Tara Villa by IDIN ARCHITECTS

Journey is more important than destination

Project Specs

Location:

非常感谢 IDIN Architects 予gooood分享以下内容。更多请至: IDIN Architects on gooood
Appreciation towards IDIN Architects  for providing the following description:

Tara别墅位于桂河岸边的度假村里,这里可以用于举办婚礼、会议和其他节日庆典。项目的后方设有一个宽敞的区域,为未来建设住房留出了空间。接待区域和多功能场地所在的公共建筑沿桂河设置并向河岸敞开,以充分引入河边美景。接待区域的一端与多功能场地通过游泳池相连;多功能场地的另一端是仅向多成员家庭提供的专属套房,考虑到其空间十分宽敞,在必要时也可作为蜜月套房使用,为新婚夫妇提供一个安静独立的环境。

▼项目概览,project overview ©IDIN ARCHITECTS

Tara villa is a small resort situated at the bank of Kwai river. This place can support weddings, conferences and other feasts. There is a large area on the rear of the project provided for further residential construction. The common building provided as a reception and multi-purpose court was placed along and confront the direction of Kwai river as to take advantage of river view. The court which was connected with swimming pool by the end of this continuous space, lied an exclusive family suite type-residential room. This room specially provided for a group of family rather than a couple because of the possibility of the disturbance noise. Otherwise, it can be converted to accommodate a spouse as a honeymoon suite type because of its spacious area, so the couple would be independent from the rest of the visitors in the other wing of resort.

▼桂河沿岸风景,the bank of Kwai river ©IDIN ARCHITECTS

业主的初衷是将右侧的地块降低三米(或大约1层的高度),从而使多功能场地和游泳池更加靠近河景。要实现这一想法需要从场地中挖出大量泥土,这也使设计团队萌生了利用这些泥土创造有趣事物的想法:它们被塑造为黄色的夯土墙,并且以多层次的形式错落地分布在场地中,使公共区域成为了一个极具特色的空间。

▼设计示意图,diagram ©IDIN ARCHITECTS

The first intention of the owner was to lower the level of the land on the right wing down for three meters or about a one storey-high building as to pull multi-purpose court and swimming pool closer to the river view. To achieve this, there would be a lot of soil dug up which led to the idea of what could be made out of this. Then rammed earth became interesting for this project. The unique yellow rammed earth wall made this place different from any other place since it was built from the soil in its own land. Moreover there are more layers of earth than usual as to emphasize the uniqueness.

▼黄色的夯土墙使公共区域成为了一个极具特色的空间,the unique yellow rammed earth wall made this place different from any other place since it was built from the soil in its own land ©IDIN ARCHITECTS

▼错落的夯土墙,layers of earth ©IDIN ARCHITECTS

“旅程比目的地更加重要”——设计概念重点关注了介于不同功能区域之间的空间,并通过简单的元素来让使用者感觉到这一点:以材料纹理回应触觉,以风声回应听觉,以温暖的阳光回应感觉,以雨后泥土的芬芳来回应嗅觉。人们在深入度假村的任何区域之前,首先要经过这些空间,并从中感受到时间的延长。

▼入口体验示意,access experience ©IDIN ARCHITECTS

Concept of design was to focus on the space among functions. As the quote said ‘Journey is more important than destination’, implied contents had been described through simple senses of human, touch: material texture, hear: sound of the wind, feel: warmth of sunlight and smell: the pleasant odor that has been released from rammed earth when touched with the rain. When passing along these space, the users will feel like the time is extended before plopping themselves down on any area of the resort.

▼户外走廊空间,corridor spaces ©IDIN ARCHITECTS

平面布局旨在通过主要交通路径连接所有的公共区域,同时尽可能地保留既有的树木。夯土墙的角度和位置提供了封闭和开放的双重体验,带来具有变化的进入体验。这也使游客拥有更多观察周围事物的时间。

▼别墅区布局示意,villa layout diagram ©IDIN ARCHITECTS

The building layout was created to have the main circulation which connect all of the common areas and to keep most of the existing trees as possible. Direction/position of the rammed wall played in both a closure and opening roles. Sometimes, they were creating choices of accessibility. This gave an extra time for visitors to observe things surround them even more.

▼别墅区外观,villa zone ©IDIN ARCHITECTS

▼既有的树木得到保留,most of the existing trees were kept as possible ©IDIN ARCHITECTS

▼夯土墙的角度和位置提供了封闭和开放的双重体验,the position of the rammed wall creates choices of accessibility ©IDIN ARCHITECTS

在别墅区域,客人们将通过半户外的过渡空间进入内部的居住空间。所有的滑动门都可以一次性地直接敞开,将室内空间与微风习习的户外空间融为一体,不仅带来了充足的通风,还创造了从室内到露台再到户外泳池的连续路径。

▼从泳池望向居住空间,view to the residential area from the pool area ©IDIN ARCHITECTS

In the villa zone, visitor will be led through the semi-outdoor space which work as a transition space before getting into the indoor-residential area. All of its sliding doors can be opened widely at once as to merge indoor and outdoor space together in the contented breezy day which support free flowing of air ventilation and also an activity that took place from indoor continuously to the terrace further to the swimming pool outside.

▼客房内部,interior view ©IDIN ARCHITECTS

▼滑动门将室内空间与户外空间融为一体,the sliding doors can be opened widely at once as to merge indoor and outdoor space together ©IDIN ARCHITECTS

▼材料与光影,texture and light ©IDIN ARCHITECTS

▼泳池平台夜景,pool area night view ©IDIN ARCHITECTS

项目的整体色调以夯土的黄色为主,并在此基础上选择了同一色系的松木。考虑到其厚重感和粗糙的颗粒感,夯土墙元素只作为户外建筑元素出现,以避免在室内使用时可能产生的灰尘。

Color tone of overall project was based on the main material which is yellow rammed earth so pine wood had been chosen. All the rammed earth wall was used on the outdoor architectural elements because of its strength and its granularity that might give out dust if it is used in the interior work.

▼公共大厅外观,lobby exterior view ©IDIN ARCHITECTS

▼餐厅,restaurant ©IDIN ARCHITECTS

▼大厅休息区,lobby seating area ©IDIN ARCHITECTS

▼室外休闲区,outdoor terrace ©IDIN ARCHITECTS

▼泳池平台,pool terrace ©IDIN ARCHITECTS

▼室外休闲区夜景,outdoor terrace night view ©IDIN ARCHITECTS

▼立面细部夜景,facade detailed view ©IDIN ARCHITECTS

▼总平面图,master plan ©IDIN ARCHITECTS

▼大厅平面图,lobby plan ©IDIN ARCHITECTS

▼餐厅平面图,restaurant plan ©IDIN ARCHITECTS

▼泳池别墅和家庭套房平面图,pool villa plan and family suite plan ©IDIN ARCHITECTS

▼大厅立面图和剖面图,main elevation and section ©IDIN ARCHITECTS

▼餐厅剖面图,restaurant section ©IDIN ARCHITECTS

Project name: TARA VILLA
Design: IDIN ARCHITECTS CO.,LTD
Website: www.idinarchitects.com
Contact e-mail: idin@idinarchitects.com
Design year & Completion Year: 2014,2018
Leader designer & Team:
Architects : Jeravej Hongsakul, Eakgaluk Sirijariyawat,
Interior: Jureerat Korvanichakul
Project location: Kwai river, Kanjanaburi, Thailand
Gross Built Area: 5900 sq.m.
Partners:
Structural engineer: Pakanut Siriprasopsothorn
System Engineer: Eakachai Hamhomvong , Panot Kuakoolwong
Contractor: Artcon Co., Ltd.
Clients: Pramot Kamolpantip

More: IDIN Architects。更多请至: IDIN Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment