Waterscape – Memory of Spring in Hakone by Moriyuki Ochiai Architects

Memory of spring reflects the environment, spreading wave of colors in the space.

Project Specs

Location:

非常感谢 Moriyuki Ochiai Architects 予gooood分享以下内容。更多请至:Moriyuki Ochiai Architects on gooood 
Appreciations towards Moriyuki Ochiai Architects for providing the following descriptions:

改造项目位于箱根,旨在将Ashi湖边的植物园改造成一个博物馆及多功能空间。
The following renovation project aimed to transform a botanical garden located near Lake Ashi in the Hakone area, into a museum / a multi-purpose space.

▼全景,full view

1-waterscape9_Moriyuki Ochiai Architects

Ashi湖和箱根山为基地提供了丰富的自然环境。原有建筑入口的玻璃圆顶中央种有一棵巨大的菩提树,为植物园的象征,将游客引入园中。在这样的环境下,区域内的水分将渗透土壤,在树根部聚集,形成一个充盈着纯净的水的自然泉。

为了将建筑改造成博物馆,建筑师要在入口空间中设置一个厨房,一个餐饮区以及一个供临时展览和演出使用的舞台,人们可以在这里举办戏剧和演唱会。

在建筑师的设想中,新建筑不仅可以满足博物馆的功能,还可以实现丰富多彩的活动。为了实现这一设想,建筑师首先向整个楼层浇筑新的混凝土,在入口圆顶的中央创造了一个八角形的露天剧场,取代了曾经的菩提树。在剧场底部使用透明树脂,其中盛有周边搜集来的水,承载着植物园中自然水体的记忆,宁静而神秘,同时象征了作为箱根地标的Ashi湖。这座八角形的露天剧场有着多种功能,人们可以将这里当做餐厅,也可以坐在一层层台阶上欣赏中间舞台上的表演;此外,这里还可以作为展区举办临时展览。每天,剧场中都进行着不同的活动,映射在中部闪亮摇荡的水面上,与过去的记忆融合在了一起,最好地体现了这个区域的价值。

The site is surrounded by a rich natural environment centering around a lake (Lake Ashi) and a mountain (Mt. Hakone). A large banyan tree, a tree emblematic of the botanical garden, used to stand at the centre of the glass dome serving as the entrance to the existing building. In this environment, precipitation(moisture) from the area would percolate through the site’s soil and collect around the roots , thus creating a natural spring filled with pristine waters. For the purpose of the museum renovation project, we were tasked with designing a space inside this entrance that could accommodate a kitchen, a dining space, and a stage for temporary exhibitions and performances, such as concerts and plays.

We envisioned a place that would adapt to the museum’s needs by enabling a variety of activities.

First, we poured new concrete over the entire floor and created an octagonal amphitheater at the center of the entrance dome where the banyan tree used to be. A transparent resin was then spread at the bottom of the amphitheater floor to form a spring filled with the profound serenity and mystery surrounding water by acknowledging the memory of the botanical garden’s naturally occurring body of water, as well as the Hakone landmark that is Lake Ashi.

The octagonal amphitheater functions as a multi-purpose venue that can be used as seating for dinning, as a central performance area surrounded by tiered seating for concerts or plays, or as a display area for a temporary exhibition. We considered that layering the ever-changing image of the venue’s daily configurations over the shimmering movement and changing appearance of water filled with memories would be the best approach for this location.

▼建筑外观,exterior of the building

5-waterscape17_Moriyuki Ochiai Architects

▼全景,full view

1-waterscape5_Moriyuki Ochiai Architects

1-waterscape8_Moriyuki Ochiai Architects

1-waterscape6_Moriyuki Ochiai Architects

▼从透明树脂上看空间全景,full view from the transparent resin

1-waterscape10_Moriyuki Ochiai Architects

如同湖是由来自不同水源的水滴汇集而成,透明的树脂地面中包含了由不同反射率的材料制成的优雅而生动的元素。镜子、玻璃和金属碎片使水面投射出了丰富多样的光。当水流变化时,不同的材料混合在一起,单独的光束经历多次反射与折射后,在表面形成了美丽的涟漪。这些反射材料让光随着水的自然流动呈现出多变的样貌,告诉人们水的记忆之美丽和神秘,加深了空间诗意的表达。

▼透明树脂,transparent resin

2-waterscape3_Moriyuki Ochiai Architects

湖面会反射周边的景观并反映自然光的变化,从朝阳到夕阳,树木随着季节变换颜色,从春季的新绿到秋季的深红,一切都倒映在湖水之中。新建的混凝土及透明树脂地面和它一样,游客丰富的活动和变化的自然环境为其染上了生动的色彩。

▼透明树脂,transparent resin

2-waterscape2_Moriyuki Ochiai Architects

2-waterscape11_Moriyuki Ochiai Architects

为了进一步表现这一意向,建筑师在钢框架和实墙上使用了诸如紫色和浅蓝色等鲜艳的颜色,仿佛是湖面中荡漾的颜色飞溅到了这些建筑构件上,使水的新鲜光彩充斥了整个空间。

▼分层的颜色,a signature gradation

2-waterscape12_Moriyuki Ochiai Architects

▼透明树脂,transparent resin

3-waterscape4_Moriyuki Ochiai Architects

▼透明树脂细部,detail of a transparent resin

3-waterscape1_Moriyuki Ochiai Architects

厨房棕色的墙面为木制,上面装有如同泉水中舞动的碎片般不规则的木板,它们粗糙的形状又像是瀑布流水,其能量和山中的树木产生共鸣,向空间注入绵绵不断的活力。

▼厨房,kitchen booth

4-waterscape14_Moriyuki Ochiai Architects

▼木板的形状如同泉水中舞动的光片,wood plates shaped like dancing shards of light from the spring

4-waterscape15_Moriyuki Ochiai Architects

建筑中央的泉统一了空间,不断反映着周边自然环境的变化。它将水的印象扩展到了整个景观之中,人们既可以在这里感受自然现象的神奇,也可以尽情享受各项活动带来的快乐。

随着植物园被改造成博物馆,泉水为人们开辟了一个新的世界。波光闪烁,将水的记忆深深刻入了人们的心中,而这份情感将一直延续到未来。

▼全景,full view

1-waterscape7_Moriyuki Ochiai Architects

▼平面图,plan

plan copy

 

 

In the same way that a lake is the accumulation of water droplets brought from various water sources, the transparent resin floor was flooded with elegant and lively elements using different reflective materials, such as mirrors, pieces of glass and fragments of metal, to produce a variety of light shining off the water surface. Just as changes occur in the flow of water when one stream meets another, the flow of materials blend and interact with each other as individual bundles of light gain momentum and send beautiful ripples travelling across the surface. The changes created by these reflective materials confer abundant expressivity to the light which glows with the organic vitality of water, thus deepening its poetry while imparting beauty and mystery to the memory of water.

Like the surface of a lake that mirrors the evolving landscape, the changes in natural light, such as that from the morning or evening sun, the seasonal variations in the color of the trees, such as the fresh green leaves of spring or the red autumn leaves, all come together in a signature gradation that spreads throughout the newly built concrete and transparent resin surfaces like a wave of color filled with lively movement.

Furthermore, we applied vivid colors, such as purple and light blue to the steel frame(column and beam) and concrete parts of the dome walls, as if the vibrant colors contained in the lake surface were splashed onto its surroundings, to lend the gloss and freshness of water to the entire space.

The brown walls of the kitchen booth are covered with wood plates shaped like dancing shards of light from the spring. Moreover, the rough grain motif of each of the plates can be perceived as the flow of a waterfall, thus infusing the space with the vitality produced by the resonance between the energy of water, and the trees found in the surrounding mountains.

By bringing unity to the space and reflecting minute changes in its natural surroundings, this spring of memories spreads the image of water to the entire landscape and creates an environment where one can experience the wonder and mystery of natural phenomena while enhancing the fun and joy derived from human activities.

As the building undergoes a transformation from botanical garden to museum, the world ushered by the memory of the spring becomes engraved in our hearts along with the sparkle of flowing water, and its narrative is spun into the future.

Project Name: Waterscape / Memory of Spring
Design Firm: Moriyuki Ochiai Architects
Design Team: Moriyuki Ochiai, Wakana Sujishi, Jillian Lei, Charlotte Jacob, Florentina Carrier, Marie Uno, Marina Masuda

Use: museum / multi-purpose space
Location: Hakone Japan
Area : 420sqm
Constructor: Ueno Construction
Special Paint: Osamu Yamaguchi

photo: Takumi Ota (www.phota.jp)
Completion : Oct. 2016

Materials
Floor: special painted concrete floor,resin,mirrors, pieces of glass and fragments of metal
Wall:special painted steel column and beam,special painted board ,special painted wood

Drawings: Moriyuki Ochiai Architects
English text: Moriyuki Ochiai Architects
Chinese text: gooood

More: Moriyuki Ochiai Architects,更多请至:Moriyuki Ochiai Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment