106 – Øki公寓,马德里 / elii

具有疗愈效果的家与办公室

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 elii 予gooood分享以下内容。更多关于他们:elii on gooood.
Appreciation towards elii for providing the following description:

项目坐落于马德里西南部的拉丁区,为一套旧公寓室内空间的全面改造。项目的业主是一位十分有想法的青年,他委托elii事务所将这个他曾生活了很多年的家翻修一新,并改造成全新的自宅与专业办公室。设计旨在通过回顾业主过往的记忆与人生经历,重新思考现在,设想未来,为业主开启人生的新篇章。设计的挑战在于如何通过空间来辅佐、促进、甚至加速这一思想主题。对设计师而言,本项目堪称一剂催化剂,为Las Aguilas地区众多千篇一律的集合住宅提供了优秀的改造范本。

The project involves the complete rehabbing of a flat in the southwest of Madrid. A young person decides to renovate the family home where he grew up and lived for many years to turn it into his new home and professional office. The project starts off with a review of memories, experiences and life lessons, to rethink the present and imagine a future for this new stage of life. The challenge lies in designing a space that facilitates, accelerates and accompanies this process; to devise a sort of home catalyst, located in the heart of a residential building in the neighborhood of Las Aguilas in the district of La Latina.

▼视频,video © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

项目改造的第一步是对原有住宅的室内功能分区进行重新规划。原住宅楼建于上世纪70年代,反映了基于国内规范的标准住宅平面,充满了对时代与历史的记忆。因此,设计师在公寓的平面中央规划了一个半圆形的开放空间,其余房间均围绕着这个空间组织。这种设置赋予了室内极大的灵活性,交叉的流线在减少步行距离的同时,促进了人们的互动,在最大程度上发挥出空间的潜力。

The first step consists of reprogramming the pre-existing dwelling: a flat loaded with memory, built in the seventies of the last century reflecting a generic typological scheme based on standardized domestic criteria. Accordingly, there is an open central space semicircular in shape, around which the rest of the rooms orbit. This provides a flexible scheme that fosters cross relations and promotes interaction, reducing walking distances and increasing the potential afforded by space.

▼分析图,diagram  © elii

半圆形的中央空间朝向住宅的主立面开放,充分利用自然光线营造出明亮通透的室内氛围。别具匠心的小空间设计为室内增添了几分趣味,例如:放置唱片机与唱片收藏柜的小角落,窗前舒适的躺椅沙发与投影屏幕,或是阳台上惬意的阅读空间等。原先作为室外空间的阳台现在则被规划到室内,阳台的边缘设有可完全打开的折叠玻璃幕墙。

The central space opens out towards the main façade, making the most of natural light. In addition, it integrates a number of unique points, such as an area for the turntable and the record collection, the space for the chaise longue and the projection screen or a reading point located on the terrace, where folding walls allow the façade to be opened completely to let this outdoor space to be added to the interior of the home.

▼半圆形的中央空间朝向住宅的主立面开放,The central space opens out towards the main façade © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼窗前舒适的躺椅沙发与投影屏幕, the space for the chaise longue and the projection screen  © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼放置唱片机与唱片收藏柜的小角落,area for the turntable and the record collection © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼由阳台看客厅,viewing the central area from the terrace © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼原室外阳台被规划到室内,outdoor space to be added to the interior of the home © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

厨房区域面向半圆形中央空间的中心点,两者之间形成了直接的联系。休息区和工作区位于中央区域的另一侧,并由过渡空间和存储空间分隔。浴室则位于厨房与工作室之间,浴室的门与周围的墙壁采用了相同的木制饰面,使卫生空间完美隐藏于墙面之后。

The kitchen area faces the center point of the semicircular room, favoring a direct relationship between the two. The resting and work areas complete the side band, and are separated by transitional and storage spaces. Lastly, the bathroom hugs the curve, completing the scheme, out of sight behind a hidden door.

▼厨房区域面向半圆形中央空间的中心点,The kitchen area faces the center point of the semicircular room © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼厨房概览,overall of the kitchen © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

流畅的几何形态、独特的背景空间尺度,以及巧妙的开口位置使这个家庭空间变身为摄影工作室。墙面的曲线由垂直的木制元素构成,这些元素利用了光学与色彩原理,营造出动态的视觉效果。当人们在空间中移动时,整个空间的振幅与深度都会随着视觉的残留而加深。路上的行人也可以瞥见到公寓内这神奇的景象,原木色与蓝绿色结合的墙面与城市中的绿植以及室外带有热带风情图案的遮阳篷一起组成活泼生动的生活图景。

The geometry, the background dimension and the position of the openings also make it possible to turn this domestic space into a photography studio. The curve is finished in vertical wooden elements that play on optics and colors, whenever the inhabitants move, creating a dynamic effect of vibration and depth in this special place. The single-leaf carpentries open out onto the urban landscape, interrupted only at specific points by the leaves on the trees or on the tropical prints of the awnings.

▼几何形态、背景空间尺度,开口位置使这个家庭空间变身为摄影工作室,The geometry, the background dimension and the position of the openings also make it possible to turn this domestic space into a photography studio © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼墙面的曲线由垂直的木制元素构成,The curve is finished in vertical wooden elements © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼由书房看中央空间,viewing the central open space from the resting area © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼利用光学与色彩原理,营造出动态的视觉效果,Using the principle of optics and color, create a dynamic visual effect © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

与客厅的明快不同,休息区以暗调为主。浴室内配有可调控的灯具,能够营造出丰富多样的色彩氛围。合理的开窗位置在室内形成良好的交叉通风,为夏季营造出自然舒适的体感环境。此外,项目中还采用了能源监测系统用来控制电力消耗,这种节能理念,将小尺度的家庭空间纳入了大规模的城市生态规划之中。

The resting area is finished in dark tones. The bathroom is equipped with luminaires that can be configured to create different chromatic atmospheres. Openings are arranged to facilitate cross ventilation in summer. Finally, an energy monitoring system can be used to control electricity consumption, connecting the domestic sphere with large-scale ecological programmes.

▼卧室,bedroom © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼浴室,bathroom © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

在本项目中,几何元素与空间尺度增强了设计的力量,引导居住者以不同的方式去体验与运用室内空间。106 – Øki公寓不仅是一个使人安居乐业的天堂,同时也是一个为人带来疗愈效果的地方。

The geometric and dimensional scheme intensifies the power of space, inviting (and inciting) users to appropriate it and to try out different choreographies of bodies and objects. The whole forms an open scheme for the hedonistic experience of its inhabitant; a place for ” self-care”.

▼项目细部,details of the project © ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

▼效果图,perspective drawings © elii

▼区位图,site location © elii

▼平面图,plan © elii

▼剖面图 1,section 1 © elii

▼剖面图2,section 2 © elii

Studio website: www.elii.es
Architects: elii – Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
Project coordinator architect: elii – Ana López
Development: elii – Ana López + Lucía Fernández + Laura Barros + Telmo Sagartzazu
Model: Havi Navarro
Construction: Aniceto Jiménez
Joinery: Alfredo Merino Caldas
Developer: Óscar Naranjo
Photography / Vídeo: ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Photographers website: www.imagensubliminal.com
BASIC DATA
Surface: 74.17m2
Date: 2019
Location: Madrid

More:elii 。更多关于他们:elii on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »