Flowstate by Stukel Architecture

An ambitious and creative urban experiment to uncover a direction for the future

Project Specs

Location:

非常感谢 Stukel Architecture 对gooood的分享。
Appreciation towards Stukel Architecture for providing the following description:

Flowstate是一个3000多平方米的城市更新项目,它模糊了建筑与景观、剧院与公共空间的边界。通过邀标竞赛,Stukel Stone作为首席顾问将South Bank年代久远的Arbour View咖啡馆区域改造为一个充满活力、能够使用3-5年的露天展馆及创意空间。新区域由三种体验区构成,包括草地休闲区、沉浸式数字装置和充满活力的表演馆,配备有剧院幕布、技术照明设施和音响设备。

▼项目由三种体验区构成,包括草地休闲区、沉浸式数字装置和充满活力的表演馆,the new area comprises of three distinctive experiences including a grassy relaxation zone, an immersive digital installation, and a vibrant performance pavilion

Flowstate is a 3000 sqm urban renewal project which blurs the distinctions between landscape and architecture, theatre and public space. Through an invited competition Stukel Stone were selected as the lead consultant to transform South Bank’s aging Arbour View Café precinct into a vibrant, 3-5 year long open-air pavilion and creative space. The new area comprises of three distinctive experiences including a grassy relaxation zone, an immersive digital installation, and a vibrant performance pavilion complete with theatre curtains and technical lighting and sound equipment.

▼南侧入口,south entry

▼西侧入口,west entry

 

设计任务是什么|What was the brief?

South Bank公司推进的这一富有远见的项目,是一个激活公共空间的新机制,促使人们讨论一个城市应该是什么样子。South Bank Corporation主席Catherin Bull AM博士说:“在世界各地,领先的公共区域正在不断演变,South Bank Corporation的职责是监督、调整和改造South Bank,让它在公共和商业层面保持相关性、可取性和令人兴奋之处。

This visionary project was devised by South Bank Corporation as a mechanism to innovate public space and stimulate conversation about what a city can and should be. “Around the world, leading public precincts are constantly evolving and it is the Corporation’s role to oversee, adapt and transform South Bank so it remains relevant, desirable and exciting both publicly and commercially,” South Bank Corporation Chair Dr Catherin Bull AM.

▼内部功能设施及分布,functional facilities and distribution

▼绿色休息区,the green room

▼场地内保留树木及灯光装置,existing trees and lighting installation

▼Beacon灯塔区域,Beacon area

 

关键性挑战是什么|What were the key challenges?

项目的关键挑战是在非常低的预算下进行如此大范围区域的改造,并且要在规定工期内完成,为向公众开放做好准备。场地原有用途与规划的新用途形成了很大的反差,设计策略需要从根本上重新考虑整个场地的规划和流线。

The project’s key challenges were working with a very small budget on such a large site area, and completing the works in a set time frame, to be ready for an opening to the public. The previous use of the site also contrasted greatly with the proposed new use and the design solution needed to radically rethink the planning and circulation of the whole site.

▼场地规划和流线,the planning and circulation of the whole site

▼从绿色休息区看向灯光装置及展馆,view from green room to light installation and the pavilion

▼从展馆看向灯光装置及绿色休息区,view from the pavilion to light installation and green room

 

解决方案是什么|What were the solutions?

设计策略是为观众和表演者之间的联系创造多样的机会,包括正式的、非正式的或偶然的。建筑师对现有场地层级进行细致地操作,激活一系列空间供观众坐、站、聚集,让表演者控制人们的注意力以及充分利用视线。区域充满活力与创意的品质还尚未完全发掘出来,建筑师希望表演者、艺术家和观众将以更令人惊讶和意想不到的方式利用场地。

The design approach was to provide multiple opportunities for viewer and performer relationships, both of a formal and informal or incidental nature. The existing levels of the site were carefully manipulated to activate a series of opportunities for viewers to sit, stand and assemble and a performer to command attention and take advantage of sight lines. The true nature of the habitation was yet to be seen, and the hope was that performers, artist and audience would use the site in further surprising and unexpected ways.

▼场地设计分析,site design analysis

▼设计对现有场地层级进行细致地操作,激活一系列空间供观众坐、站、聚集,让表演者控制人们的注意力和利用视线,the existing levels of the site were carefully manipulated to activate a series of opportunities for viewers to sit, stand and assemble and a performer to command attention and take advantage of sight lines

 

使用主要产品|Key products used:

Walkway使用GratEX I系列38mm的标准微型孔距金属板,由Treadwell公司提供。材料表面防滑,呈褚黄色,通常用于工业领域和建筑物维护通道区域。Beacon金属网采用‘SUN20’2mm厚铝板, 孔洞为120x34mm,由Locker Group提供。这一材料能够在支撑结构之间达到600mm跨度、沿同一方向弯曲,同时作为展馆微型百叶窗为内部遮阳。

The Walkway was constructed from a GratEX 38mm I-Series Standard Micro Mesh, supplied by Treadwell. Industrial Ochre Yellow, anti-slip surface. Typically this product is used in industrial applications and maintenance access areas in buildings.The Beacon mesh was Aluminium ‘SUN20’ 2.0mm thick, 120x34mm openings, supplied by Locker Group. This was selected for its structural capacity to span 600mm between supports, curve in one direction, and also act as micro louvres for shading to the Pavilion.

▼Beacon灯塔区域使用2mm厚的铝板构成表面的微型百叶窗,the Beacon mesh was 2.0mm thick aluminium acting as micro louvres

▼Walkway使用GratEX I系列38mm的标准微型孔距金属板,the Walkway was constructed from a GratEX 38mm I-Series Standard Micro Mesh

▼Walkway细节,detail of the Walkway

▼表演及座位展亭,the pavilion and pavilion seating

▼灯光效果下的展亭,pavilion with lighting

▼充满绿意的休息区域,the green room

 

业主是谁,他们的有趣之处是什么?
South Bank Corporation开发了Brisbane区域内沿着Brisbane河畔的城市空间,获得了许多奖项。他们持续性地对区域及事项活动进行日常管理和推广。项目是一个充满雄心和创造力的城市实验,揭示了未来的发展方向。

项目有何独特之处?
自2011年获奖的River Quay项目后,这是South Bank公园地带进行的第一个如此重要的再开发项目,为区域中心内创造性城市循环利用提供了切实有力的典范。项目于2018年2月揭幕,为期一年的多样艺术项目为市民提供免费的创意体验,为整个South Bank地区充满活力的文化探索与交流做出了贡献。

可持续发展的特点是什么?
作为城市循环利用的项目具有内在可持续性。建筑师保留公共空间和现有结构并按新用途进行改造,降低拆除量和减少使用额外的建造材料。

Who are the clients and what’s interesting about them?
South Bank Corporation created Brisbane’s multi-award winning precinct along the Brisbane River. They continue with the day-to-day management and marketing of the precinct and events. This project was an ambitious and creative urban experiment to uncover a direction for the future.

How is the project unique?
The first significant redevelopment in the South Bank Parklands since the award-winning River Quay in 2011, it provides a tangible demonstration of creative urban recycling in the heart of the precinct. The project was unveiled in February 2018 with a year-long multi-arts program of free creative experiences contributing to a vibrant culture of exploration and exchange across the South Bank precinct.

What are the sustainability features?
The project is inherently sustainable as it is an act of urban recycling. Public space and the existing structures have been retained but altered for a new use with minimal demolition and additional built material.

▼北侧细节平面图,detailed floor plan north

▼南侧细节平面图,detailed floor plan south

Details
Project size: 1270 m2
Site size: 3000 m2
Project Budget: $1268000
Completion date: 2018
Building levels: 1
Project team: Stukel Architectureleader design

More: Stukel Architecture

Post a Comment