SLD Residence by Davidov Architects

A stark monolithic façade disguises a house abundant in natural light

Project Specs

Location:

非常感谢 Davidov Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于:Davidov Architects on gooood
Appreciation towards Davidov Architects for providing the following description:

SLD住宅位于墨尔本市中心的一条繁忙的街道上。虽然街道两侧绿树成荫,房屋的主人还是希望在视觉和听觉上保持一定的私密性。基于这一要求,建筑底部的体量被向内缩进,并通过一个独立的混凝土立柱为上方的体量加以支撑——这也是纯净立面上唯一一处具有雕刻感的地方。

The SLD Residence is located on a busy road in inner-Melbourne. Whilst the road is a prominent tree lined boulevard our clients wished to maintain a sense of privacy from the street in both a visual and acoustic sense.  As such, the presentation of the house to the street takes the form of a pure unadorned mass on the first floor suspended over a recessed lower level. The span of which is interceded by a solitary concrete column, the only relief afforded to the facade.

▼住宅外观,exterior view

建筑的宽度(17.5米)允许设计师将交通空间设置在首层的核心筒周围,进而将整个住宅分为两个主要的区域:一个用于起居,另一个用于放松和娱乐。室内空间和结构元素实现了有效的结合,使家具的需求量大大减少。贯穿每个房间的走廊同时也与纵向的交通空间相连。另外还有一个尺度较小的走廊连接了餐厅和厨房。首层的环形交通路径提高了住宅的紧凑性,同时也起到了划分空间的作用。

The width of the block (17.5m) allowed for circulation around a central core on the ground floor which enabled the design of the house to be structured around 2 primary rooms, one living the other for entertaining. The rooms are each fitted with elements allowing the spaces to function with a minimum of additional furniture required and are linked via a corridor which connects the other vertical circulation of the house. Another smaller corridor connects the dining area to the kitchen. The circular ground floor circulation also allows the large house to feel compact whilst providing separation between spaces.

▼平面图,floor plans

住宅整体选用了简洁而天然的材料,为室内与室外空间带来极为顺畅的过渡。室内粗糙的威尼斯石膏饰面与外观上选用的天然水泥形成了呼应;一层和二层的地面均以抛光的花岗岩铺设,与软性景观及私人车道形成对比。相同材料的使用将内部空间自然地引向室外。通往两个主要户外空间的全玻璃旋转/滑动门进一步增强了室内外空间的连接性。

The house, utilises a very limited palette of natural materials to create a strong degree of flow between interior and exterior spaces. The natural cement render used externally is echoed internally with a coarsely applied venetian plaster finish, whilst the honed granite floor is carried through the house on all floors and echoed in the hard and soft landscaping and driveway ramp. The use of the same materials internally and externally is intended as a means of deliberately drawing the interiors outward whilst allowing the natural patina to underscore the passing of time and the seasons. This connection is reinforced through the fully glazed pivoting/sliding doors to the 2 main exterior spaces further underlines these strong connections.

▼起居空间,living area

▼室内细部,interior detailed view

  

▼简洁天然的材料,limited palette of natural materials

▼卧室,bedroom

▼浴室,bathroom

欧洲烟熏橡木板为空间增添了温暖和精致的感觉。吧台和浴室梳妆台等家具则使用了无装饰的单色大理石板。拉丝不锈钢被用于楼梯栏杆、窗框、入口大门以及厨房操作台上方的定制吊灯。

Warmth and detail is brought into the design through the use of smoked European oak floorboards which were used to line the key internal doors and panelling. Other elements such as the bar, bathroom vanities and plinths are formed from unembellished slabs of monochromatic feature marble.  Expanding on the raw elements used throughout the house brushed stainless steel is used for the staircase balustrading, window framing and is also used for the entry gate enclosure and custom designed island pendant light.

▼酒吧,bar

▼地下酒窖,the glazed cellar in the basement

▼浴室梳妆台,bathroom vanity

Project size: 600 m2
Site size: 513 m2
Completion date: 2018
Building levels: 3
Project team: Davidov Architects

More:Davidov Architects。更多关于:Davidov Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment