Villas Escondida by Francisco Pardo Arquitecto

Villas nestle into the coastal landscape of a Mexican surfers’town

Project Specs

Location:

非常感谢 Francisco Pardo Arquitecto 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Francisco Pardo Arquitecto on gooood.
Appreciation towards Francisco Pardo Arquitecto for providing the following description:

由墨西哥Francisco Pardo Arquitecto事务所设计的Escondida别墅坐落于墨西哥一处距太平洋仅50米的悬崖上,俯瞰整个被喻为“隐世之港”的Puerto Escondido海湾。该地区以其绵延不尽的原生态海滩而闻名,是瓦哈卡海岸最欢迎的旅游景点之一。在吸引着全世界各地的冲浪者的同时也吸引了一些低调不张扬的业主。

Designed by Mexican firm Francisco Pardo Arquitecto, the Villas Escondida are located 50 meters from the Pacific Ocean, on a cliff-top overlooking the bay of Puerto Escondido (“Hidden Port”), in Mexico. Renowned for its wild and endless beaches, the area is one of the most revered tourist attractions on the Oaxacan Coast, welcoming surfers from all over the world, and attracting a more low-key and eclectic clientele.

▼项目依坡而建,掩映在绿植中,nestled in the vegetation, the project respects the landscape ©Onnis Luque

项目掩映在茂盛的绿植中。基地为一片坡度在20~40度之间的坡地,建筑师设计了一系列的台阶、旋转步道与中央天井以顺应场地地形。可复制的标准化模快交错布置,使得每个住宅单元都享有180度的视野与充足的通风采光。交替式的平面布局给居住者带来独一无二的感官体验。

Nestled in the vegetation, the project respects the environment by mirroring the slope of the site with its 20° to 40° incline, through a sequence of stepping, rotation and intermediate patios. A standard replicable pattern is established, enabling 180° views and plenty of natural light and ventilation in each unit, thanks to a complex and alternating layout that offers residents a unique experience.

▼建筑师设计了一系列的台阶、旋转步道与中央天井以顺应场地地形,a sequence of stepping, rotation and intermediate patios ©Onnis Luque

人们由一个自然的步道系统进入公寓,步道两侧是依天然坡度而建的小花园,一直延伸到海边。海风,悬挑屋顶投下的阴影,露台与侧墙形成的对流通风实现了建筑内的自然降温。

The apartments are accessed through a system of natural pathways and two gardens that replicate the natural slope of the terrain and stretch down to the sea. The ocean breeze, in synergy with the shade provided by cantilevered roofs and the cross ventilation generated by the terrace and the lateral walls, provides passive cooling options.

▼进入公寓的步道系统,步道旁边设有花园,natural pathways to access the apartments with the garden ©Onnis Luque

▼镂空的侧墙实现了建筑内的自然降温,lateral walls provides passive cooling options ©Onnis Luque

“这种住宅模式以自然的方式适应了现有的地形。别墅的设计旨在探索建筑、太平洋以及居民之间和谐的共生关系,这种关系通过周围非凡的景色而变得更为紧密。” 工作室的创世人Francisco Pardo如是说道。

“This housing arrangement naturally adapts to the existing topography. The villas seek to generate a harmonic symbiosis between architecture, the Pacific Ocean and the inhabitants, enhanced by extraordinary panoramic views of the surroundings”, asserts Francisco Pardo, founder of the studio.

▼建筑、大海以及居民之间和谐共生的关系通过周围非凡的景色而变得更为紧密,a harmonic symbiosis between architecture, the Pacific Ocean and the inhabitants, enhanced by extraordinary panoramic views of the surroundings ©Onnis Luque

该项目由16个150平方米的复式公寓组成,每个公寓底层还配有70平方米的露台。这些住宅单元以不同的方式嵌入山坡,尽管场地内的建筑密度很高,但给人带来的舒适感却堪比别墅而不是公寓。

The complex comprises of 16 residencies of 150 sqm plus the terrace, measuring 70 sqm on the lower level. Despite the high-density on site, the apartments, embedded into the hillside in various ways, feel more like villas than apartments.

▼150平方米的复式公寓底层配有的70平方米的露台,terrace of 70 sqm on the lower level of the 150 sqm apartment ©Onnis Luque

每个住宅单元内包括两到三间卧室,开放式厨房与客厅,以及一个私人露台。在露台上,人们可以尽享如诗如画的田园风光与壮丽的海景,同时周围密布的绿植最大限度的保证了屋主的隐私。

Each unit consists of two or three bedrooms, an open-plan living and dining room, and a private terrace – which frames the idyllic scenery and the sea-horizon, while guaranteeing maximum privacy through the extensive plants strategically placed around its perimeters.

▼露台上密布的绿植最大限度的保证了屋主的隐私, the extensive plants on the terrace guarantee maximum privacy ©Onnis Luque

▼人们可以在露台上饱览壮丽的海景,view of the sea on the private terrace ©Onnis Luque

▼室外露台与室内休息区相连通,open-space connecting the terrace and the interior resting area ©Onnis Luque

除了每套公寓自带的私人泳池外,在项目的最顶层还配有三种类型的公共区域。东侧,也是项目最高处为酒吧与休息区,中央为主泳池和日光浴场,西侧为儿童游泳池。

Each apartment has a small private swimming pool, and three types of common areas feature on the uppermost rooftops: to the East (the highest), a bar and rest area; in the center, the main swimming pool with a sundeck; and to the West, a smaller pool for children.

▼顶层公共区域鸟瞰,aerial view of the common space on the top floor ©Onnis Luque

▼位于中央的主泳池与阳光浴场,main swimming pool with a sundeck ©Onnis Luque

▼西侧的儿童泳池,children’s pool on the west ©Onnis Luque

室内则是一个舒适且阴凉的场所。自然色调的木材包裹着精致定制内饰,给人以温暖的视觉感受,增加了人与自然的联系。

Inside, the units offer a comfortable place to relax and take refuge from the sun. Natural-toned wood wraps the exquisitely tailored-made interiors, adding visual warmth and reinforcing the connection to the natural context.

▼自然色调的木材包裹着精致定制内饰,给人以温暖的视觉感受,natural-toned wood wraps the exquisitely tailored-made interiors ©Mauricio Guerrero

▼分割室内外空间的木质折叠门,wooden folding doors that divide the interior and exterior spaces©Mauricio Guerrero

▼一层餐厅,dining room on the lower level ©Mauricio Guerrero

▼一层走廊与中央天井,hallway and patio on the lower level ©Mauricio Guerrero

项目采用了简单耐用的建筑结构,由钢筋混凝土,砌块墙、水泥、沙子和肋板构成。这种结构体系使建筑在坚固的前提下更加灵活,可以有效抵抗该地区的特有地震。外部立面与室内的主要细部均采用当地特有的“Chukum”材料,材料表面用细砂水泥和当地的“Macuil”木材来进行光滑处理。

Villas Escondida are entirely built with a simple structure of reinforced concrete, block walls, cement, sand and ribbed slabs. This system has permitted flexible construction and a solid structure, resistant to the characteristic earthquakes that affect the area. The main finishing details of the external facades and the interiors are made with Chukum, flattened with fine sand cement and the suggestive local “Macuil” wood.

▼主要细部均采用当地材料,interior details with local material ©Mauricio Guerrero

相比于破坏原有自然景观,该项目的设计师们更倾向于在这个覆满植被的场地上,将建筑向海滩倾斜,来捕捉海边的徐徐微风,强调出建筑与自然的联系。

Rather than trespassing on the landscape, this original project that slopes down toward the beach to catch the ocean’s breeze, is intended to integrate into the site blanketed with vegetation, emphasizing the architecture’s connection to its natural setting.

▼总平面图,master plan ©Francisco Pardo Arquitecto

▼住宅单元平面图,plan of apartment unit ©Francisco Pardo Arquitecto

▼剖面图,section ©Francisco Pardo Arquitecto

 

Project: Villas Escondida
Architect: Francisco Pardo Arquitecto
Developer: Gumaro Lizárraga, Grupo GLM
Design team: Wilfrido Estrada (project leader), Rosa Medrano, Karen Burkart, Víctor Cruz, Iván Saucedo, Vania Torres, Tiberio Wallentin
Completion: 2020
Location: Puerto Escondido, Oaxaca, México
GFA: 8,310 sqm
Interior design: La Metropolitana, Década Muebles
Construction and fixed furniture: Alfonso Suarez, Factotum Arquitectura
Photography: ©Onnis Luque, ©Mauricio Guerrero

More: Francisco Pardo Arquitecto。更多关于他们:Francisco Pardo Arquitecto on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment