尽量保持无噪音运行。不论是从混凝土梁的安置还是天花板的设置,Newsam和MXMA事务所都赢得了巨大的技术挑战,呈现出独一无二的La Hacienda音乐工作室。

“We brought expertise in soundproofing to this project, as well as notions of intimacy,” notes Maxime Moreau. “We are experienced in condo construction, so the idea of building small boxes within a large box, while designing acoustically independent parts, is one of our strengths.”

That expertise was also applied to the construction of La Hacienda’s ceilings, using springs to absorb vibration, and in the design of air-conditioning and heating systems that are extremely discreet and quiet. Despite an abundance of concrete beams and low ceilings, Newsam and MXMA overcame the buildings technical challenges in order to provide La Hacienda with a truly unique sound studio.

▼独具隔音效果的录音室,the acoustically independent room

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment