Trivaux-Garenne Campus at CLAMART byGAETAN LE PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES

Construction of two school complexes and a sports facility with soft and supple outline and complex structures

Project Specs

Location:

非常感谢 GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES 予gooood分享以下内容。更多请至:GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES  on gooood 
Appreciation towards GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES  for providing the following description:

 

建筑以及城市位置

建筑位于Petit-Clamart住宅区,这个颇具野心的项目包含了学校(两个小学和两个护校),运动中心(柔道,健身中心,网球场和交通空间)。这片梯形的区域覆盖了5公顷,调和了两片概念完全不同的城市肌理区域。

ARCHITECTURAL AND URBAN POSITION

In the residential neighborhood of the Petit-Clamart, this project includes schools (two elementary schools and two nursery schools) and large sports complex (dojo, gymnasium, tennis courts, and circulation area). The broad trapezium-shaped terrain extends over 5 hectares and offers the opportunity to reconcile two areas, two period urban fabrics based on very different conceptions.

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-2

在南面,是一片尺度较小肌理重复的独栋住宅街区。在北面是一片尺度较大肌理排布均匀的社会住宅塔楼。这两片对立的都市景观,被这一片建筑所协调统一,同时创造了3个横向的出入口,其中一个位于服务运动馆和学校的主人行道。校园有两个主要的单元组成:被一整片巨大的金属壳包裹的运动中心,和围于景观广场中的学校综合体,由4个学校,餐厅,娱乐区,文化中心,和多功能厅组成,其中多功能厅拥有自己独立的出入口。

On the south side, the neighborhood of single-family homes spreads out over relatively small city blocks, presenting a soft and repetitive scale. On the north side, a vast neighborhood of social housing rises from a large-scale covered collective space,  in a uniform alignment of imposing towers. Between these two antagonistic cityscapes, the scale of the intervention creates a link through architecture that pacifies their discordant relation, creating three transversal accesses, one of which is a central pedestrian street serving the sports facility and the schools. The campus site is comprised of two main units: the sports complex, under a vast and unique metal envelope; and the school complex, protected by a landscaped plaza, and which is composed of four schools and their shared areas – lunchroom, recreation areas, a cultural center, and a multi-purpose hall with a separate entrance.

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-1

 

学校

4个学校主要分散于首层巨大的花园屋顶下面,为了保持学校安静的环境,没有出入口可接近但是行人还是可以从外侧看到。半集约的屋顶花园牧场为室内提供了良好的保温效果,舒适的空气湿度环境,同时也最大化的收集了雨水。在整体承重结构中分支出来的空间下,分布着一些通高的空间,屋顶开敞的室外空间,另外一部分功能区域位于一层。学校的外形柔软起伏,景观使人平静。这个场地的空间都是可共享的,由于它城市化,社会化和教育化的特点,这个项目也致力于为周边街区住户提供幸福康乐。

SCHOOLS

Four schools, mainly on the ground floor, are spread out under a vast green roof, in an inaccessible area but whose calming presence can be viewed and appreciated by all. This semi-intensive green roof, planted as a “flowering prairie,” also ensures excellent thermal insulation, hygrometric comfort, as well as optimal retention of rain water, thereby reducing runoff from the lot.  Main bearings on this large site consist of volumes cut through this vast ensemble, emerging from the large green cover, creating occasional double height areas, areas of respiration, and openings toward the sky while also signaling the particular elements of the program located on the first floor. The soft and supple outline of the campus creates a new and calm landscape open to its environment. The site as a whole expresses the qualities of a program that organises shared spaces and shared uses. Thanks to its urban, social and educative characteristics, the program aims to enhance the well-being of the inhabitants of the neighborhood.

▽外形柔软起伏,soft and supple outline of the campus

SONY DSC

▽半集约的屋顶花园牧场, semi-intensive green roof, planted as a “flowering prairie”

SONY DSC

▽学校的室内空间,Interior View of Schools

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-7

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-8     TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-9

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-10

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-11     TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-12

▽开敞明亮的通高的空间,double height areas with bright sunlight

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-13     TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-14

 

运动中心

运动中心是一个曲线柔软的景观建筑。是一个真正的运动城,他波动起伏的条纹铝板表层在满足了审美的同时也符合了严苛的技术要求。南立面和北立面直接触地使建筑远离了城市中的噪音污染。

SPORTS COMPLEX 

The sports complex is a landscape/building composed of supple curves. I imagined as a genuine sports city, its undulating standing seam aluminum envelope also meets the strict technical and aesthetic requirements for design. Touching the ground on its north and south façades, it protects the urban environment from noise pollution.

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-15

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-16    

SONY DSC

 

木结构

造型复杂的结构和屋顶是对建筑师来说一次有趣的技术挑战。这激发了建筑师的野心,他利用直交层合材满足屋顶大尺度结构框架的需求,使大尺度箱型梁成为可能。这些大尺度箱型梁覆盖了近乎从北到南400m*100m的面积,在各个方向上逐渐转变为直接触地的立面。

TIMBER STRUCTURE

The geometric complexity of the structure and the roof present interesting technical challenges. These led the architects to make the ambitious and original choice of utilizing cross-laminated timber for the roof’s complex wide span framework, thereby offering the possibility of making large-scale curved box girders. The framework obtained with these large-scale girders creates a cover of approximately 400m x 100m extending from north to south, and joining the ground at either end where the roof gradually becomes the façade.

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-19

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-20

TRIVAUX-GARENNE CAMPUS at CLAMART by Gaëtan LE PENHUEL-21

▽总平面,Site Plan

(Construction de... )

▽平面图,Floor Plan

(Construction de... )

 

▽剖面图,Section

(Construction de... )

CLIENT: City of Clamart
PROJECT MANAGEMENT TEAM:
Architects: Gaëtan LE PENHUEL / Gaëtan MORALES / Cristina FERNANDEZ / Laetitia BIABAUT
JOINT PRIME CONTRACTORS: VSA (Skins and structure) / FACEA (Framework and utilities) / ATSL (Landscape architects) / ICTEC (Economist) / RFR ELEMENTS (HQE) / SPOOMS (Kitchen design and installation) / GENERAL ACOUSTICS
Contractors: Structural work – Covered enclosure- Technical systems: LEON GROSSE /
Structure and envelopes: POULINGUE / Cooking facilities: FC2P / Outdoor layout: WATELET TP
PROGRAM : Construction of two school complexes (2 elementary + 2 nursery schools) and a sports complex (dojo, gymnasium, tennis courts, central circulation area) – Clamart (92)
FLOOR AREA: 13,979 m²
BUDGET: 30.7 M€
HQE (High Environmental Quality): Certification NF Commercial buildings / HQE approach
DELIVERY DATE: December 2015 – April 2016

Drawings:GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES
Chinese Texts:gooood
English Texts:GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES

More: GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES,更多请至:GAËTAN LE  PENHUEL & ASSOCIÉS ARCHITECTES  on gooood 

Post a Comment