House B3 by Aretz Dürr Architektur

Rich surface created by glass, metal and fabric

Project Specs

Location:

感谢 Aretz Dürr Architektur 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Aretz Dürr Architektur on gooood
Appreciations towards Aretz Dürr Architektur for providing the following description:

业主委托设计师对位于德国Biberach an der Riß市中心的一栋独栋住宅进行向上扩建。原有建筑建于70年代,坐落在一处朝南的陡坡上。从北到南,基地在30米的距离上落差高达10米。房屋包含三个错开的楼层,相互之间没有直接的连接。楼梯与山坡平行,成为分隔生活空间的一道屏障。与花园的连接也未得到充分利用。

根据对已有建筑的分析,建筑师发现无论从结构还是空间上都难以增加高度,只能对原有结构进行延伸。因此,设计拆除了楼梯这一空间中的障碍物,使生活空间相互开放。原本封闭的住宅体块已经部分损毁,建筑师在其面向山谷的一侧加建了一个钢制框架结构,东西南三个方向以玻璃围合,提升了基地的可达性。茂盛的花园中是流动的生活空间,与葱郁的植物交织在一起。

▼项目外观,external view of the project ©Luca Claussen Fotografie

The construction task was to raise the height of a single-family dwelling in a central location in Biberach an der Riß. The existing building from the 70s stands on a steep south-facing slope. From north to south, the plot drops by ten meters over a distance of 30m. The house extended over 3 split-level floors, which had no direct spatial connection to each other. The staircase, which ran parallel to the slope, stood as a barrier between the living spaces. Connections to the garden also remained largely unused.

The as-built analysis clearly showed that the building fabric neither structurally nor spatially justified an increase in height and thus the continuation of the existing structure. The realized design therefore removes the staircase, which was perceived as a spatial barrier, opens the living spaces to each other and adds to the solid building, which was partially demolished, on the valley side a steel skeleton structure enclosed in glass in an east-south-west direction, which makes the actual quality of the site tangible and accessible: The flowing living space in the middle of the slightly overgrown garden interwoven with lush vegetation.

▼施工过程,原有建筑外加建钢结构玻璃屋,construction project, adding a steel structured glass house outside the existing building ©Aretz Dürr Architektur

改造后,项目从一座独栋住宅变成了一栋多家庭寓所,包含两个独立入口、垂直交错、自给自足的居住单元,与基地在地面层相连。项目一层与街道标高一致,设有带餐厅的厨房、门厅、客用厕所、卧室、书房和浴室。较低的居住单元由三个错层组成,包含三间卧室、壁炉房、两间浴室和新的位于山谷侧花园层的起居餐厅,入口层的壁炉房也面向花园开放。新建的室外楼梯将人们带进这个开放的空间,欣赏由钢制框架、绿色花园和Rotbach山谷共同组成的惊人美景。令人没有想到的是,电梯的起始层位于坡顶的车库,一路向下连接各个楼层,最终到达花园。

The converted single-family residence becomes a multi-family dwelling consisting of two vertically stagged, self-sufficient and accessible residential units, each connecting to the existing site at ground level.  The first floor, which is the same level as the street, includes an eat-in kitchen, hallway, guest toilet, bedroom, study and bathroom. The lower living unit extends over 3 offset split-level floors with 3 bedrooms, fireplace room, 2 bathrooms and the new living and dining room on the valley-side garden level, to which the fireplace room on entrance level now opens itself. The new exterior staircase leads into this open space structure and provides an unexpected view of the steel frame building, the green garden and the Rotbach Valley. Just as unexpectedly, the elevator begins in the uphill garage, leads over all floors and ends on the garden level.

▼玻璃房中的居住单元,客厅与花园相连,residential unit in the glass house, living space connected with the garden ©Luca Claussen Fotografie

新建筑的形式完全遵循结构构件和秩序。14100×100毫米的纤细立柱按照1.95米的柱网排布,支撑两层跨度为6.5米的组合楼板。抗风拉杆位于楼层转角,裸露在外。钢结构外包裹被划分为三层的金银细工铝制框架,与实际只有两层的居住结构形成有趣的互动。

The new building derives its form solely from its structural components and their structural order. 14 slender steel columns (100x100mm) on a 1.95m axial grid support the two floor slabs, which are designed as composite slabs with a 6.50m span. The floor-by-floor wind bracing in the corner bays remains visible. A filigree aluminum post-and-beam façade wraps around the steel structure and plays with the two-story structure of the residential floors, which are divided into three heights.

▼转角处裸露的抗风拉杆,visible wind bracing in the corner ©Luca Claussen Fotografie

▼三层铝制框架与两层楼板形成有趣的互动,aluminum frame divided into three levels playing with the two-floor residence ©Luca Claussen Fotografie

织物遮阳板保护玻璃建筑免受夏季烈日的毒晒,同时保留看向花园的景观。需要的时候,住户可以拉上窗帘,保证隐私。

The textile sunshade forms a second level that protects the glass building envelope from overheating in the summer like a veil, while at the same time allowing a view of the garden. Curtains create privacy when needed.

▼遮阳板保证空间隐私,sunshade ensures the privacy of the building ©Luca Claussen Fotografie

建筑中的不同构件,包括支撑结构、立面、遮阳板和窗帘共同创造了一个如同织物一般且拥有空间深度的临时性结构,随时间、使用方式和光照情况而变化。

The various components of the supporting structure, facade, sunshade and privacy screen create a fabric-like, spatially deep, ephemeral structure that changes depending on the time of year and day, the form of use and the mood of the light.

▼不同构件形成丰富的立面,different components creating a rich facade ©Luca Claussen Fotografie

▼平面图,plan ©Aretz Dürr Architektur

▼立面图,elevations ©Aretz Dürr Architektur

▼剖面图,section ©Aretz Dürr Architektur

Architects: Aretz Dürr Architektur
Area: 120 m²
Year: 2020
Photographs: Luca Claussen Fotografie

More: Aretz Dürr ArchitekturAretz Dürr Architektur on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment