社会住宅,西班牙 / estudio UNTERCIO

收放自如

项目标签

设计公司:
类型:

感谢estudio UNTERCIO将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:estudio UNTERCIO on gooood
Appreciation towards estudio UNTERCIO for providing the following description:

建筑师希望营造一个具有多重性格的社会住宅,人们聚集在此,亲密与隐私,明与暗都能收放自如,信手沾来。建筑能应对不断变化的季节和周边迥异的两个环境:一侧是城市郊区新城,一侧是不大的内院。

We tried to imagine, all of us together, a dwelling in which we would like to live. Bright and open to meet with friends some of us said, intimate and in semidarkness, the laziest ones replied. A dwelling with a multiple personality.

/wp-content/uploads/2013/03/_c_gbN7BMGhgC7yfqT4jY8TuDRkX8fYVA8VsbUMnEdXRP-Wult_mCMpQMdyRMtRKPsyskpi90SRbKasAcvAtaia3c1zOxBAU4o8.jpg

建筑师为此设计了两个不同的领域:一个是静态的聚集空间,适应公共与私人;一个是动态聚集空间,适用于社会公共生活。把住宅中露台的无框窗户对角打开后。露台将十分开放,居民在这里享受夏季,而到了冬季,关上窗户,就有一个宽敞的客厅。与以往社会住宅封闭黑暗的公共交通空间不一样,建筑师让这个项目的公共交通空间开敞,明亮,可以眺向远方。提供了一个良好的平台供人们在回家之前打招呼和交流。中心庭院为孩子们嬉戏提供了安全的场所。地下车库也做了设计,这里也会是人们会有社会交集之处。从大尺度审视建筑,可以发现建筑并不连接在一起,而是由几个自由的小块组成,这样削弱了大型建筑通常给人们的体量压迫感,同时由于对面街道上小小的别墅形成对比。建筑具有新城发展所需要的,恰到好处的高度与宽度形象。

/wp-content/uploads/2013/03/_c_oam1-E2gNAMooNtSZNi4EAtE3VEWdO7mTe3Tfm6gCo8CjiT3yQOyewMfz_SqdrirthhlrVWz333A3rDkKp16uubUrwXZGZtN.jpg

VALLECAS 47
46 social housing units in Madrid
Estudio UNTERCIO
Daniel Bergman / Miguel Herraiz / Mauro Bravo / Marina del Mármol / Michael Becker
A NEIGHBOURS STORY

We tried to imagine, all of us together, a dwelling in which we would like to live. Bright and open to meet with friends some of us said, intimate and in semidarkness, the laziest ones replied. A dwelling with a multiple personality. One that would be able to react to the changing seasons. One that would open itself to two different environments; on one side, a street belonging to a new urban development, but close to the urban life of Vallecas Village, and on the other side, a bounded and safe courtyard.

/wp-content/uploads/2013/03/_c_q0lXHU5_TQwGlvWczweJmffnFdmr59T1fAXrBwezjRbm3FijIcX4ewI5IWzn2NcfsThlb5H6ONSh3BAp3UG7LTP7xAK-HanM.jpg

As a result, we designed a cross-ventilated dwelling divided in two very different areas; one a static collection of spaces, devoted to private and intimate functions, and another dynamic one, devoted to social life. This last space, where family and close social life takes place, is able to transform itself into an open terrace by opening two big sliding windows that leave no mullion in the corner. This architectural solution allows the inhabitants of the always too small social dwellings, to enjoy at the same time a large terrace in summer and a spacious living-room in winter.

Another big bet of the project was to enhance communal life taking great care of the common spaces and interconnecting them visually in order to multiply encounters between dwellers. The usually closed-in stairs and dark entries from the elevators to the dwellings, have been opened and are day-lit. The stairs cantilever into the courtyard facing South and provide a nice spot to chat with a neighbour or to wave hello as they walk into their own private area. The courtyard is the center of communal life of the building. It offers a safe playground for children and a long bending bench strategically placed facing the busiest area on the ground floor. We want people to meet and develop informal social relations which are not taking place so easily in car friendly buildings and neighbourhoods.

From the urban point of view, the block is broken into several slices which have been split in order to multiply the free corners. This strategy multiplies the facades and blurs the massive image which the urban plan had envisioned for this plot. In this way, the volumetric composition of the building is adapted to the small and broken image of the old “Villa de Vallecas” located on the opposite side of the street, while its height and width match the neighboring constructions in the new urban development.

/wp-content/uploads/2013/03/_c__AZ4NFXyr6Uznxq7wJSLFG39f7nrmSPwtXbEjmOnWobNa_TtrNcohP2nay_v0fvK244uI3djN9fHIsL90mIxrvz2m2ehRzAx.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_iary-OAWWUTp3pl0YwxabdnUovahVzDn4oADckOLOzmj-GTZjqnJJ9MhE1C4cXwaCmZXBrqUtT_LEo8sEyVyD57A1fVLKlas.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_Z4Ei7mllR2QC9Gn8DUYnydB6W6m2LDXEWwiqhJuz6kGV88PBII61fZuuY88Hoyl_RGpvEckHMu7-7lPkFkvTxle7aReHJM2h.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_4cHKWS96iR3UH4T4WZaOfbg7M4XyfjWN1VBVSxa8JNPGy_usnmsiGtr9aBd7fgu7nvSiTNnwESUjO-SLUdtLndiYVaNYOSPP.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_3B7ha6Zl-q5E2ho7fbP_SA1rA42iiyXsmt793EOF8VQhcO-9ajA85IBXwEo8F4-w-P6bkfZfhbSAX_zwJhuOh6WtntAODr0K.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_rD4gG7eecUed0ORdqCMCqRsQNZ9FJeYFMmsFLw9o4R0W3g7vFz5ItV90YmCVQxqIruN6YyyhkpFbi9pXJqo2F3uys8JL_F76.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_ndkj-7rTZVGBlQYBF3_MuOOVTFVt8Z-QJufihmOWIS5KKarBUjF9ObBWCOkiRolcYuoUGdo_t0uTFuUCDudPrCDrHZ-GM9e6.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_X7-5TVTqD9suPK36FayI_Mh8t4yMHg76TzQmUDsyGBUw0Z1auhQBaOUungH0nu_S2J4AXfm-9s_s_mrtTEgYszlrPBmIsZXV.jpg

PROJECT DATA
Commission throught an open ideas competition organized by EMVS( municipal
housing developer in Madrid). April 2006 first prize.
SITE VISIT
C/ Martín Muñoz de las Posadas, 1 y 3, Ensanche de Vallecas, Madrid (España).
Longitude: 3º37´ 32.54 Latitude: 40º 22´33.23
CLIENT
EMVS (Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid)
PROGRAM
46 apartments
20 m2 retail and commercial espace
47 underground parking places
SITE AREA
1400m2

/wp-content/uploads/2013/03/_c_Hp9hgW9FF1cjf9fYQZzlPb280-Y0TWeufUx0IztnD2-sxZFpX41YAJNSciowu80gH0mV8KVqNGpCXbtZrLannsEmoutGhkeh.jpg

ARCHITECTS
Estudio UNTERCIO
Miguel Herráiz Gómez
Mauro Iván Bravo Hernández
Marina del Mármol Peces
Daniel Bergman Vázquez
Michael Becker
BUILDING ENGINEER
Alfonso Sáenz García
CONTRACTOR
Structure FERCABER
Building envelope DRAGADOS
ANOTHER TECHNICIANS INVOLVED
Building facilities: SP arquitectura e ingeniería.
Structures engineering: Mecanismo diseño y cálculo de estructuras S.L.
Telecommunication engineering: Ramón Francia Castillo, Ingeniero de Telecomunicaciones.
PHOTOGRAPHS
Pedro Pegenaute.

/wp-content/uploads/2013/03/_c_9q4MOvvOMOrPm6XDowfRU6HH8oXtEv1lRyMNFclFZTCTd8aV1TCa5ORo2ttJjq7MlakMa1frlpsfnzCFpklbZiQqSdEcuPDI.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_w5RHluAgMnGa7cve94ROPdo4Xvoqk3VcqVmNzcVoRlR6XtPxGpHs9yuPqYpoRdzVsYKh4xScyAEvVQtRkTI-3Ve7O7VsbBuS.jpg

/wp-content/uploads/2013/03/_c_Aj8uEntD0P0jCjE--iyrjN6AjnwVMpghEZqx8itWZPjZjGYhATapm_TJBIJLHH9u9ZnI8e4TMS74pHyuz7woYDjxdo9P8Ww1.jpg

PROJECT TIME FRAME
2006 – First prize open competition.
2006 – Start design.
2007 – Start construction.
2012 – Project completion.
PLANNING CONSTRAINTS: PHYSICAL SPATIAL
Traditional urban block with communal space in the courtyard.
CONSTRUCTION
Concrete basement. From foundations up to ground floor: concrete slab on column grid at 5m.
Steel framework. First to fifth floor. Composite slab on Steel pillars and beams.
MATERIALS
Facades – Baumit EPS Heat Insulating System. External wall insulation system. Facade plates
made from hard polystyrene foam act as heat insulating layer applied over a brick wall.
Weather- resistant, vapour permeable finishing coal is added
Glazed surface areas – Technal GTI sliding balcony doors(aluminium profiles) in living rooms.
BUILDING COSTS
4.080.144, 88 €

/wp-content/uploads/2013/03/_c_DeHqmD0GcscqBVFo34O53kWckGu7wl7rU1BIsFjf-kyMvkf4KVHU_FMb57DPGwIefU1weTyVK7lWkZYbTLbq1NaTuqjoU3yU.jpg

TEAM:
UNTERCIO is an architectural team studio that was founded in 2006 in Madrid. It is formed by:
Mauro Bravo (1973), Marina del Mármol (1979), Miguel Herráiz (1978), Daniel Bergman (1978).
All of them are members of the professional association of architects C.O.A.M.

MORE: estudio UNTERCIO更多请至:estudio UNTERCIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »