TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

The sunlight passes through louvers and projects impressive shadows on the floor.

Project Specs

Location:

来自Jun Murata | JAM对gooood的分享。更多关于他们:JAM on gooood
Appreciation towards Jun Murata | JAM for providing the following description:

JAM 事务所受邀为位于日本大阪一座12层办公楼顶层的地产公司总部办公室进行了改造设计。因其工作性质所致,公司职员与其客户有着大量会议,而VIP室与会议室也自让成为了设计的重点。到访的客人甫一步出电梯,便会被眼前的景象所震撼。黑白单色的电梯厅极具视觉冲击力,接待台上一条线性的灯带向前延伸,引导着人们来到入口处的玻璃门前,一瞥内部原木色的温馨空间。

This is the renovation of the headquarters of the real estate company based in Osaka, Japan. On the 12nd floor – the top floor of this building, new head office is required. The VIP space and meeting spaces are very important for this company which is having many conferences with clients. 

Firstly, visitors reachs the elevator hall which is installed a reception counter. From the hall with an impressive monochrome contrast, they can catch a glimpse of the wooden entrance space through the glass door. 

▼ 黑白单色的电梯厅极具视觉冲击力,The elevator hall with an impressive monochrome contrast

001-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

003-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

黑暗中,一座“拯救无数众生”的弥勒佛像安坐在入口处的壁龛之中,送往迎来。走廊划分了空间,也将左边的总裁室、卫生间与厨房和右边的会议室、大办公室连接起来。

In the darkness, the statue of Maitreya which is said to “save countless sentient beings” is enshrined on the entrance wall, and welcomes guests gently. The corridor is divided into right and left, the president’s office room, rest spaces and the kitchen are arranged on the left side, and the meeting area and the main office room are arranged on the right side. 

▼ 划分了空间的走廊与走廊壁龛之中的弥勒佛像,The corridor and the statue of Maitreya enshrined on the entrance wall

007-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata     005-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

004-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

在走廊的右侧尽端,两列百叶状的白色铝制屏风将空间划分为了三段。大小会议室分列左右,而中间的通道则通往后侧的大办公室。

In the back of the right hand of the corridor, a double louver of aluminum gently separates the space. There are large and small meeting spaces on the left and right, and a passage leading to the office is arranged in the center. 

▼ 白色铝制屏风将空间划分为了三段,The double louver of aluminum gently separates the space

009-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

010-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

008-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

竖向排列的百叶屏风半遮半漏,创造了一个暧昧的半开放空间。南侧的阳光穿过百叶,洒落在地面之上,形成了极富韵律却有变化无穷的光影效果。

By inserting a vertical louvers into this ambiguous one room connected from the corridor, I aimed at a semi-public space like a lounge without having complete sealability. The sunlight from the south passes through louvers and projects impressive shadows on the floor. 

▼ 南侧的阳光穿过百叶,洒落在地面之上,The sunlight from the south passes through louvers and projects impressive shadows on the floor

012-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

013-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

014-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

▼ 夜晚的百叶,Evening View

017-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

016-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

而在走道的后侧,空间的尽头,是一个可以容纳20人同时办公的开敞空间。条形的长窗面向西侧,城市似乎静止却有瞬息万变的美尽收眼底。建筑师通过营造轻松活跃的氛围,让职工们可以专注工作不被打扰。

On the back of the narrow corridor between the grids on both sides, there is a spacious office for 20 people. From the horizontal opening facing the west side,workers can see the various aspect of the city that is changing every moment. I expect they can concentrate their business with relaxing mind in this office space. 

▼ 空间的尽头是一个开敞办公空间,The spacious office on the back of the narrow corridor

023-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

024-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

VIP室兼总裁办公室坐拥着美丽的风景,白天,远处生驹山的天际线错落起伏,而晚上,绚烂的灯光勾勒出城市的边界。临近入口且位于整个交通流线中部的总裁室能够第一时间响应客人的需求,并迅速掌握内部情况。

From the VIP room / the president’s office, guests can enjoy beautiful view of majestic Ikoma-yama mountain range in the daytime and the urban illumination of Osaka at night. In order to respond promptly to visitors and quickly grasp internal trends, the president room is located closest to the entrance and in the middle of the traffic. 

▼ 总裁办公室坐拥着美丽的风景,The president’s office with beautiful view

020-TM Headquarters, Osaka, Japan by Jun Murata

▼ 平面与剖面,Plan and Section

drawing

architect : Jun Murata / JAM
title : TM Headquarters
location : Osaka, Japan
design : 2016
completion : 2016
function : Headquarters, Office
structure : Reinforced Concrete
total floor area : 147.36sqm
photo : Jun Murata
model : Nini
facebook : jun.murata.9
wechat : j_u_nx2

MORE: Jun Murata | JAM ,更多关于他们:JAM on gooood

Post a Comment