Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

The creek generates a tranquil as well as meditating atmosphere into the central garden

Project Specs

Location:

非常感谢 张唐景观 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Z + T STUDIO on gooood
Appreciation towards Z + T STUDIO for providing the following description. 更多关于他们:Z + T STUDIO on gooood

樾园在设计之初,就确定了要走的是源于苏州园林但并不直接抄袭苏州园林的路子,希望通过探索,创造一个既现代又具有苏州文脉的当代苏州园林。通过研究,我们认识到苏州古典园林以摹写自然而又高于自然闻名于世。而提起苏州园林,不得不提的莫过于历经沧桑古朴典雅,堪称中国园林文化奇葩的太湖石。太湖石享有千古名石的盛名,在一千年前的唐代已经广受文人雅士甚至帝王的偏爱,应用到造园之中。明清时期皇家御园达官贵人私家庭院,无不以太湖石来装饰点缀,成为中国园林特色之一。苏州留园的“冠云峰”可以说是苏州园林的标志性景观。建筑设计提出来一个“蚀”的概念,建筑就像一个太湖石的片段,被时光腐蚀出一个个的空间。景观设计延续了建筑概念,并在其基础上有了更深层次思考。

Yueyuan Courtyard is a courtyard of the sale center of a new development at Mudu village of Suzhou city. Z+T Studio was commissioned to design the place merging modern approach and function with oriental aesthetic sensitivity. It is a place depict the elegant  design of the upcoming development, as well as a place to make sales of the development.  The design team divided the courtyard into two parts: creek garden & lake garden.

▼ 庭院中蜿蜒的水流呼应着建筑设计的概念,The sinuous creek in the courtyard echoes with the architecture design

Credit-Hai Zhang (8)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

Credit-Hai Zhang (2)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

唐吴融的《太湖石歌》中生动描述了水石的成因和采取方法:“洞庭山下湖波碧,波中万古生幽石,铁索千寻取得来,奇形怪状谁得识。” 明画家造园家文震亨在《长物志》中写道:“太湖石在水中者为贵,岁久被波涛冲击,皆成空石,面面玲珑。”太湖石的成因和水相关,和时间相关。

“逝者若斯夫,不舍昼夜”,时间像水一样不停地流逝,一去不复返。历史的长河滚滚前流,时间又会留下独特的印记。苏州园林的标志性元素太湖石就是水和时间留下来的印记。考虑到场地独特的地理位置,景观设计确定在内庭院通过水景来表达时间这一主题:泉水从石台上安静地溢出,汇成一条小溪,小溪蜿蜒流过庭院,时浅时深,时宽时窄,最后汇入一个池塘。小溪的独特设计可以让人感受到时光在石材上雕刻的印记。

主庭院分为溪院和水院两部分。水溪以精致的水台涌泉为源头,经过”侵蚀”曲水流觞注入到水院中,溪水下游的叠石如被溪流冲刷一般与种植结合在一起形成了入口对景雕塑。总体来看,溪院以简洁的硬质铺装为主,曲水流觞蜿蜒穿梭在疏影婆娑树林当中,泉水汩汩声萦绕在其中,这些都营造出场地的静谧氛围;水院以池塘为主,静谧的水面和建筑交相辉映。

Water is the leading design element to links the two gardens together. In the creek garden, the concept of “erosion” inspired the design team to create a creek water feature.  The water feature craved out from large granite stone artfully demonstrates the natural process how river goes through land surface for hundreds of years and transforms the land into river valley. When the creek is filled with water, it becomes a linear reflecting pool meandering through the garden.  The origin of the creek drips from a carefully designed water table.  At the end of the creek, water flews into another reflecting pool that is the main feature in the lake garden. This reflecting pool is larger and shallow , which mirrors the surrounding building and plants. It generates a tranquil as well as meditating atmosphere together with the light poured into the central garden, the shadow from the surrounding building and the sound of water falling from the creek.

▼ 曲水流觞

Credit-Hai Zhang (3)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

▼ 溪流细部,Details of the creek

Credit-Dong Zhang- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO     Credit-Dong Zhang (3)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO     Credit-Dong Zhang (2)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

Credit-Hai Zhang- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

▼ 外部沿街空间,The public area along the road

Credit-Hai Zhang (10)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

▼ 夜景,Night View

Credit-Hai Zhang (4)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

Credit-Hai Zhang (5)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

Credit-Hai Zhang (6)- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

▼ 总平面图,Master Plan

Master Plan- Yueyuan Courtyard, Suzhou, China by Z + T STUDIO

项目地址:苏州市木渎镇
建成时间:2016.7
项目面积:980㎡
业主单位:苏州苏航置业有限公司
设计单位:张唐景观
设计人员:张东、唐子颖、杜强、范炎杰、林佩勳
雕塑设计制作:张唐艺术工作室——郑佳林、刘洪超
施工单位:湘乔园林
摄影:张海

Location: Mudu,Suzhou, China
Landscape Area: 980m2
Completion Year: 201607
Client: Suhang Real Estate Inc.
Lead Designers: Dong Zhang, Ziying Tang
Landscape Designers: Qiang Du, Yanjie Fan, Peixun Lin, Jialin Zheng, Hongchao Liu
Architects: BIAD-BOA

MORE: 张唐景观  Z + T STUDIO ,更多关于他们:Z + T STUDIO on gooood

Post a Comment