111 Building by Flores Prats

Social container

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢Flores Prats将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Flores Prats on gooood 
Appreciation towards Flores Prats for providing the following description:

这个位于巴塞罗那边缘,容纳了111户住户的社会性住房项目旨在成为一个促进邻里关系,增进相互了解的社会容器。该集体住宅提供了一系列公共空间以化解公众和私人领域的界限。中央露天院子就是一个社交平台,所有的房屋围绕这个院子,大家都能看到这个院子,同时设计又使得住户可以避开邻居的视线,隐私得到保护。这种具有张力的社交氛围和场景是这个项目成功的关键。

/wp-content/uploads/2013/02/_c_6957t-0i30XCjK5ZRDmTdZl8Wz7P_0w_RHYMakNNqDyQf0UqlyLLtBgxIBJZhZW_ODfpN6OpIZMsnGTijHpYslxpPt-f--_v.jpg

户型设计中将所有的设备和电器集中在一起,保证除卫生间和卧室外的空间开放。呈简明折线的动线让空间层次丰富。窗户设置保证了良好的通风。地下停车场区域挖出一个下沉的庭院,为停车区引入自然光,庭院里种上几棵大树。在这个项目中,建筑,场地,景观,邻里的潜力被最大限度挖掘。整个建筑为混凝土建筑,朴实无华的建筑也因此成为了前方松林最好的背景,映射着景观的变化的阴影和自然的纹理。表皮独特的波浪状均为植模板现场浇筑。其工业化的水准保证了完工时间。最后形成的表皮节奏鲜明,明暗对比强烈,并与附近的松林相得益彰。

/wp-content/uploads/2013/02/_c_7iMC4d0IHYu54rgI_gK5vbhvTfppI_wTUjX9CntDDMgnLkOW3UeZG6CugPQL3L9ity7WIjsYhs5xViILyOEnTuEvlGA2om5J.jpg

BUILDING 111
FLORES & PRATS ARCHITECTS

The Building 111 is a Social Housing project at the edge of Barcelona city. This project proposes not just to house 111 families in the same block, but also to act as a social container that encourages neighbours to relate and know each other, an experience of social relationships.

In our opinion, the future of collective housing should provide spaces for the neighbors to relate each other, not to isolate them. Therefore, the building proposes a series of common spaces where to meet and say hello when coming or exiting from home. The building intends in this way to dissolve the limits between the public and the private domains.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_BJPHw9Vdz-t0KAD-CPrTMe_wPlN_vzhsVFNEijZN_y63fkNeBmUeC0CdrRs-46FBj36MY-csTYI9W3va7eaSkvd6sQqwzWC3.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_PB6_QmYA2zxWEzgGcGsbUU33gCwN_eVRQhDJ7Pgta-Fqgx2WRh9O5uC6rgQMYWweWD-Cam5oQjnY6uvl5_v12ZJX8WOAuLfl.jpg

A big Central Patio is the core of the project, a social platform that relates families of very different origins. This central open piazza with playgrounds, surrounded by the houses, will concentrate all the attention and crossed sights among neighbours.

The scale of this courtyard -in order to keep privacy and at the same time provoke tension-, the relationship of this space to the open landscape in front, and all the social ambiences of the apartments towards this space -like balconies of a theatre, has been the key elements for the design.

A very special concrete façade gives character to the building, and also scales it in relation to the long distance of the landscape in front of it.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_FDCkSs0IyjP8mMuQZFZbt2hAsuc83_nEKnuBDEM70slnwr6k5UGDMRfNpmCkWhNxfVWwvl2g1SiUyDlBwmOw7nOldK2LaPEc.jpg

Inside the apartments, a central furniture for electrical households which concentrates all the cyclic domestic activities was designed. This organises the apartment around it, while the rest of the flat is open, except for one bathroom and one bedroom. The spaces flows from side to side, from street to courtyard, in a diagonal that makes the house a continue sequence of domestic situations. The openness of this interior organises a non-hierarchical living space, helping to avoid the difference of genders in the domestic duties.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_1JkI-JXDcNZhZdKYkSTdBtsty5qwCGyzyb4e3FD5mzYC8uGPkvyc0H1OW40gEcYpecwPMt1obN8c7J_puIhSSpj-u-YkN88N.jpg

All the dwellings cross from facade to facade, and therefore have crossed ventilation, good natural lightning, and shutters that can fold and project like a sunshade, in order to make a good control of the changes of temperature.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_mnFqSqqh8n1r7jdKPoiOAfJJ1wYCHga5wgoJnyFUEdQmuU5EaZBAW7fYvWyD4gxuuk4SYaIUSSrf1jwAXFtDRpuauyjEvQVZ.jpg

The project puts special attention to give natural light to the underground parking. This is possible due to a series of holes at the central piazza, which allow views to the access ramps of cars and a big pot for three trees. These are planted at the lowest level of the section, and grow to the level of the piazza, connecting the whole section. This central excavation puts building and neighbours in direct relationship with the landscape and its strong topography.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_-oK4KDg0PrpTuBgVMro61s7TGD275aF2kRxIJ0a9Dxf9HpZ_rhjgmTQfkl-6U5belmvi_rEaQGzkFB2DZ2wINcaJ2E3SYJWS.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_yH36gYBjmEqPOzrfgLXSAaJxbpMgZvQBPhP_Ma4QM9rthZqjNMsZpyxnUqp3vv9SVX7c2vOf-3kKpUpkOKzZJC3NIrdX_SAg.jpg

A very special concrete façade gives character to the building, and also scales it in relation to the long distance of the landscape in front of it. The textures of this place, characterised by a landscape consisting of pines and dried streams, suggests a facade formed by shadows and texture. Flowing over the cavities of this concrete surface, light creates continuity with the surrounding landscape.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_hhMuGTThWqZ50g9dqmqxUcqNmtp2XA95InZ_-riN2mgmZ8vjAYLrDJofuM5nEbbmKc52XEEyMBphDWkw0B_7SstLTIQi39Zn.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_N96Q_O2a5TAIvBQe_KI2Ipb4bsmcPWfg-D37215cOgfxHyWqdhJc64g9KLI0WsEfZQdxhoTWOmpQE8MkRn_VseXuMqYFFqIE.jpg

These load-bearing facades also provide the building with a good thermal mass. These were cast on site with polystyrene formworks, used here for the first time. These formworks were fabricated in a factory, industrialised to reduce the construction time on site, equilibrating the more careful and slow timing of the in situ concrete construction. The result is a facade marked with rhythm, light and shade, connecting the building to the surrounding pine forests.

/wp-content/uploads/2013/02/_c_RbeOYbYeekGwvVAwz6_krPPdraALKkRh6qD7fXpw2Y-odI_zlIzvCD9ZzIfo1zVmK8Zzh64qOPaUIYZlMWrxLfd7SL0vRS-7.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_r5kUeomUmR5szwBT-ch63QDEgQdVdIJpUAj3wWRY1xzFQvShMz63Ev1Lt6Rg0BPMSKoIB6Op_2hhKrfbyKyZ6WrIHA7ZittL.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_JvyCvZkroV3mqhmsshUAnJYC-gUnC2rZ8wmXLGRwpTvlU-rSsOudyxUZl2Q-tZ_vqUq0ZZvICfJgCFtE31C1hXPcDdzg7OpR.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_7iWd_q_VHIGjM5kqKT16CsQzUMama10kLG4c_9sLlTIO6J2g2MNiwjfAG3rRNj1xLNpojQF4WESes6w8xdUYN6ZXtIieaqoc.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_rym5FK8mENUqq49xnlSHg7BtLb3Ixmdgt-wdI_avfV0GNjWA1jUStf3hHDmgE8RKohbg4SC4YQHQG0d_q2Mp_NdayXY_WuZU.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_nct5EHYaQbqKCO0VoWTlYhISAllIMlZv70Mx6zcvXQb3yMTGLi3__GKm2iaAN-pNDbY8BWPKwPLg5g0J2JAcAqUmU0w8ABri.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_CfhQuUBC6X5mmn05uW_K2LColi4woexUAxzjCWiweyc_kjE3cOIUXKA3wqthOz6O_VU1W_KvScDRGNiwpxMNQsaWi0a-57vz.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_YdUzA5pCstorDczcwT56gV7mAEH29Af6RJKUGXIEapZtUcMK-niM1-c0BGmOlAQpGtBXfsDFIgJsVyO4oNR6d3pUv8TZ5_cM.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_rfl1O_y4Yr_3-Ac48ODdzi2CTS71uFBSLBvCdCjGeKjudccKAPaNq0h2mtzXdSYQjGi9jV-lotUTCgG2cbrlWiOXqvBsHR34.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_c4ODOvTdODlfXuqlH14tPcj1UbkRl-VHe1wITn5jfCZs7iQauNJVEbXMOX2M4rIgQXWJOh02phwRbsCIGikhHknfAQmdbrbR.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_DTgkFpV7fXft7hbVGIfgneBhwQNIqtH5wJfUfcDkjMQKhE8VnAN5ApSBxkXPrqPHq4Hke4itlvHVTIiOZAh8S9C9FmM7B05w.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_4dHUG2aItK1vTREG66bpHNSBown305IdnKBI4fWSeH-D_ss6N7yQ26UGb7ygoeGzD_1SI0kAkRj_dD-Da_NubVzqkFtLZro3.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_2dwge5rkatvJIHuZktweZ8692H55ApUOLGi8PWBqjIcnIYoUq0K7B5hITPMvK_IYoeCLWcXDok9mWEeUiMSg2V3MTW0a2Duw.jpg

/wp-content/uploads/2013/02/_c_lufDaUmfBsDXJgolBAkkRutEd6ilXai8m13_3cnRW0QKtvWNV5l3YtI9glP-dL4zaVqnO2rlTWfsau31I4WlT66QtOSXBk43.jpg

Situation: Terrassa, Barcelona.
Project: Flores & Prats Archs, Ricardo Flores and Eva Prats.
Collaborators of the office: Constanza Chara, Fotini Trigonaki, Natalia Uribe, Celia
Carroll, Robyn Creagh, Christine van Sluys, Laura Geraci, Jorge Lopez Conde, Abdulla
Al-Shamsi, Javier Lecumberri, Mar Garrido, Elvire Thouvenot, Eirene Presmanes,
Andrea Schneider, Filippo Abrami, Arabella Masson, Jorge Casajús, Horacio Arias,
Ellen Barten, Michelle Lopez, Nadia Mustopo, Lars Bach, Jonny Pugh.
Promoter/Client: Societat Municipal de l’Habitatge de Terrassa.
Builder: Dragados SA.
Competition: July 2004
Preliminary Project: December 2005
Construction Drawings:September 2006
Construction: March 2007 – April 2011.
Total budget: 8.937.927 euros
Built area: 14.000m2
Construction supervision: Ricardo Flores and Eva Prats.
Structural Advisor: Arch. Manuel Arguijo.
Quantity Surveyor: Xavier Badia.
Programme: 111 dwellings of one, two and three bedrooms,
including 8 dwellings with workshops,
111 parking spaces
and 4 commercial locals.
Dwelling built areas: – 32% of the total are dwellings of around 40m2 to 50m2;
– 61% of the total are dwellings of around 70m2 to 80m2;
– 7% of the total are dwellings with workshops, of around 130m2.
– 4 Commercial locals, with an approx. built area of 120m2 each.

MORE: Flores Prats,更多请至:Flores Prats on gooood