Wuyuanhe Stadium, Haikou, China by gmp

A stadium with an ocean view by gmp

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 gmp 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:gmp on gooood.
Appreciations towards gmp for providing the following description:

gmp·冯·格康,玛格及合伙人建筑师事务所执笔设计的海口市五源河体育场于2013年中标,设计完成后经过一年多紧张的施工,于2018年4月底按期竣工并交付使用。体育场拥有41000多个座席,远眺海岸的全景视野和独一无二的地理条件赋予体育场独特的氛围。

The 15-month construction schedule for the realization of Wuyuanhe Stadium on China’s popular holiday island of Hainan was tight – a challenge which, after having won the design competition, the architects of von Gerkan, Marg und Partners (gmp) were excited to take on. gmp managed to hand over the building designed for more than 41,000 visitors, on time for the opening in 2018. The proximity to the South China Sea characterizes the special atmosphere of the venue and provides the spectators with a unique panorama.

▼傍晚的五源河体育场,Wuyuanhe Stadium at dusk ©Schran Images

gmp·冯·格康,玛格及合伙人建筑师事务所设计的海口五源河体育场于2018年竣工并投入运营。体育场坐落于新市政府中央商务区东侧的五源河文体中心内。体育场是文体中心首批建成的里程碑项目,也是海南省第一座甲级体育场,可举办全国性和单项国际比赛以及各类文化活动,填补了海南省内大型综合体育设施的空白。

Wuyuanhe Stadium is the first major sports venue on the Chinese tropical island of Hainan. Situated in the provincial capital of Haikou it is conceived to host national and international sports competitions as well as cultural events. Designed by the architectural office von Gerkan, Marg and Partner (gmp) the arena is re- garded as the first milestone in the implementation of an overall master plan for a comprehensive cultural and sports district, located east of the city’s new administrative headquarters.

▼西北侧立面,Northwest view ©Schran Images

海南独特的热带气候和地理条件以及海口城市结构特点均对体育场的造型提出了不同寻常的要求。为了保护原有生态景观,衔接地脉,设计采取了消解建筑尺度的策略,建筑体均衡的融入延伸至东北侧的大海的地景之中。为了尽可能使体量舒缓,体育场巧妙借用对角线设置四座流线型台阶,将周边的人流引入核心区。

The region’s characteristically tropical landscape and the special demands resulting from Haikou’s urban structure required an unusual approach to the stadium design. The architects harmoniously integrated the large building volume into a newly created natural and cultural landscape that extends as far as the ocean on its northeast side. Four streamlined ramps built along the building’s diagonal axes draw spectators into the stadium interior in a continuation of the flowing structures of the natural environment.

▼剖面,Section ©gmp Architekten

体育场主体设计打破了对称的布局,采用了西高东低的看台选型,把最有价值的西看台座椅数最大化,适当压低利用率低的东侧看台,主看台区面朝东北侧的大海及体育公园开放,令观众享受到独一无二的景观视野和良好的通风遮阳环境。体育场内约设有41000个座席,下层看台环通一周,上层看台西高东低。西侧配备运动员、新闻媒体及赛事管理用房等,东侧则植入商业及贵宾区。体育场中央赛场设置400m的标准环形跑道。

▼非对称布局体育场概念手绘,Concept sketch asymmetric stadium ©gmp Architekten

The height of the building diminishes from west to east. Its asymmetry is a response to the specific local conditions and is intended to maximize the number of valuable seats in the western grandstand facing the ocean. In addition to the impressive view, the shape of the arena permits natural shading and ventilation. The approximately 41,000 seats are distributed over two tiers on the west side and one tier on the east side. The western section contains facilities for athletes and media while the eastern section accommodates com- mercial and VIP areas. A 400 meter long track encircles the playing field in the stadium’s center.

▼海岸方向鸟瞰体育场,Bird’s-eye view towards the ocean ©Marcus Bredt

▼体育场内部设有约41000个座席,Interior with more than 41,000 seats ©Marcus Bredt

看台末端的设有一条两米宽的观景环廊,非赛事期间,人们可以在此登高远望,欣赏海景,感受城市变迁。东侧两座60米高灯柱引人瞩目,可为赛事或大型活动提供照明。

From a 2 meter wide, ring-shaped viewing platform at the upper end of the grandstands, visitors can walk around the stadium as though on a panorama trail and enjoy views of the city and ocean. Two prominent, 60 meter high floodlight poles on the east side provide additional lighting for events.

▼泛光照明灯柱,One of two floodlight poles ©Schran Images

▼灯柱为赛场提供额外照明,Additional event and field lighting ©Schran Images

海南独特的气候要求体育场结构可以抵御台风、地震、强降雨等多种极端天气状况,gmp与工程师事务所sbp合作完成了屋面结构设计。一座非对称半月形索膜屋面覆盖于西看台上方,整个屋面跨度270m,深度65m,面积超过10000平方米。半透明的屋面膜材料为赛场内引入充足的自然光线。全张拉的屋盖由两条外测抗压环和一条内抗拉环构成。

The building’s supporting structure must withstand extreme weather conditions and heavy rains. In colla- boration with engineers from schlaich bergermann partner, gmp developed a special roof construction. The western grandstand is spanned by a crescent-shaped membrane roof that is 270 meters long and 65 meters deep with a surface area of about 10,000 square meters. The membrane’s translucent material allows daylight to penetrate the interior. The roof is constructed of two external compression rings and one internal tension ring.

▼西侧看台和膜屋面,Western stand with membrane roof ©Marcus Bredt

建成后的五源河体育场达到了绿建二星认证标准,在节水收水、热工性能等多方面都体现了绿色建筑的理念。屋面雨水收集装置,最快每秒能将700升水通过6支虹吸管排入地下的雨水收集池并回收利用。可呼吸式幕墙表面覆盖银白色阳极氧化铝合金百叶,既可遮阳遮雨,又引入了清新的空气,令观众在海口的强日照、闷热环境下依然可以享有极高的观赛舒适度。

Wuyuanhe Stadium meets the conditions of the 2-star standard for green building in China. Its sustainability concept includes, among other things, a rainwater utilization system that diverts the water into an under- ground basin at a capacity of 700 liters per second. Based on a construction method typical of Hainan’s tropical climate, a breathable façade made of silver-white, anodized aluminum louvers provides specta- tors with shade/partial shade and comfortable temperatures even when exposed to bright sunlight and wet weather.

▼可调节角度的幕墙百叶,Adjustable lamella façade ©Schran Images

▼幕墙百叶内部视角,Lamella view from inside ©Marcus Bredt

▼幕墙夜间照明效果,Lighting effects of lamella façade at night ©Schran Images

▼总平面图,Site plan ©gmp Architekten

▼首层平面,Ground floor plan ©gmp Architekten

▼环廊层平面,Floor plan circumferential level ©gmp Architekten

设计竞赛:2013年一等奖
设计:曼哈德·冯·格康和尼古劳斯·格茨以及玛德琳·唯斯
竞赛阶段项目负责人:马丁·弗里德里希,塞巴斯蒂安·施密特
竞赛阶段设计人员:赛义德· 格拉法, 李晨, 奥利弗·卢瑟,亚丽克萨·施密德鲍尔, 谈凌,刘子晨
实施阶段项目负责人:苏文
实施阶段设计人员:陈竞成,塞巴斯蒂安·施密特,隋锦赢,王敏宇, 许海峰,曾子,赵梦桐,常琬悦,王家 藤,张博维,郑攀
项目管理:金湛,沈慧雯
结构设计:施莱希工程设计咨询有限公司
幕墙顾问:华纳工程咨询(北京)有限公司
景观设计:SWA Group
灯光顾问:Lichtvision Design Ltd.
交通顾问:奥雅纳工程咨询(上海)有限公司
中方合作设计单位:UDG联创国际设计集团
业主:绿地集团
设计周期:01/2015-12/2016
建设周期:01/2017-04/2018
座位数:41424
建筑面积:90300 m2

Competition 2013 – 1st prize
Design Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
Competition project manager Martin Friedrich, Sebastian Schmidt
Competition design team Saeed Granfar, Li Chen, Oliver Loesser, Alexa Schmidbauer, Tan Ling, Liu Zichen Detailed design project leader Su Wen
Detailed design team Chen Jingcheng, Sebastian Schmidt, Sui Jinying, Wang Minyu, Xu Haifeng, Zeng Zi, Zhao Mengtong, Chang Wanyue, Wang Jiateng, Zhang Bowei, Zheng Pan
Project management Jin Zhan, Shen Huiwen
Structural design schlaich bergermann partner
Façade consultants SuP Ingenieure GmbH
Landscape design SWA Group
Lighting design Lichtvision Design Ltd.
Traffic consultants Arup Group Ltd.
Partner office in China UDG
Client Greenland Group
Completion 2018
Seats 41.424
GFA 90.300 m2

More: gmp。更多关于他们请至:gmp on gooood

Post a Comment