Service Center for Food Distribution, Campclar / NUA Arquitectures

关于体面与尊严-SDA救济中心

Project Specs

Location:

来自 NUA Arquitectures 对gooood的分享。更多请至:NUA Arquitectures on gooood 
Appreciation towards NUA Arquitectures for providing the following description:

SDA救济中心位于塔拉戈纳城市边缘的Campclar区域,是一片有着稠密人口紧邻工业园区的居民区。根据Cáritas Diocesana和Campclar教堂两方业主的要求,新建的救济中心将致力于在为周围区域的贫困家庭提供食物的同时保证他们的日常生活富有尊严。

Located in Campclar, a peripheral neighbourhood of Tarragona next to a big industrial park that has a large immigrant population, and guided by two clients, Cáritas Diocesana and the church of Campclar, the new Centre for Food Distribution (SDA) is designed to dignify to the everyday life of a marginal neighbourhood supplying food to disadvantaged families.

001-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

紧邻教区教堂的救济中心用于服务超过二百个家庭,设计面临三大限制:因为居民区的社会环境特性,救助中心需要有很强的安全措施;项目资金十分紧张,平均造价仅为634欧元每平方米,并且由120个没有任何建设经验的志愿者在最后一个清晨完成了建设;整个过程的时间有限,仅有三个月用于全部设计和建造。

Built next to the parish church to serve over two hundred families, the center was designed with three strong limitations: strong security requirements due to the social context of the neighbourhood, a lack of economic resources, (634€/m² with 120 unskilled volunteers completing the build on the final morning), and only three months for design and construction.

▼ 救济中心紧邻教区教堂,the centre is next to the parish church

002-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

003-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

004-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures     005-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

面积仅有82.5平方米的救济中心一共由储藏区、服务区和配给区三个空间组成。救助者使用根据他们个人情况获得的一些点数,沿着一条路线选择着他们最需要的食物。建筑紧密而隐蔽的特性,不仅符合当地气候,更满足了安全需求。而且当中心开放服务时,也能保证使用者在室内可以感受到足够的自然光。

The project is an small intervention of 82,50m² and is organised into three spaces: a storage room, a service space, and a distribution zone. Users are given a number of points depending on their personal situation, and walk through a trail where they choose the food they need the most. The compact and hermetic nature of the building responds to climatic and security requirements, however, when the centre is in service, it opens to the users allowing natural light inside.

▼ 室内有着充足的自然光,interior with enough natural lighting

007-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

008-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

结构系统、屋顶和侧立面都采用了预制金属材料以缩短建造时间。正立面和室内砖墙构成富有韵律的图案,也使得救济中心与周围环境形成紧密的联系。

The structural system, the roof and the lateral facades were built up with prefabricated metallic elements in order to shorten the construction time, and frontal facades and the interior walls were constructed by a fabric skin, which contextualises the new centre with its surroundings.

▼ 预制的金属材料,prefabricated metallic elements

006-Service Center for Food Distribution, Campclar by NUA Arquitectures

这栋建筑的设计构思具有着工业和匠人气质的双重美学,也与周边区域的构成形态相呼应。采用当地的材料不仅使得建筑可以很好地融入场地,并且减少了运输和建造成本。

The building was conceived with a double discourse of industrial and artisanal aesthetics to participate in the neighbourhood’s morphology. The decision was to use local construction techniques in order to integrate the design into the site and also to minimize transportation and construction costs.

▼ 正立面和室内砖墙使得救济中心与周围环境形成紧密的联系,frontal facades and the interior walls contextualise the new centre with its surroundings

/Users/mariariusruiz/Desktop/3D_publicar.dwg

▼ 分析,diagram

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA_publicar.dwg

▼ 场地平面,site plan

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA publicar/SDA_publicar.dwg

▼ 场地剖面,site section

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA publicar/SDA_publicar.dwg

▼ 平面,plan

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA_publicar.dwg

▼ 平面和立面,plan and facades

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA publicar/SDA_publicar.dwg

▼ 横向剖面,cross section

/Users/mariariusruiz/Desktop/SDA_publicar.dwg

Data:
Architects: Maria Rius, Arnau Tiñena, Ferran Tiñena. (NUA Arquitectures)
Collaborators: Josep Anguera.
Location: Campclar, Tarragona, Catalonia. Spain.
General contractor: Construccions JMC.
Budget: 52.305€
Surface: 82,50m²
Year: 2014.
Photography: Pixelmoreno

Drawings: NUA Arquitectures
English Text: NUA Arquitectures
Chinese Text: gooood

MORE: NUA Arquitectures ,更多请至:NUA Arquitectures on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment