A small nursery with a big roof by Takashige Yamashita + Takashige Yamashita Office(TYO)

Gentle curvature of the roofs creates a sequence of scenery。

Project Specs

Location:

来自 Takashige Yamashita Office(TYO)对gooood的分享 。更多请至:Takashige Yamashita Office(TYO)on gooood 
Appreciation towards  Takashige Yamashita Office(TYO) for providing the following description:

 

大屋托儿所
A small nursery with a big roof

该项目是一家位于日本山梨县的规模不大的托儿所。从基地可以眺望到壮阔的富士山美景。周边几栋房屋和农场零散的分散着,营造出一片平和但略显清冷的气氛。

基地内有三个老年福利院,因此委托方希望能够在基地内三个老年福利院的中心位置建设一个社区公共活动空间,供福利院和当地居民使用。这个想法最终将通过建设一个供喝茶和托管当地儿童的休闲区来实现。

This project is a small nursery in Yamanashi prefecture, Japan.The site offers a spectacular view of Mt. Fuji. With some houses and farms spread out in its neighborhood, it creates a peaceful, but at the same time, a bit deserted atmosphere.

The client manages three elderly facilities at the site. They wanted to make a community space for the users of the facility and the local people in the middle of the site where it is surrounded by the three facility buildings. The idea was then developed and specified to create a lounge area for having a tea and a nursery to take care of the children in the local area.

▼ 建筑形态柔美的大屋顶,the roofs with gentle curvature

001-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

002-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

▼ 屋顶下创造的连续的空间,the roofs creates a sequence of connected space

005-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

004-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

▼ 室内,interior

007-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

009-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

008-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

006-nursery Japan

©Kenichi Suzuki

建筑位于被围合的基地内,屋顶轻柔的弯曲扭动,形成不同的开口,以实现在建筑内可以看到周边和感受到周边。屋顶的柔和曲线,不仅创造出一系列风景,还巧妙的将一个整体空间划分为花园,区域以及休息区,护理室和办公室等不同区域,这些区域之间仍然是连续的。

这个设计希望能够为社区创造一个如同大树一样的核心空间,屋顶为每一个人都提供了合适的场所:孩子们在周边玩耍,老人们坐下来休息,母亲们站着闲聊,猫在太阳底下打盹。

Located in the center of the enclosed site, the roofs are lightly positioned in various angles, opening towards all possible directions to allow physical and visual approach from anywhere. Gentle curvature of the roofs creates a sequence of scenery, dividing garden, lounge, lunchroom, nursing room and office, while the spaces are still kept connected as one.

Children play around, the elderly take a rest, mothers stand chatting with each other, and cats bask in the sun – there is a place for everyone under the roof. It is designed in hopes that this small nursery creates a core space for the community, like a big tree.

▼ 屋顶的搭建,construct process of the roof

010-nursery Japan

  ©TYO

011-nursery Japan

  ©TYO

Exif_JPEG_PICTURE

  ©TYO

▼ 模型,model

019-nursery Japan

  ©TYO

018-nursery Japan

  ©TYO

 

结构体系
Structure system

混凝土基脚梁上架设着100x100H型钢搭建的轻钢结构,将不同的房间划分。然后在这个轻钢结构中架设50×50的单板层积材 (LVL)。另外,为了获得足够的刚度,LVL楔入两个9mm结构胶合板之间。弯曲的木屋顶跨度10m,厚度仅86mm,是利用木材易于加工成各种形式和尺寸这一特性建造而成的。 它将创造一个气氛温暖的大开放空间。

A steel portal frame by H-100×100, which stands up from a footing beam of reinforced concrete, sets a boundary between rooms, then a 50×50 laminated veneer lumber (LVL) sits between the steel portal frames. To gain stiffness, LVL is wedged between two 9mm structural plywood. The roof can cover a large span of maximum 10m by just 86mm thickness. A soft and light curvature of the roof is achieved by utilizing wood, which can easily be manipulated into variety of form and size effectively. It thus would create a big open space filled with a warm atmosphere.

▼ 总平面,site plan

siteplan1_1500_en

plan1_200+neighbour_en

▼ 屋顶平面图,roof top

awards

▼ 平面图,plan

plan1_100_en

▼ 立面图,Elevation

elevation1_200

▼ 剖面图,Section

section1_200_en

▼ 结构图,constructional detail

detailed section1_100_en

awards

Project title: Toranoko Nursery -A small nursery with a big roof-
Project location: Yamanashi prefecture, JAPAN
Program: Nursery
Site area: 296.13m2
Building area: 177.24m2
Total floor area: 170.66m2
Structure: Steel frame + Wooden roof
Scale: one story
Design period: 01.06.2015 – 29.02.2016
Construction period: 10.03.2016 – 31.10.2016
Client: Seiko-kai
Architect: Takashige Yamashita + Takashige Yamashita Office(TYO)
Structural Engineer: Sasaki Structural Consultants
Wall Painting: mirocomachiko
General Contractor: Usuko Sangyo

MORE: Takashige Yamashita Office(TYO),更多请至:Takashige Yamashita Office(TYO)on gooood 

Post a Comment