Sweetie Salad restaurant in Beijing, China by RAMOPRIMO

A picnic trip

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 头条事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:RAMOPRIMO on gooood. Appreciation towards RAMOPRIMO for providing the following description:

位于北京的甜心摇滚沙拉轻食餐厅非常重视食物与自然之间的相互关系。项目的基本设计概念来源于户外野餐旅行,来自大自然的典型元素在这里得到重新出现、连接与组合。重新组装和着色的粘土砖组成了墙面的主要元素,如同被放大的格纹图案并且形成了主要用餐区的背景。顾客在此围绕大尺度的公共餐桌就坐于实木或者格纹图案的沙发椅。

Sweetie Salad restaurant in Beijing is highlighting the connection of food and nature. The concept is based on the idea of a picnic trip, where all typical elements of a day in the nature have been revisited, recombined and re-proposed into new roles. Wall surfaces made of real clay bricks have been mounted and colored like an enlarged gingham patterned cover and define the background of main dining areas, where customers can sit around over-sized community tables in solid wood or on custom-made gingham patterned sofa chairs.

▼餐厅的基本设计概念来源于户外野餐旅行,the design concept is based on the idea of a picnic trip

入口处的垂直绿化墙将前台和用餐区分隔开来。光栅打印的圆形板由蓝天白云图案组成,根据 观察者角度的不同,白云将随之进行移动。彩色的砖块也组成了前台的立面,使之从包含巨大昆虫图案的灰色的混凝土饰面墙中脱颖而出。昆虫图案由设计师绘制进而置于墙面,如同巨大的彩色海报艺术,将城市的元素和概念柔和地融入了整体的环境。

A vertical green meadow in the entrance separates market counter and dining room. A speck of blue sky has been trapped and printed on lenticular disc on which white clouds move according to different position of viewers. Colored bricks define also the front of the main counter, which is standing out a grey concrete finished wall, where gigantic insects are climbing all around. The insects have been painted by designers and pasted on wall like super colorful pieces of poster art, adding an urban accent to the whole setting.

▼入口区域,entrance area

▼垂直绿化墙将前台和用餐区分隔开来,a vertical green meadow in the entrance separates market counter and dining room

▼彩色的砖块组成了前台的立面,colored bricks define the front of the main counter

▼绘制着巨大昆虫图案的混凝土饰面墙, the grey concrete finished wall where gigantic insects are climbing all around

照明系统也同样受到大自然的启发,并为项目设计和定制。 第一组照明装置如同从天花延伸下来的光滑且弯曲的枝条,从而营造了在树下进餐的氛围。第二组照明装置则由巨大的“葡萄”悬挂于金属和木质的棚架之上,如同带来果园中的葡萄木抑或是空中⻜舞的萤火虫。所有的灯具都可根据环境的需要来调节变换亮度。方形的木条作为框架的较大尺寸的聚碳酸酯板覆盖了所有的外墙,将自然光进行过滤,并给顾客如同置身于明亮的自然光温室的感受。

Lighting system is inspired by nature too, specifically designed and tailor made for the project. A first group of lighting fixtures resemble polished and bent wooden branches pending from ceiling, suggesting the feeling to eat under a tree. A second group of lamps made of large “grapes” is hanging on metal and wooden pergolas resembling an installation of grape arbors in an orchard or a group of fireflies filling the air. All lights are dimmable and can change creating different atmospheres. Square wooden sticks are framing large translucent polycarbonate panels that cover all external walls, filtering natural light and giving customers the feeling to be into a bright naturally illuminated green house.

▼光滑且弯曲的枝条营造了在树下进餐的氛围,the lighting fixtures resemble wooden branches pending from ceiling, suggesting the feeling to eat under a tree

▼就餐区的粘土砖墙面,the clay brick wall of the dining area

▼第二组照明装置由巨大的“葡萄”悬挂于金属和木质的棚架之上,a second group of lamps made of large “grapes” is hanging on metal and wooden pergolas

此外,坐垫上的雏菊花和其他的视觉图形元素,将趣味性和细节分布于空间之中,供顾客发掘。 这些元素创造了一个轻松愉快的环境,使顾客短暂的跳出日常环境之外。菜单被打印在一个具有箭头的旗帜系统上,如同乡间岔路口的路标一般指出了食物的方向。

Additional elements like daisy flowers embroidered on seat cushions and graphic elements create a playful game of little details widespread around the space that customers can discover. All become the ingredients that create an atmosphere of relax and fun to temporarily escape the ordinary. Menu has been printed on a flag system with arrows that indicate main food directions like a cross-road signage in the countryside.

▼点餐区细部,detail

除了160平米的室内空间以外,110平米的外部庭院空间将定义入口区域和主要外立面。庭院被设计成为公共广场和花园的混合体。室外的布置元素包括有图案和颜色的彩色砖块铺装、草坪 绿化、界定区域的⻓拱形的混凝土座椅,以及如同漂浮在天空中的⻛筝一样的三角形彩色卷帘遮阳装置。

In addition to the 160 m2 indoor space, a 110 m2 patio space outside will define the entrance space to the restaurant and the main external facade. The patio has been designed as a mix of public square and garden. The external setting features a patterned and colored gingham brick paving, a grass meadow, a long arched concrete bench to border the area and a shadow system made by triangular shapes of colored roll-up curtains that remind the one of a kite floating in the sky.

▼餐厅外观,exterior

▼轴测图,axon

▼平面图,plan

▼剖面图,section

Sweetie Salad restaurant in Beijing by RAMOPRIMO
Project name: Sweetie Salad restaurant – 甜心摇滚沙拉轻食餐厅
Location: Beijing
Area:160 sqm inside and 110 sqm outdoor patio
Design by: RAMOPRIMO
Architects: Marcella Campa, Stefano Avesani
Design Team: Sara Scotti, DuChang
Client: Sweetie Salad – 甜心摇滚沙拉
Photos by: RAMOPRIMO
WEB: www.ramoprimo.com

More:头条事务所RAMOPRIMO on gooood

Post a Comment